null Hyvää pyhää: Etsikkoaikana elämä voi saada uuden suunnan

Hengellisyys

Hyvää pyhää: Etsikkoaikana elämä voi saada uuden suunnan

Emme vain me etsi Jumalaa, vaan ennen muuta hän etsii meitä. Elämässä on aikoja ja hetkiä, jolloin Jumala erityisesti kutsuu meitä. Näitä aikoja sanotaan etsikkoajoiksi, elämän taitekohdiksi, joissa on mahdollisuus saada elämälle uusi suunta. Näissä hetkissä voi myös mullistua käsityksemme siitä, keitä varten Jumala on ja keitä hänen kutsunsa koskee. Nämä hetket voi myös hukata.

Tästä kertoo dramaattinen kohtaus Nasaretin synagogassa, jonne Jeesus palasi ensimmäistä kertaa kasvuvuosiensa jälkeen. Maine hänen teoistaan ja puheistaan oli kiirinyt hänen edellään. Oman kylän pojan odotettiin tekevän jotain yhtä merkittävää myös kotikonnuillaan.

Aluksi Jeesus sai kiitosta ja hänen puheittensa syvyyttä ihmeteltiin. Jeesus sanoi, että hänen tehtävänsä oli tuoda hyvää sanomaa erityisesti köyhille ja tehdä tilaa niille, joita kaikki pitivät Jumalan unohtamina.

Kun Jeesus sitten esimerkein muistutti, että Jumala oli olemassa myös muukalaisia ja vihollisina pidettyjä varten, kuulijat raivostuivat. Oliko jonkin toisen kansan köyhä leskivaimo tärkeämpi kuin oman kansan köyhät lesket? Mitä varten Jumalan piti olla kiinnostunut jostakin tarttuvaan ihotautiin sairastuneesta syyrialaisesta?

Ei köyhiä, kodittomia ja muukalaisia ajeta ulos. Niin Jeesus opetti.

Niin kauan meillä on toivoa, kun meillä on uskallusta – uskallusta haastaa omat käsityksemme itsestämme ja siitä, kenellä on pääsy Jumalan ­seuraan.

16.8.

Sunnuntain aiheena on Etsikkoaikoja. Päivän tekstissä (Luuk. 4:23–30) Jeesus ajetaan pois kotikaupungistaan, jonne hän oli tullut opettamaan.

Rukous armolliselle Jumalalle

Sinun armosi on suuri ja kärsivällisyytesi ihmeellinen.

Sinä katsot ja kutsut meitä rakkaudessasi,

että näkisimme itsemme, lähimpämme ja heidät, jotka muuten karkotamme.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.