null Hyvää pyhää: Kielsikö Jeesus meitä tuntemasta vihaa?

Hengellisyys

Hyvää pyhää: Kielsikö Jeesus meitä tuntemasta vihaa?

Torjuttu viha kalvaa meitä sisältäpäin ja vääristää kuvaamme muista.

Rakkauden käsky oli Jeesukselle kaikki kaikessa. Vuorella pitämässään kuuluisassa puheessa hän laajensi sen koskemaan myös vihollisiamme. Eikä hän tehnyt mitään lievennyksiä. ”Rakastakaa vihamiehiänne ja rukoilkaa vainoojienne puolesta”, hän sanoi.

Jeesus tuntuu vaativan mahdottomia. Eikö muka ikinä saisi vihastua? Torjutut vihantunteethan saavat meidät alistumaan ja masentumaan. Eikö Jeesus itsekin vihastunut, kun hän kaatoi rahanvaihtajien pöydät temppelissä?

Tarvitsemme tunteita. Tunteet ovat olennainen osa meitä ja kanssakäymistä toistemme kanssa. Jumalakaan ei ole tunteeton.

Viha on tunne siinä missä ilo ja surukin, eikä se ole sinänsä hyvä tai paha. Viha on tarpeellinen voima esimerkiksi silloin, kun rajojamme tai toisten rajoja rikotaan. Mutta jos emme malta pysähtyä ja pohtia, mistä vihamme kertoo ja miten käytämme siihen sisältyvän energian, loukkaamme helposti toisiamme ja teemme vahinkoa itsellemme.

Myös torjuttu viha alkaa näkyä ihmissuhteissamme. Se kalvaa meitä sisältäpäin ja vääristää kuvaamme muista. Usein tekee meidät kuuroiksi rakentaville neuvoille ja sovitteleville äänille.

”Älkää antako auringon laskea vihanne yli”, neuvoi Paavali aikanaan Efeson seurakuntalaisia. Vihan tunteista pitää puhua, jotta riidat voi sopia. Vihollista ei voi oppia rakastamaan, ellei ole selvittänyt, mistä kaikesta vihanpito syntyy.

Jeesus tahtoi meidän laajentavan näkökulmaamme. Hän kertoi Jumalasta, joka antaa auringon nousta ja sateen langeta niin hyville kuin pahoillekin, niin hurskaille kuin jumalattomillekin. Sellaisen rakastamisen mallin hän antoi meille.

6.9.

Tämän sunnuntain aiheena kirkoissa on lähimmäinen. Päivän tekstissä (Matt. 5:43–48) Jeesus käskee rakastamaan vihamiehiä ja rukoilemaan vainoojien puolesta.

Rukous

Jumala, kun sinä tuot rauhasi maailmaan, aloitat läheltä.

Minuakaan sinä et lähetä kauas.

Sinä pyydät minua aloittamaan läheltä, aivan jokapäiväisistä asioista.

Jumala, anna rauhasi sisimpääni niin, että mieleni ja ajatukseni tyyntyisivät ja voisin välittää lähelleni sinun rauhaasi.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Hyvää pyhää: Kukaan ei rakasta eikä anna anteeksi pakosta

Hengellisyys

Jeesus avaa Vuorisaarnassa näkymän maailmaan, jossa voi tehdä sovinnon ja etsiä teitä anteeksi­antoon.Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.