Hyvää pyhää: Pyhiinvaellus jatkuu rauhan ratsulla
Jospa vielä kerran tulisi sellaisen Rauhanruhtinaan aika, joka murskaisi kaikki sotavaunut ja jouset ja julistaisi rauhan kaikille kansoille.
Viimeisenä viikonloppuna ennen kuolemaansa Jeesus kävi vielä ystäviensä Martan, Marian ja Lasaruksen luona Betaniassa. Sieltä oli muutama kilometri Jerusalemiin, jonne hän oli pyhiinvaellusmatkalla. Kuulumisten vaihtamisen lomassa Maria voiteli öljyllä vaelluksesta väsyneen matkaajan jalat ja pään.
Betaniasta lähdettyään Jeesus liittyi muiden pääsiäisjuhlille vaeltavien joukkoon. Jostakin hänelle tuotiin aasi, ja hän jatkoi matkaa sen selässä ratsastaen. Kulkuvälineellä oli tärkeä viesti: pyhiinvaeltajat näkivät Jeesuksessa profeetta Sakarjan ennustaman aasilla saapuvan rauhankuninkaan.
Jeesus ratsasti rauhan ratsulla pyhään kaupunkiin, jonne tuhannet ihmiset olivat saapuneet valmistautumaan pääsiäisen, orjuudesta ja sorrosta vapautumisen juhlaan. Jeesuksen tulo kaupunkiin oli riski, sillä juhlivien pyhiinvaeltajien lisäksi siellä oli järjestystä valvovia roomalaisia sotilaita ja Jeesuksen vastustajia.
Profeetat olivat kauan sitten pukeneet sanoiksi rauhaa ja oikeutta kaipaavien ihmisten ikuisen toivon. Jospa vielä kerran tulisi sellaisen Rauhanruhtinaan aika, joka murskaisi kaikki sotavaunut ja jouset ja julistaisi rauhan kaikille kansoille.
Tässä rauhantoivossa elivät nuo pyhiinvaeltajat ja Jeesuksen seuraajat. Tuota toivoa he ilmaisivat, kun heiluttivat palmunoksia ja tervehtivät Jeesusta ”Auta, pelasta!” -huudoin. Tuota samaa Rauhanruhtinasta saamme mekin huutaa avuksemme ja pyytää vapautusta piinasta ja pelosta.
Jeesuksen viimeisen viikon tapahtumia – vangitsemista, ristinkuolemaa ja ylösnousemusta – on vaikea käsittää. Niitä mietiskellen kuljemme hiljaisella viikolla ja rauhoitamme askeleemme. Niihin sisältyvä lupaus on lohdullinen ja ihmeellinen: kuoleman jälkeen kajastaa pääsiäisaamun valo.
Hiljaisen viikon kävely
Lähde hiljaisella viikolla kävelylle. Katsele metsien ja pellonreunojen, tienvarsien ja rantojen pajukkoja. Kun näet puhkeavia pajunkissoja, mitä näet niissä? Ja kun otat pienen pajunkissan käteesi, mitä tunnet?
Jos poimit pajunoksia kotiin ja laitat niitä maljakkoon, ajattele niitä rauhanoksina.
13.4.
Palmusunnuntain evankeliumi (Joh. 12:12–24) kertoo, miten Jeesus saapuu rauhan tuojana Jerusalemiin.
Pajunoksa symboloi kuoleman voittamista
Evankeliumeissa kerrotaan, että Jeesus saatettiin viimeiselle matkalleen palmunoksin. Siksi meillä on ollut tapana tuoda palmusunnuntaiksi kotiin ja kirkkoihin pajunoksia, jotka ovat pohjoinen versio etelän palmunoksista. Palmun- ja pajunoksat ovat myös Kristuksen ylösnousemuksen ja kuoleman voittamisen symboleja.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee

Hyvää pyhää: Jumala ravitsee meitä jatkuvasti
HengellisyysVäkijoukko, joka jakoi Jeesuksen johdolla viisi leipää ja kaksi kalaa, sai palan painikkeeksi toivoa tulevaan ja rauhaa siihen hetkeen.

Hyvää pyhää: Hädän hetkellä sydän huutaa rukousta
Hengellisyys