null Hyvinvointimessuilla ovat enkelit ja energiat valloillaan

Minä Olen -messuilla on tungosta.

Minä Olen -messuilla on tungosta.

Hyvä elämä

Hyvinvointimessuilla ovat enkelit ja energiat valloillaan

Hengellisille etsijöille kristinusko on yksi vaihtoehto muiden joukossa.

Valkoiseen pitsimekkoon ja kimaltaviin kenkiin pukeutunut nainen seisoo Finlandia-talon lavalla. Hän on enkelikouluttaja ja kirjailija Anu Wyskiel ja parhaillaan hän johtaa alkuhiljentymistä, jossa kutsutaan paikalle enkeleitä.
─ Voit kuvitella sielun silmin, kuinka enkelit täyttävät koko salin enkelivalolla, hän ohjaa satoja kuulijoitaan.
Sitten Wyskiel kertoo lyhyesti, miten hänestä tuli valotyön tekijä ja rohkaisee kuulijoitaan löytämään oman elämäntehtävänsä enkelien avulla. Erilaisia valotyössä olevia on Finlandia-talossa nyt koolla paljon, sillä meneillään on Minä Olen -hyvinvointimessut.

Anu Wyskiel rohkaisee etsimään omaa elämäntehtävää.

Anu Wyskiel rohkaisee etsimään omaa elämäntehtävää.

Ylimmässä kerroksessa on tarjolla monenlaisia hoitoja jäsenkorjauksesta akuhierontaan ja energiatulkintaan. Pranic Healing -osastolla on kolme asiakasta, joiden ympärillä hoitajat tekevät käsillään erikoisen näköisiä liikkeitä.  
─ Pranic Healingissa käsitellään asiakkaan energiakehoa. Monesti ihmiset hakevat apua fyysisiin vaivoihin, esimerkiksi niska- tai pääkipuun, mutta suurimmalla osa niiden taustalla on tunnesyyt. Stressi on monen nykyihmisen ongelma, osastolla päivystävä Fanny Johansson kertoo.

Kari Renholm ja Maria Nybäck antavat Pranic Healing -hoitoa.

Kari Renholm ja Maria Nybäck antavat Pranic Healing -hoitoa.

Kirkko tarjoaa joogaa ja meditaatiota

Valotyön tekijänä voisi ehkä pitää myös Helsingin seurakuntien oppilaitospappia Henri Järvistä, joka on käynyt Minä Olen -messuilla vuodesta 2010 asti. Tänään hän ohjaa meditaatiota ja on pitänyt rakkausaiheisen työpajan yhdessä pastori Juha Petterssonin kanssa.

Ihmiset toivovat, että joku on kiinnostunut heidän kysymyksistään ja että keskustelulle olisi tilaa. - oppilaitospappi Henri Järvinen

Kirkolla on messuilla oma osasto, jossa voi harrastaa virtuaalimeditaatiota 3D-lasit silmillä ja kuulokkeet korvilla. Järvinen arvioi, että hyvin harva messuvieras suhtautuu kirkon mukanaoloon kielteisesti. Nykyajan hengelliset etsijät pitävät kristinuskoa yhtenä vaihtoehtona ja hengellisyyden muotona muiden joukossa.

─ Nykyihmisten hengellinen etsintä on aika tämänpuoleista ja yksilölähtöistä. He hakevat asioita omaan elämäänsä ja vastauksia omiin kysymyksiinsä, jotka liittyvät hyvinvointiin, ajanhallintaan, arkeen ja merkityksiin. Heitä kiinnostaa kokemuksellinen ja kokonaisvaltainen hengellisyys, Järvinen kertoo.

Hän on huomannut, että kirkon anti saatetaan kokea liian opilliseksi ja älylliseksi, ja siksi sitä vierastetaan. Myöskään arvosteleva, arvottava ja kieltävä hengellisyys ei kiinnosta, vaan kirkoltakin odotetaan avoimuutta ja myönteisyyttä.

─ Ihmiset toivovat, että joku on kiinnostunut heidän kysymyksistään ja että keskustelulle olisi tilaa. Ota tai jätä -asenne valmiine vastauksineen ei ole kovin hedelmällinen, Järvinen sanoo.

Hänen mielestään kirkolla voisi olla etsijöille paljon annettavaa. Siksi messuosastolla on tarjolla tietoa esimerkiksi retriittitoiminnasta, kristillisestä joogasta ja erilaisista kristillisen meditaation tavoista.

─ Kristillinen spiritualiteetti tarjoaa monenlaisia mahdollisuuksia pohtia omaa itseä, elämää ja Jumala-suhdetta. Kristinuskon sisällössä ei ole vikaa, mutta sitä pitäisi ehkä tuotteistaa nykyaikaisemmaksi. Meille on iso haaste se, että olemme jämähtäneet vanhoihin toimintamuotoihin, jotka palvelevat tiettyä, pientä joukkoa.

Henri Järvinen päivystää kirkon osastolla.

Henri Järvinen päivystää kirkon osastolla.

Skeptikot keskustelevat

Henkiseksi kirjailijaksi tituleerattu brittiläinen Tim Whild on pukeutunut rennosti ruutupaitaan ja tennareihin. Hän ei heti tuo mieleen Atlantiksen ylipappia, mutta sellainen hän kertoo menneessä elämässä olleensa. Samettisella äänellä ja herätyssaarnaajan karismalla Whild puhuu ylösnousemuksesta ja heräämisestä, mutta sanoma on silkkaa New agea.
─ Puhtaanvalkoinen valopilari lähtee rintakehästä suoraan kohti taivasta ulos kosmoksen suunnattomuuteen, Whild kuvailee sitä, mitä meille silmät kiinni istuville parhaillaan tapahtuu.
”Uskalla epäillä” kehottaa teksti Skepsis ry:n osastolla. Pöydän takana seisovat Santtu Puukka ja Ville Aarnikko kertovat käyneensä messuvieraiden kanssa keskusteluja, jossa he ovat tuoneet esille tieteellistä maailmankuvaa ja tutkittua tietoa. Kestoaiheita tämäntyyppisissä tapahtumissa ovat erilaiset hoidot, kuten homeopatia, akupunktio ja energiaparannus, sekä esimerkiksi aaveet, ennustaminen ja astrologia. Puukan mukaan suurin osa keskusteluista on sujunut hyvässä hengessä.
─ Tutkimatta emme pysty ottamaan kantaa siihen, mikä täällä ­­­­­on suoranaista huijausta. Suurin osa varmaan uskoo itse siihen, mitä tekee, muistuttaa puolestaan Aarnikko.

Tim Whild signeeraa uutta kirjaansa.

Tim Whild signeeraa uutta kirjaansa.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Kirkko ja kaupungin lukijoille alennus Minä olen -messujen lipuista – kirkolla myös omaa ohjelmaa guruista Tommy Hellsteniin

Ajankohtaista

Enää ei ihmetellä, miksi kirkko on mukana tällaisessa tapahtumassa, sanoo pappi Henri Järvinen, joka on tuottanut hyvinvointitapahtumaan kristillistä sisältöä.