Namibiassa kärsitään ilmastonmuutoksen aiheuttamasta kuivuudesta.
Ilmastonmuutos ja pakolaiset huolestuttavat luterilaisia kirkkoja
Namibian suurkokouksessa käsitellään reformaatioon liittyen tuttuja ja ajankohtaisia teemoja.
Luterilaisen maailmanliiton yleiskokous järjestetään Namibian Windhoekissa 10.–16.5. Yleiskokouksen teemana on Jumalan armon vapauttamat. Se liittää kokouksen alateemat, ilmastonmuutoksen ja pakolaiskriisin, 500 vuotta käynnistyneen reformaation keskeisiin periaatteisiin.
Kokoukseen matkustaa Suomesta kahdeksanhenkinen delegaatio, jota johtaa arkkipiispa Kari Mäkinen. Yksi kokoukseen osallistuvista on Helsingin seurakuntayhtymän ympäristöasiantuntija Elina Hienonen. Hän pitää sen teemoja osuvina ja ajankohtaisina.
– Itseeni vetoaa ajatus siitä, että luomakunta ja ihminen eivät ole kauppatavaraa. Ilmastonmuutos liittyy pakolaiskriisiin sillä tavalla, että osa pakolaisista joutuu lähtemään kotiseudultaan ilmaston takia.
Elina Hienonen kertoo esimerkkejä siitä, miten ilmastonmuutos on jo vaikuttanut eri maailmankolkissa. Tyynellämerellä on vajoamassa saarivaltiolta mereen, Afrikassa kärsitään yhä pahenevasta kuivuudesta ja Australiassa esiintyy tuhoisia pensaspaloja. Suomessa ilmastonmuutos on alkanut näkyä muun muassa sillä tavalla, että punkit ovat levinneet ja aiheuttaneet tauteja aiempaa enemmän.
– Namibiassa on kuivia aavikkoalueita, joten siellä ilmastonmuutoksen merkit ovat näkyvissä konkreettisesti. Tiedossa on, että kun ilmasto lämpenee yli tietyn pisteen, ilmastonmuutos alkaa kiihtyä entisestään. Nyt rajana pidetään maailmanlaajuisesti 1,5 astetta.
Hienonen odottaa, että kokouksessa saataisiin aikaan ohjeistusta siitä, miten luterilaiset kirkot voisivat toimia mahdollisimman ympäristöystävällisesti.
– Monet potevat ilmastoahdistusta, mutta kokoukseen sisältyy toivon näkökulma: asioille voidaan vielä tehdä jotain.
Luterilainen maailmanliitto perustettiin vuonna 1947. Maailmassa on tällä hetkellä noin 75 miljoonaa luterilaista, ja maailmanliitolla on 145 jäsenkirkkoa kaikkiaan 98 maassa. Maailmanliiton yleiskokous pidetään joka kuudes vuosi. Nyt on kyseessä 12. kerta.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee

Ilmastonmuutoksen matkasaarnaaja Stuart Scott herättelee heitä, joiden uskonto on talouskasvu
Hyvä elämäUnited Planet Faith and Science Initiative -verkoston toiminnanjohtaja uskoo, että ilmastonmuutoksen torjunta tarvitsee myös uskonnollisia johtajia.