null Ilosanoma

Ilosanoma

Suomessa kirkot täyttyvät erityisesti jouluna ja adventin aikana Kauneimmat joululaulut -tilaisuuksissa. Vaikka pääsiäinen on kirkollisista juhlista suurin, erityisesti joulu lämmittää suomalaisten sydämet.

Ehkä se johtuu siitä, että tarvitsemme kontrastia kylmälle ja pimeälle vuodenajalle. Ilosanoma, jonka enkelit tutun jouluevankeliumin mukaan paimenille kertoivat, tulee meitä lähelle aikana, jolloin päivä on lyhimmillään. Valo loistaa kirkkaimmin pimeydessä ja tuo lämmön myös sydämiin. Joulua vietetään Suomessa yleensä perhepiirissä tai suvun keskellä, läheisimpien ja rakkaimpien ihmisten kanssa. Juhlaan liittyy antamisen ilo ja elämänrytmin hiljentyminen. Parin päivän ajan ei ole kiire mihinkään ja kaupatkin ovat kiinni. Muistamme myös poisnukkuneita rakkaitamme. Hautausmailla tuhannet kynttilät kertovat siitä, että rakkaus ylittää kuoleman rajan.

 

On myös niitä, jotka viettävät joulunsa yksin, joilla ei ole ketään, kenen kanssa ilosanoman jakaisi. Monelle heistä joulukirkko on tärkeä mahdollisuus kokea yhteyttä toisiin ihmisiin. Vantaalla järjestetään Myyrmäen kirkossa myös erityinen ilta joulua yksin viettäville. Se on jouluaattona kello 18–22 kirkon takkahuoneessa.

Joillekin meistä — onneksi melko harvoille — joulu on työpäivä. He huolehtivat siitä, että meidän muiden joulunvietto on turvallista ja rauhallista, auttavat ihmisiä jotka ovat hädässä ja valmistavat joulukirkon. Itse asiassa myös paimenet, joille enkelit ensimmäisenä ilmestyivät, olivat yötöissä vartioimassa lammaslaumaa kedolla. Jotain syvää symboliikkaa on siinä, että viesti Vapahtajan syntymästä kerrottiin ensin heille.

Tässä lehdessä kerrotaan myös kätilöstä, joka viettää joulunsa töissä. Joillekin ihmisillä joulun ihme tulee tänäkin vuonna lähelle aivan erityisellä tavalla. Paras lahja on lapsi, kuten se oli Marialle yli 2000 vuotta sitten Betlehemin tallissa.

 

Joulun sanoma on paradoksi. Jumalan kirkkaus ei ilmestynyt maailmaan suuressa kunniassa vaan seimen lapsessa. Jeesus syntyi eläinsuojassa, kun muuta majapaikkaa ei ollut. Kynnystä Jumalan luo ei ole, sillä hän tuli rakkaudessaan meidän luoksemme. Tästä oivalluksesta syntyy sydämeen todellinen joulun rauha. Hyvää joulua!

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.