null Isän kanssa kotona

Sami Silfverin pinna on pidentynyt hänen hoitaessaan kotona Venlaa ja Lauria.

Sami Silfverin pinna on pidentynyt hänen hoitaessaan kotona Venlaa ja Lauria.

Isän kanssa kotona

Vantaan Jokivarressa asuva Sami Silfver, 38, on ollut lähes vuoden hoitovapaalla. Koti-isän arki on ollut Samin mielestä antoisaa, mutta myös odotettua rankempaa.

— Kuvittelin, että koti-isänä oleminen olisi helpompaa kuin töissä käyminen, sanoo 4-vuotiaan Laurin ja 2-vuotiaan Venlan isä.

Samille oli yllätys, miten kiinni kotona oleva vanhempi on lapsissa.

— Vessassa käyminenkin pitää suunnitella etukäteen. Lasten hoitaminen kotona ei ole mitään lepoa. Hoitovapaalla ollessani olen alkanut arvostaa paljon enemmän äitien tekemää työtä, Sami sanoo.

Lähipiiri epäili ja hämmästeli

Ennen kuin Sami jäi hoitovapaalle, hänen vaimonsa Jaana hoiti lapsia kotona tehden viikoittain myös muutaman työvuoron ohjaajana autistien palvelukodissa. Kun Jaana huomasi mielenkiintoisen työpaikkailmoituksen, hän kysyi Samilta, jäisikö tämä hoitamaan lapsia kotiin, jos Jaana saisi paikan.

— Vastasin heti myöntävästi, Sami toteaa.

Jaana aloitti viime tammikuussa kolmivuorotyön lastenkodin ohjaajana. Huoneistoremontteja tekevän Samin työnantaja suhtautui hoitovapaaseen myönteisesti. Ystävät ja lähipiiri hämmästelivät ratkaisua.

— Kavereiden yleisin kommentti oli ”täh?”. Vanhemmat ihmiset taas epäilivät pärjäämistäni lasten kanssa, Sami kertoo.

Myös vaimo vähän epäili Samin jaksamista ja suunnitelmaa rakentaa hoitovapaalla pihalle terassi ja varasto.

— Terassin teimme parissa päivässä yhdessä isäni kanssa. Varastoa rakensin viisi kuukautta. Kiinnitin yhden laudan silloin toisen tällöin. Lasten kanssa se on sellaista.

Samin valinta jäädä lasten kanssa kotiin on saanut myös tunnustusta.

— Yksi kaverini totesi minulle poikien reissulla, että kunpa hänkin olisi ymmärtänyt jäädä koti-isäksi omien lastensa ollessa pieniä.

Leikki on kotitöitä tärkeämpää

Sami on päättänyt, ettei ota stressiä tekemättömistä kotitöistä.

— En ole niin pedantti kuin Jaana. Olen enemmän sellainen, että kamat päälle ja pihalle, Sami sanoo.

Koti-isyys on ollut oppimisen paikka perheen molemmille vanhemmille. Sami on oppinut ymmärtämään, miten vaativaa lasten hoitaminen kotona on. Jaana puolestaan on huomannut, että myös kodin ulkopuolella työssä käyvä voi olla työpäivän päätteeksi todella väsynyt. Jaana on oppinut myös sen, että lapset voivat hyvin, vaikkei heitä olisi puettukaan aina sävy sävyyn.

Samilta sujuu lastenhoidon ohella tarvittaessa myös ruuanlaitto, pyykinpesu ja viikkosiivous lattianpesuineen. Kodin siisteyttä tärkeämpää hänelle on kuitenkin yhdessäolo lasten kanssa.

— Venla ei vielä leiki kovin paljon. Laurin kanssa leikimme autoradalla tai saatamme pelata pelikonsolilla.

Arkea rytmittävät ruokailut, ulkoilut, Venlan päiväunet ja lasten harrastukset. Lauri käy pari kertaa viikossa kerhossa ja perjantaisin luistelemassa. Keskiviikkoisin lapset menevät päivällä mummon kanssa jumppaan. Sami osaa myös rikkoa arkirutiineja.

— Kesällä lähdin lasten kanssa ihan ex tempore muutaman päivän reissuille Kuopioon ja Joensuuhun sukulaisten luo.

Mietteliäs ja rämäpää

Samin jäädessä hoitovapaalle pariskunta sopi, että kahdeksan kuukauden jälkeen tilannetta mietittäisiin uudelleen. Kun se aika koitti, Sami jatkoi hoitovapaata mutta käy nykyisin myös töissä keskimäärin parina päivänä viikossa.

— Aion olla kotona ainakin ensi elokuuhun saakka, jolloin Venla täyttää kolme vuotta. Kotona ollessa kaipaan työelämästä vain aikuista juttuseuraa.

Lasten hoitaminen kotona on Samin mukaan kasvattanut ”pinnaa”, mutta toisinaan isällä menee hermot. Esimerkiksi silloin kun Venlalla ja Laurilla on molemmilla huono päivä. Sellaisen päivän päätteeksi Sami saattaa ottaa auton avaimet heti Jaanan tultua töistä.

— Ajan huoltoasemalle tai kauppaan rauhoittumaan. Käyn siellä lukemassa iltapäivälehtien otsikot, Sami toteaa nauraen.

Koti-isänä olon huippuhetkiä on Samin mukaan ollut Venlan puhumaan oppimisen seuraaminen. Sekin on Samin mielestä kivaa, että koti-isänä saa nukkua aamuisin pidempään kuin töissä käydessä. Sami kertoo oppineensa tuntemaan Laurin ja Venlan paremmin hoitovapaan aikana.

— Lauri on sellainen rauhallinen ja mietteliäs. Venla on rämäpäisempi. Se saattaa tosin liittyä myös Venlan ikään, hän miettii.

— Molemmat lapset ovat iloisia, Sami sanoo.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.