Taika Liimatainen ja Luukas Syrjö kulkevat Laajarannan merikylän luontopolulla kirjailija Anna-Mari Kaskisen kanssa. Kaskinen on kirjoittanut merikylän retkipakettiin kuuluvan luontoaiheisen näytelmän.
Itämerennorppa, merikotka ja kuningaskalastaja johdattavat lapset luontoon – elämyksellinen merikylä avautuu Laajasalossa Itä-Helsingissä
Laajarannan merikylä on lasten ja perheiden uusi retkikohde, jossa opitaan kunnioittamaan luontoa. Toivo on vahvasti mukana seurakunnan järjestämässä toiminnassa.
Helsingin Laajasalosta löytyy vuonna 1880 rakennettu keltainen huvila, nimeltään Laajaranta. Sieltä avautuu näkymä Reposalmelle, hiekkarannalle ja kallionyppylän huvimajalle. Tämä merellinen helmi on Roihuvuoren seurakunnan käytössä.
– Pohdimme, miten voisimme tuoda tämän kauniin alueen vielä laajempaan käyttöön, kertoo kirjailija, runoilija ja lauluntekijä Anna-Mari Kaskinen.
Hän, Roihuvuoren kirkkoherrana työskentelevä puoliso Timo Pekka Kaskinen, seurakuntapastori Remo Ronkainen ja tiedottaja Taini Nurmesviita alkoivat kehitellä lapsille suunnattua ohjelmakokonaisuutta, joka sisältäisi musiikkia, tanssia, tietoa ja toimintaa. Siitä välittyisi luonnon kunnioittamisen tärkeys sekä hengellinen viesti toivosta.
Kehittelyn tuloksena sai syntynsä Laajarannan merikylä -ohjelmakokonaisuus, jossa kuljetaan Laajarannan pihapiirissä muun muassa itämerennorpan, merikotkan ja lokin opastamina.
Kaukaa Afrikasta saapuu myös kuningaskalastaja, jota näyttelee kenialaisjuurinen ammattitanssija Godwin ”Gody” Otieno.
Taini Nurmesviita muuntautuu näytelmässä Meeri Meritähdeksi, joka viihtyy pohjoisen kylmissä vesissä.
Roihuvuoren seurakunnan lapsityöntekijät Margit ja Marika Pulkkinen puolestaan esiintyvät itämerennorpan ja lokin rooleissa. Pulkkisille ja Nurmesviidalle on karttunut paljon kokemusta draamakasvatuksesta seurakunnassa.
Laajarannan terassille tulee kahvila Messi, jossa retkeläiset voivat myös syödä eväitä.
Näytelmäosuuden on käsikirjoittanut Anna-Mari Kaskinen.
– Laajaranta on nimenä osuva. Koko maailma on kuin laaja ranta. Meri on meille kaikille yhteinen, samoin luonto kaikkinensa. Niistä on hyvä pitää yhdessä huolta. Mielestäni myös kirkon pitäisi olla laaja ranta kaikille maailman ihmisille, hän sanoo.
Näytelmän ohjaa kokenut kirkkoteatterin tekijä Jouni Laine Hyvinkäältä. Laine heittäytyy näytelmässä merikotkaksi, jonka pesäpaikkana on Laajarannan tunnelmallinen huvimaja.
Näytelmällistä osuutta seuraa luontopolku. Sitä toteuttamaan on kutsuttu Luontoliiton nuoria Itämeri-lähettiläitä. Polun kehittelyssä on hyödynnetty Turun ammattikorkeakoulun tutkijoilta saatua tutkimustietoa norppien keinopesistä, joille on tarvetta lumikinosten kutistuttua ilmastonmuutoksen takia.
Luontopolulla saamme kertoa kaksi tarinaa onnistumisesta: merikotkan pelastaminen ja norppien keinopesät.
Norppa tarvitsee jäälle kasaantuvia kinoksia pesintäänsä. WWF vuorostaan antoi luontopolkua varten laadukasta kuvamateriaalia norppien keinopesistä.
– Luontopolulla saamme kertoa kaksi tarinaa onnistumisesta: merikotkan pelastaminen ja norppien keinopesät. Samalla pohdimme, mitä me kaikki voisimme tehdä, jotta meret voisivat paremmin.
Muovi roskaa meriä ja on haitaksi vesiekosysteemeille. Lapsille kerrotaan, miten kauan vaikkapa muovimukin hajoaminen luontoon kestää.
– Lapset saavat myös kokeilla roskapihtejä. Kotitaloudet ovat isossa roolissa roskien kierrättäjinä. Tiedä vaikka lapsista tulisi perheittensä roskapoliiseja, Anna-Mari Kaskinen pohtii.
Laajarannan komealle terassille rakennetaan kahvila Messi, jossa merikapteeni kertoo maailman meristä ja niiden rannoilla asuvista ihmisistä ja eläimistä. Messissä myös huilataan hetki omia eväitä syöden. Seurakunta tarjoaa mehua, kahvia ja pientä purtavaa.
Askartelemaankin pääsee, kun kokeneet askartelun ja kädentaitojen ammattilaiset Leena Hietamies ja Piia ”Piiamarilla” Hietamies – äiti ja tytär – opastavat kierrätysmateriaaleista tehtävien meriaiheisten askartelujen pariin.
– Kokonaisuus huipentuu merikirkkoon. Pihamaalle tuodaan suuri teltta ja telttaan penkit. Siellä lauletaan ja rukoillaan maailman merien puolesta. Toivon näkökulma on vahvasti läsnä, samoin ajatus siitä, että vielä on paljon tehtävissä, Anna-Mari Kaskinen sanoo.
Merikirkossa pappina toimii Timo Pekka Kaskinen ja siellä lauletaan muun muassa Suvivirsi. Uutta musiikkia merikylässä edustaa esimerkiksi kappale Meri on yhteinen, joka on Anna-Mari Kaskisen sanoittama ja Anna-Liisa Haunion säveltämä.
Meritähteä näytelmässä esittävä Taini Nurmesviita ottaa lapset syliin avosakaroin. Puvustus on Tarja Mikkolan käsialaa.
Näytelmän puvustuksen on tehnyt Tarja Mikkola.
– On mielenkiintoista miettiä ja keksiä näytelmän pukuihin jotain hauskaa. Merikotkan ei tarvitse näyttää ihan merikotkalta, vaan pukuihin voi lisätä esimerkiksi värejä, jotta katsottavaa riittää, Mikkola sanoo.
Pukuideointi alkaa sillä, että Mikkola katsoo valtavan määrän kuvia ja pohtii, millainen asu olisi muodoltaan ja miten ihminen ylipäätään pääsisi sen sisälle. Näyttelijöiden toivomuksia on myös tärkeää huomioida.
– Näen unia siitä, miten jokin juttu voisi toimia, miten vaikkapa norppapuvussa pääsee liikkumaan.
Mikkola on koulutukseltaan vaatetusartesaani. Hän on tehnyt vuosia teatteripuvustajan töitä lohjalaisessa harrastajateatteri Tralassa ja Lohjalla sijaitsevan Vivamon kurssikeskuksen Raamattukylässä, joka on tuottanut ja esittänyt Raamatun kertomuksiin perustuvia näytelmiä jo kahdenkymmenen vuoden ajan. Anna-Mari Kaskinen on ollut perustamassa myös Raamattukylää ja esimerkiksi laatinut näytelmien ja musikaalien käsikirjoituksia.
Vaikka ihminen on vaikeuttanut monen luontokappaleen eloa, kerromme, miten ihminen voi myös auttaa.
Tekijätiimin tavoitteena on, että näytelmän eläinhahmojen avulla lapsissa syttyisi rakkaus luontoon. Toiveena on sekin, että tietämys oman elinympäristön eläimistä kasvaisi.
– Vaikka ihminen on vaikeuttanut monen luontokappaleen eloa, kerromme, miten ihminen voi myös auttaa, Anna-Mari Kaskinen sanoo.
Timo Pekka Kaskinen kertoo esityksessä käytettävän mahdollisimman paljon kierrätettyä kalustoa ja tekniikkaa.
– Seurakuntayhtymän suuresta tarvikevarastosta Vuosaaresta löysimme vanhat penkit teatterikatsomoon ja merikirkkoon. Roihuvuorelainen kirvesmies Lassi Vuolo on ne kunnostanut ja maalannut sinisen sävyillä, kuten meren äärellä sopii. Hän on rakentanut myös esimerkiksi teatterilavan.
Tekijätiimi toivoo, että merikylässä vierailevat lapset oppisivat luontonäytelmän avulla lisää oman elinympäristönsä eläimistä.
Merikylä avautuu 17. toukokuuta
Kaikille avoimet Merikylä-esitykset pidetään seuraavasti: avajaispäivänä lauantaina 17. toukokuuta klo 14, kummipäivänä sunnuntaina 1. kesäkuuta klo 14, lauantaina 16. elokuuta klo 14 ja Itämeripäivänä torstaina 28. elokuuta klo 18.
Toukokuulle on sovittu koululaisryhmien ja seurakunnan ryhmien vierailuja. Elokuulle voi vielä kysyä ryhmävierailuja: taini.nurmesviita@evl.fi.
Näytelmän, luontopolun ja telttakirkon kokonaisuutta esitetään kymmenisen kertaa. Yhteen esitykseen voi osallistua 40–50 lasta. Pari tuntia kestävä Merikylä-esitys sisältää evästauon. Katso lisätietoa täältä.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee

Näin löydät parhaat retkipaikat pääkaupunkiseudun läheltä – retkeilyn grand old woman Raija Hentman, 77, vinkkaa
Hyvä elämäRaija Hentmanin uusi retkeilyopas esittelee lähes kaksisataa retkikohdetta Helsingistä itään. Mukana on kukkivia lehtoja, komeita merimaisemia, esteettömiä reittejä ja luontoelämyksiä lapsiperheille.
