null Parhaat retkikohteet lapsille – kokeneet luontoseikkailijat vinkkaavat suosikkinsa pääkaupunkiseudulla

Luonto inspiroi lasten leikkejä. Kuva Pihla Tiihonen.

Luonto inspiroi lasten leikkejä. Kuva Pihla Tiihonen.

Hyvä elämä

Parhaat retkikohteet lapsille – kokeneet luontoseikkailijat vinkkaavat suosikkinsa pääkaupunkiseudulla

Retkikirjailija Raija Hentman Vantaalta, hirvisafariopas Joni Valkila Helsingistä ja cityeläintutkija Mia Vehkaoja Espoosta tuntevat lähimetsänsä tarkasti.

Helsinki

Käpyläläinen Joni Valkila on hirvisafariopas, joka bongaa urbaaneja eläimiä myös 15-, 11- ja 1-vuotiaiden lastensa kanssa. Helppo kohde on Seurasaari, jossa saattaa tavata ihmisiin tottuneita kettuja ja supikoiria. Seurasaaressa kohtaa ainakin kesyjä lintuja.

– Linnut syövät kädestä, mikä on hieno elämys.

Toinen suosikkikohde on Viikin–Vanhankaupunginlahden luonnonsuojelualue, joka on Valkilasta hieno paikka kiikaroida lintuja. Pääkaupungin suurimmalla luonnonsuojelualueella voi hyvällä tuurilla nähdä myös kauriita, varsinkin jos retkeläiset ovat aamuvirkkuja.

Joni Valkila järjestää hirvisafareita Länsi-Uudellamaalla. Kuva Kalle Kallio.

Joni Valkila järjestää hirvisafareita Länsi-Uudellamaalla. Kuva Kalle Kallio.

Monta retkikirjaa kirjoittanut Raija Hentman on kolunnut pääkaupunkiseudun metsät tarkkaan. Luonnossa liikkumisen grand old woman suosittelee samalle luonnonsuojelualueelle vievää noin kolmen kilometrin mittaista Viikarien Viikki -luontopolkua. Polku johdattaa halki maaseutumaisen peltomaiseman ja monilajisen arboretumin eli puulajipuiston.

Valmiissa kartassa on tehtäviä, leikkejä ja tietoiskuja 5–10-vuotiaille. Kolmen kilometrin matkalla tulee vastaan kaksi lintutornia, katselulava, evästelypöytiä ja pari käymälää, mutta kartassa mainitut sisäkohteet ovat sulkeneet ovensa.

Hentmanin ehdottaa retkikohteeksi myös Vuosaaren Mustavuorta. Se on hänestä jännittävä seikkailupaikka, josta kannattaa etsiä Viaporin maalinnoituksen kallioon louhittuja taisteluhautoja, keskeneräiseksi jääneitä luolia ja kivettyjä tykkiteitä. Mustavuoressa kulkevat merkitsemättömät pikkupolut vaativat hiukan suunnistustaitoa.

Cityeläimiä tutkiva Mia Vehkaoja retkeilee usein 8- ja 11-vuotiaiden lastensa kanssa. Kolmikko on vaikuttunut Slåttmossenin keidassuosta ja luonnonsuojelualueesta Jakomäessä. Polku- ja pitkospuureitti suolle lähtee Jakomäen koirapuiston kohdalta etelään. Pitkoksia on 700 metriä.

– Suoympäristössä on alkukantaista kauneutta. Siellä tuntuu kuin ei olisikaan kaupungissa.

Vehkaoja nauttii retkeilystä myös Talin golfkentän ja Vermon raviradan läheisyydessä Mätäjoen rannassa.

– Alue on Suomessa harvinaista lehtometsää. Siellä elää kauriiden ja kettujen lisäksi jopa näätiä, Vehkaoja kertoo.

Matkan varrella voi ryömiä luolaan, paistaa makkaraa Sorlammen keittokatoksella ja katsella hiidenkirnuja.
- Retkikirjailija Raija Hentman

Espoo

Espoon Kaitaalla asuva Mia Vehkaoja suuntaa kotikaupungissaan suositun Nuuksion sijaan Vaakkoin ulkoilualueelle, jossa risteilee lukemattomia merkitsemättömiä polkuja. Lempikohde on Väärä-Musta-järven kierros, joka tarjoaa kolmisen kilometriä jylhiä kalliorantoja ja suota.

Raija Hentman on kirjoittanut kymmenkunta opaskirjaa retkeilijöille. Kuva Esko Jämsä.

Raija Hentman on kirjoittanut kymmenkunta opaskirjaa retkeilijöille. Kuva Esko Jämsä.

Toinen Vehkaojan suosikki on Espoon keskuspuistossa sijaitseva Vanttila, jossa hänen riistakameransa kuvasivat paljon metsä- ja valkohäntäkauriita sekä hirviä. Alueella on helppo kulkea pururatoja pitkin.

– Lasten kanssa pikniktauon voi pitää Vanttilan koulun mukavalla leikkipihalla.

Retkikirjailija Hentman nauttii runsaan viiden kilometrin mittaisesta Sorlammen luontopolusta, jolle voi suunnata joko Nuuksionmajan parkkipaikalta Brobackassa tai Nuuksiontie 28:n kohdalla sijaitsevalta paikoitusalueelta.

– Polku on maastoltaan monipuolinen, haastavakin. Matkan varrella voi ryömiä luolaan, paistaa makkaraa Sorlammen keittokatoksella ja katsella hiidenkirnuja.

Jos kaipaa helppokulkuisempaa retkikohdetta, Hentman ehdottaa Fiskarsinmäkeä Kauklahdessa. Runsaan kilometrin mittainen polku kiertää matalaa mäkeä, ja siitä lähtee lyhyt sivupolku lintutornille.

– Kaatuneet rungot ja mäen päällä törröttävä ontto puu innostavat varmasti lapsia.

Joni Valkila käy Espoossa kiikaroimassa lintuja Suomenojalla. Syksyllä siellä näkyy talvehtivia lintuja, keväällä muuttolintuja.

Vantaa

Vantaan Länsimäessä asuva Raija Hentman veisi 4–9-vuotiaat lähiluontoretkelle Soltorpin lastenluontopolulle Hämeenkylän kupeeseen. Rastit johdattelevat lapset ihmettelemään elämää maan päällä ja alla. Runsaan puolen kilometrin mittaisen polun varrella pääsee myös tasapainoilemaan. Eväskatos suojaa sateella.

– Polku on lyhyt, mutta kiva.

Toinen tutustumisen arvoinen kohde on Sipoonkorven Bisajärvi, jonka koilliskulman kallion päällä voi kokkailla tulilla keittokatoksessa. Liiteri ja vessa sijaitsevat kallion alapuolella ulkoilutien vieressä.

Mia Vehkaoja tutkii pääkaupunkiseudun villieläimiä Helsingin yliopistossa. Kuva Antti Rintala.

Mia Vehkaoja tutkii pääkaupunkiseudun villieläimiä Helsingin yliopistossa. Kuva Antti Rintala.

Petikon lähellä sijaitseva Herukkapuron lehtoalue on Mia Vehkaojan löytö Pyymosassa. Vanhassa metsässä elää paljon villieläimiä, mutta kulkee vähän ihmisiä. Vehkaoja jättää autonsa Pyymosantien varteen Pitkäsuon täyttömäen lähelle. Kävelytie lähtee sieltä.

– Tämä retki sopii myös lastenrattaiden kanssa, jollei poikkea tieltä metsäpoluille.

Hirvisafariopas Joni Valkila vinkkaa, että Sipoonkorpeen pääsee julkisillakin liikennevälineillä. Ihan kaikki eivät ole vielä löytäneet sinne.

Muokattu 20.3. ja 9.10.2020.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.