Itsenäisempään elämään
Mika Ruoholalla on tuliterä polkupyörä, jolla hän kulkee töihin.

Mika Ruoholalla on tuliterä polkupyörä, jolla hän kulkee töihin.

Itsenäisempään elämään

Mika Ruohola asuu ­kehitysvammaisten ryhmäkodissa Rekolassa.

Sohvalla istuu räsynukke, jolla on oranssit hiukset ja repaleinen paita. Se on Mika Ruoholan, 27, lapsuuden pehmolelu. Naulakon päällä on pyöräilykypärä.

Tupakeittiön verhot on hankittu yhdessä vanhempien kanssa. Niissä on suuria, sinisiä Marimekon unikkoja. Nuoren miehen kodista löytyy myös televisio, stereot ja pelikonsoli. Oma terassikin on. Seinällä on isänisän maalaamia tauluja. Edesmennyt äidinisä on kehystetyssä valokuvassa.

Mika asuu Ruusuhaassa, Rekolassa sijaitsevassa kehitysvammaisten ryhmäkodissa. Hän muutti sinne reilut viisi vuotta sitten. Sitä ennen hän asui vanhempiensa luona Myyrmäessä.

Alku Ruusuhaassa oli Mikan mukaan vähän vaikeaa. Muutokset ovat hänelle hankalia. Alun vaikeuksien jälkeen elämä uudessa kodissa alkoi kuitenkin sujua.

– Tajusin, että minun pitää olla omillani, Mika sanoo.

Ruusuhaassa Mika pesee pyykit ja siivoa asuntonsa itse. Asukkaat ruokailevat yhdessä. Mikan lempiruoka on lasagne. Sen tekeminen onnistuu häneltä, kun ohjaaja on tukena. Omalla vuorollaan Mika laittaa ohjaajan kanssa ruokaa koko porukalle.

Mika käy töissä neljänä päivänä viikossa. Töihin hän voi nyt kulkea upouudella polkupyörällä. Toimitilahuoltajaksi valmistunut Mika tekee siivoustyötä Havukoskella sijaitsevassa Paimentien toimintakeskuksessa.

– Olen työssä ahkera. Saan siitä positiivista voimaa, hän kertoo.

Nuorempana Mika kävi kehitysvammaisten nuortenilloissa seurakunnan Olotila-kahvilassa. Hänen rakkain harrastuksensa on musiikki.

– Musiikki on mun elämä, hän sanoo.

Mika käy kerran viikossa piano- ja laulutunnilla. Kerran viikossa on hänellä on myös Tähtimestarit-bändin treenit. Bändissä Mika soittaa pianoa ja laulaa. He ovat esiintyneet muun muassa Korson kirkossa.

Hän kertoo fanittaneensa Anna Abreuta siitä saakka, kun tämä oli mukana Idols-kilpailussa. Mika on käynyt hänen keikoillaan ja saanut nimmarinkin.

Ruusuhaassa asuu myös Liisa, jonka kanssa Mika on seurustellut kolme vuotta.

– Liisa on ihana, mukava, herttainen, rakastava, mahdoton ja myös itsepäinen niin kuin minäkin, Mika kuvailee.

Kesällä Mika ja Liisa olivat lomalla Kroatiassa yhdessä Liisan isän ja tämän naisystävän kanssa. Matkasta on muistona magneetti jääkaapin ovessa.

Ruusuhaan ohjaajia Mika luonnehtii mukaviksi, mutta joskus mahdottomiksi.

– Hermostun pienistä asioista, jos olen väsynyt, hän kertoo.

Mikan mielestä Ruusuhaassa asumisessa on mukavaa se, että saa tehdä asioita oman mielensä mukaan. Välillä pitää kuunnella ohjeita, mutta niitä hän osaa omasta mielestään kuunnella ja noudattaa aika hyvin.

Mikan tulevaisuuden haave on kihloihin meno. Hän on puhunut asiasta Liisan kanssa, mutta vielä asia ei ole ajankohtainen. Mika toivoo, että jonain päivänä hän voisi asua yhdessä Liisan kanssa.

Jaa tämä artikkeli: