Jääkiekko vei pitkälle
– Minun täytyy ylittää itseni joka treeneissä ja pelissä, sanoo Noora Räty.

– Minun täytyy ylittää itseni joka treeneissä ja pelissä, sanoo Noora Räty.

Jääkiekko vei pitkälle

Noora Räty on ensimmäinen Mestiksessä pelaava naismaalivahti.

Maalivahdin kypärän takana on latinankielinen teksti ”Aut Viam Inveniam Aut Faciam” eli joko löydän tai teen tieni. Kypärä kuuluu Noora Rädylle, 25, joka on ensimmäinen Mestiksessä maalivahtina pelaava nainen.

Haave jääkiekkoammattilaisuudesta on kulkenut Nooran mukana pienestä tytöstä saakka, vaikkei ammattilaiseksi pääsy ole helppoa varsinkaan naiselle. Unelman toteutuminen yllätti. Noora ei osannut arvata, että jääkiekko veisi hänet näin pitkälle.

Viime keväänä Noora tarttui tarjoukseen pelata miesten sarjassa Kiekko-Vantaan paidassa. Sitä ennen hänet oli valittu kolme kertaa naisten MM-kisojen parhaaksi maalivahdiksi ja tituleerattu jopa maailman parhaaksi naismaalivahdiksi.

– Mielipiteitä on monia, Noora sanoo siihen.

– Riippuu päivästä, miten hyvä maalivahti olen. En ole ehkä maailman paras, mutta varmasti yksi parhaista.

Noora Räty aloitti jääkiekon harrastamisen alle kouluikäisenä. Isoveli pelasi jääkiekkoa ja isä valmensi, joten jäähallilla pyöriminen oli Nooralle tuttua.

– Taisin itse haluta maalivahdiksi. Maalivahdin varusteet kiinnostivat eikä maalivahdin tarvinnut mennä vaihtoon. En halunnut istua paikallaan, Noora muistelee.

Hän pelasi poikien joukkueessa ja urheili poikien kanssa myös kaukalon ulkopuolella. Poikien kilpailullinen maailma tuli hänelle tutuksi, eikä Noora halunnut jäädä toiseksi. Halu olla paras on vienyt Nooraa jääkiekossa eteenpäin. Sen lisäksi on tarvittu lahjoja, harjoittelua ja määrätietoisuutta.

Yhdysvalloissa Minnesotassa yliopistotutkinnon suorittanut Noora iloitsee, että voi olla nyt lähellä perhettään. Äiti, isä, veli, mummi, ukki ja täti ovat olleet tällä kaudella katsomossa kannustamassa Nooraa. Naisten jääkiekkoon verrattuna miesten jääkiekko on nopeampaa ja fyysisempää. Pelaajat ovat isompia ja laukaukset kovempia. Noora ei pidä mahdottomana ajatusta siitä, että pelaisi vielä naisten joukkueessa.

– Minulta loppuivat naisjääkiekossa haasteet. Voisin kyllä pelata naisjoukkueessa, jos voisin tehdä sitä työkseni, hän sanoo.

Miesten sarjassa pelaava Noora ei voi jakaa pukukoppia kenenkään kanssa. Se ei harmita häntä.

– Minulle ehti kertyä naisjääkiekon parissa paljon hyviä koppimuistoja. On ihan kiva, että saan nyt olla pukukopissa yksin ja rauhassa, Noora sanoo.

Kiekko-Vantaan pelaajat ja fanit ovat ottaneet Nooran hyvin vastaan.

– Fanit ovat olleet tosi hyvin messissä. Heille pitää nostaa hattua, Noora sanoo.

Toisessa Mestis-pelissään Noora valittiin ottelun parhaaksi pelaajaksi.

– Se hiljensi epäilijät, joita on ollut sosiaalisessa mediassa, Noora sanoo.

– Tärkeintä on kuitenkin näyttää itselleni. Kun pelaan miesten joukkueessa, ei riitä että ilmestyn paikalle. Minun täytyy ylittää itseni joka kerta treeneissä ja peleissä. Minua motivoi halu pärjätä miesten peleissä. On siistiä tulla hallille, kun pääsee vetämään täysillä.

Noora Räty toivoo, että voisi ensi kaudella jatkaa pelaamista Mestiksessä. Keväällä hän palaa joka tapauksessa Minnesotaan, missä häntä odottaa työ nuorten maalivahtivalmentajana.

Jaa tämä artikkeli: