null Jaana Hallamaa ei allekirjoita Sexpon ympärileikkaussyytöksiä

Jaana Hallamaa huomauttaa, ettei Ylen Spotlight-ohjelman haastattelussa sanonut pitävänsä miesten uskonnollisesti perusteltua ympärileikkausta oikeutettuna. Kuva: Matti Karppinen/Kotimaa.

Jaana Hallamaa huomauttaa, ettei Ylen Spotlight-ohjelman haastattelussa sanonut pitävänsä miesten uskonnollisesti perusteltua ympärileikkausta oikeutettuna. Kuva: Matti Karppinen/Kotimaa.

Ajankohtaista

Jaana Hallamaa ei allekirjoita Sexpon ympärileikkaussyytöksiä

Sexpo-säätiö syytti avoimessa kirjeessä sosiaalietiikan professori Jaana Hallamaata siitä, että tämä hyväksyy "lasten rituaalisen silpomisen". Hallamaa kiistää väitteet.

Sexpo-säätiö on lähettänyt sosiaalietiikan professori Jaana Hallamaalle avoimen kirjeen, jossa kritisoidaan Hallamaan näkemyksiä miesten ympärileikkauksista.

Hallamaa kommentoi asiaa tiistaina 13.9. Yle Fem -kanavan Spotlight-ohjelmassa. Puolituntisessa ohjelmassa haastateltiin Hallamaan lisäksi muun muassa lääkäreitä, oikeusoppineita, ympärileikattuja ja juutalaisten seurakuntien edustajia.

Spotlightin toimittaja haastatteli Hallamaata lyhyesti ohjelman lopussa. Hallamaa sanoo haastattelussa:

"Meidän yksilöllisessä kulttuurissa halutaan, että ihminen itse saa päättää, ja yhteisöllisessä kulttuurissa vanhemmat haluavat liittää lapsensa yhteisön jäseniksi erilaisten tapojen ja käytäntöjen avulla. Me ei pidetä ollenkaan kauheana sitä, että ihmiset tatuoituttaa itsensä, lävistää ja laittaa kaikkia merkkejä omaan ruumiiseensa, kun se tapahtuu yksilöllisten merkitysten avulla. Mutta sitten kauhistutaan tällaista, että vanhemmat antaa tehdä lapsilleen jotain. Tässä näkyy tämä kulttuurien törmäys."

Sexpon tiedotteessa todetaan, että Hallamaa hyväksyy "lapsiin kohdistetun rituaalisen silpomisen". "Esititte silpomisen oikeutuksena sen, että näin lapsi liitetään vanhempiensa yhteisöön", tiedotteessa kirjoitetaan.

Ihan eri asia kuin oikeutus

Jaana Hallamaa kiistää Sexpon väitteet. Hän huomauttaa, ettei haastattelussa sanonut pitävänsä miesten uskonnollisesti perusteltua ympärileikkausta oikeutettuna.

– Minä sanoin, että yhteisöissä asia perustellaan näin. Se on ihan eri asia kuin oikeutus.

Hallamaa ei tunnista omia näkemyksiään Sexpon kuvauksesta. Hän pitää Sexpon tiedotetta kärjistyksenä, joka tuhoaa julkisen keskustelun.

Minä sanoin, että yhteisöissä asia perustellaan näin. Se on ihan eri asia kuin oikeutus.
– Sosiaalietiikan professori Jaana Hallamaa

– Me [Hallamaa ja Sexpo] emme ole eri mieltä lääketieteellisistä seikoista. Erimielisyys koskee, millä tavalla vahingollisina pidettyihin vakiintuneihin käytäntöihin voidaan vaikuttaa, Hallamaa sanoo.

Hallamaa huomauttaa myös, että Spotlightin kaltaiset asiaohjelmat koostetaan pienistä pätkistä, jotka on voitu irrottaa konteksista. Haastateltavalla ei ole mahdollisuutta tarkastaa kokonaisuutta.

– Haastattelu on tehty keväällä, eikä silloin ollut selvillä, mihin yhteyteen se tulee.

Kieltäminen voi tulla vain yhteisöjen sisältä

Pitäisikö miesten uskonnollisesti perustellut ympärileikkaukset sitten kieltää?

– Miesten ympärileikkaus on keskeinen osa juutalaisuutta ja islamia. Sen kertakaikkinen lopettaminen voi tulla vain yhteisöjen sisältä, Hallamaa vastaa.

– Yhteiskunta voi käydä rakentavaa vuoropuhelua, että ennen kuin ne saadaan loppumaan tai ne muutetaan symbolisiksi, ne tehtäisiin tavalla, joka olisi mahdollisimman vähän haitallinen.

Olisiko toivottu lopputulos kuitenkin se, että miesten uskonnollisesti perusteltuja ympärileikkauksista luovuttaisiin kokonaan?

– Meidän kulttuurimme näkökulmasta kyllä. Mutta pitää ymmärtää se, että islamin ja juutalaisuuden sisällä sen haittoja pidetään pieninä ja sillä nähdään olevan tärkeä funktio identiteetin ja liittymisen kannalta. Myös nämä asiat pitää ottaa huomioon, Hallamaa sanoo.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Uskontojohtajilla vahva rooli muutoksessa – tyttöjä silvotaan Suomessa samoista syistä kuin Afrikassa

Ajankohtaista

Työssä mielipideilmaston muuttamiseksi on edistytty. Väestönkasvu lisää kuitenkin silvottujen määrää.



Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.