null Uskontojohtajilla vahva rooli muutoksessa – tyttöjä silvotaan Suomessa samoista syistä kuin Afrikassa

Avustusjärjestö suojelee kenialaisia tyttöjä silpomiselta järjestämällä vaihtoehtoisia aikuistumisriittejä, joissa nuoria koulutetaan ja juhlitaan.

Avustusjärjestö suojelee kenialaisia tyttöjä silpomiselta järjestämällä vaihtoehtoisia aikuistumisriittejä, joissa nuoria koulutetaan ja juhlitaan.

Ajankohtaista

Uskontojohtajilla vahva rooli muutoksessa – tyttöjä silvotaan Suomessa samoista syistä kuin Afrikassa

Työssä mielipideilmaston muuttamiseksi on edistytty. Väestönkasvu lisää kuitenkin silvottujen määrää.

Tyttöjen genitaalialueita silvotaan Suomessa samoista syistä kuin Afrikassa, arvioi Annette Gothóni avustusjärjestö Suomen World Visionista.

Meneillään on parhaillaan World Visionin Pelasta pimppi -kampanja, jolla herätellään ihmisiä tärkeän asian ääreen. Silpomista kannattavien vanhakantaiset uskomukset olisi romutettava niin Afrikassa kuin Suomessa. Gothónin mukaan Suomessa on yhteisöjä, joissa saatetaan suhtautua silpomiseen jopa vanhoillisemmin kuin Afrikan maissa, joissa on tehty systemaattista työtä silpomisen ehkäisemiseksi jo monen vuoden ajan.

– Ehkä perinteen jatkaminen täällä Suomessa pohjautuu siihen yhteenkuuluvuudentunteeseen. Halutaan jatkaa vanhoillista perinnettä, koska sen koetaan ylläpitävän yhteenkuuluvuutta omiin juuriin, Gothóni kertoo.

Suomen World Vision on käynyt muun muassa Suomen Kätilöliiton kanssa keskusteluja siitä, kuinka nuorten naisten ja lasten silpomista ja sitä ehkäisevää työtä voitaisiin pitää esillä. Keskustelujen pohjalta World Vision ideoi Pelasta pimppi -kampanjan, joka on nyt käynnissä kolmatta kertaa.

– Haasteenahan on nimenomaan se, että ongelman laajuutta tai sen syitä täällä Suomessa on hankala arvioida. Asiasta ei ole vielä tarpeeksi tietoa, Annette Gothóni pohtii.

Hän myös painottaa, että silpomisen ottaminen puheeksi on sosiaali- ja terveysalan, opetusalan sekä maahanmuuttotyön ammattilaisten velvollisuus. Aihe on kuitenkin ammattilaisillekin haastava eikä sitä kyetä aina tuomaan esiin.

Kenia on hyvin kristitty maa, ja sillä on iso merkitys, että pastorit eivät hyväksy silpomista.

– Annette Gothóni, Suomen World Vision

Ongelman ytimeen inhimillisestä näkökulmasta

Tyttöjen silpominen on globaali ihmisoikeusloukkaus. Maailmassa elää vähintään 200 miljoonaa silvottua tyttöä ja naista. Maailmanlaajuisesti silpominen on vähentynyt, mutta väestökasvun takia silvottujen tyttöjen määrän odotetaan kääntyvän merkittävään kasvuun seuraavan 15 vuoden aikana. Erityisen paljon silpomista tapahtuu noin 30 maassa Afrikassa ja Lähi-idässä.

Silpomisen ehkäisyssä World Visionin kohdemaa on Kenia, jossa järjestö on työskennellyt 1990-luvun lopulta asti. Siellä mielipideilmaston muutos on pitkäkestoista työtä. Annette Gothóni painottaa, että ongelmaa on lähdetty ratkaisemaan inhimillisten eikä niinkään kauhistelevien näkökulmien kautta.

– Olemme kuunnelleet ja keskustelleet pitkään niiden ihmisten kanssa, jotka ovat kannattaneet silpomista. Esimerkiksi äidit ovat halunneet silpomista, koska he ovat uskoneet, että se on lapsen parhaaksi – portti hyvään elämään.

Silpojat puolestaan ovat ajatelleet jatkavansa yhteisölle tärkeää käytäntöä.

Avustusjärjestön edustajat ovat törmänneet monenlaisiin uskomuksiin.

– Kuten että on hygieenisempää, jos tyttö on ympärileikattu. Tai että tyttö ei kasva koskaan naiseksi, jos hänen genitaalialuettaan ei silvota. Kätilö voi tulla sokeaksi, jos auttaa ei-silvottua naista. Tässä muutamia syitä, miksi ei-silvottuja yhä kiusataan, luettelee Annette Gothóni.

Valloillaan on vielä myös uskomus, jonka mukaan esikoinen usein menehtyy synnytyksessä eikä sille voi mitään, vaikka juuri silpominen aiheuttaa lapsikuolleisuutta.

17-vuotias Marygonetti oli yksi Sookin alueen vaihtoehtoiseen aikuistumisriittiin osallistuneista:

17-vuotias Marygonetti oli yksi Sookin alueen vaihtoehtoiseen aikuistumisriittiin osallistuneista: "Silpominen on epäinhimillistä. Isoäitini toimi aiemmin silpojana, mutta nyt hän on tukenani kun osallistun vaihtoehtoiseen aikuistumisriittiin. Uusi sukupolvi tuo mukanaan muutoksen.”

Uusi riitti hiukan kuin rippikoulu

World Vision -järjestö on saanut aikaan hyviä tuloksia Keniassa kouluttamalla yhteisöjä ja järjestämällä vaihtoehtoisia aikuistumisriittejä, joissa tyttöjä ei silvota.

Perinteiseen aikuistumisriittiin on kuulunut myös paljon kannustavia piirteitä. Kylännaiset ovat esimerkiksi kokoontuneet yhteen ja kertoneet nuorille, millaista on saada lapsi ja olla nainen.

– Nyt kylissä järjestetään vaihtoehtoisia aikuistumisriittejä, joissa on säilytetty kaikki se hyvä, mitä aikuistumisriittiin on kuulunut, ja uudistettuun riittiin osallistuvat myös pojat. Tietyllä tapaa riitin voi rinnastaa rippikouluun, Gothóni kuvailee.

Vaihtoehtoisessa riitissä nuorille kerrotaan myös lisääntymisterveydestä, johon kuuluu muun muassa tietoa sukupuolitaudeista. Kun riitin on läpäissyt, nuorille jaetaan todistukset.

Annette Gothóni oli marras-joulukuussa jakamassa näitä todistuksia Länsi-Keniassa Sookin alueella.

Vaikka silpominen on Keniassa lailla kielletty, on painavin sanavalta yleensä kylien vanhimmilla.

– Vastikään Sookin kylien vanhimmat tekivät sopimuksen, että ei silvota, Gothóni iloitsee.

Uskontojohtajat mukana muutoksessa

Sookin mielipidemuutoksen taustalla on monta onnistumista. Silpojia on kyetty uudelleenkouluttamaan muun muassa kätilöiksi. Lisäksi ei-silvottujen tyttöjen esimerkki alkaa näkyä.

He osoittavat uskomukset vääriksi pärjäämällä hyvin. Muutoksen avainasemassa ovat olleet myös uskontojohtajat, sillä moni paikallinen on hakenut oikeutusta silpomiselle myös uskonnosta.

– Kenia on hyvin kristitty maa, ja sillä on iso merkitys, että pastorit eivät hyväksy silpomista, Gothóni sanoo.

Kun World Vision aloitti Kenian Sookin-ohjelman vuonna 2008, silvottiin alueella noin 95–98 prosenttia tytöistä. Nyt kymmenen vuoden jälkeen prosenttiluku on painunut 50–60:een.

Suomen World Visionin Pelasta pimppi -keräyksen tuotolla koulutetaan silpojia uusiin ammatteihin ja viedään paikallisille terveystietoutta. Lisäksi World Vision on rakennuttanut Keniaan tyttöjen turvataloja. Ne ovat koulujen yhteydessä, sillä yleensä silpomiset ajoittuvat nuorten loma-ajalle.

Kansainvälinen silpomisen vastainen päivä 6.2.

Pelasta pimppi – seis silpomiselle -kampanja näkyy Suomen World Visionin sosiaalisen median kanavissa 29.1.–11.2.2018. Pelasta pimppi -kampanja järjestetään nyt kolmatta kertaa. Kampanjan tarkoituksena kasvattaa tietoisuutta, että silpominen on räikeä ihmisoikeusloukkaus, jota tapahtuu myös länsimaissa.

Kansainvälistä silpomisen vastaista päivää vietetään 6. helmikuuta.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.