null Järki ja tunteet

Nanna Susi: Uskomatonta.

Nanna Susi: Uskomatonta.

Järki ja tunteet

Osmo Rauhala ja Nanna Susi ovat maalareina niin kaukana toisistaan kuin kuvitella voi.

Osmo Rauhalan uusimmissa töissä maalipinnat ovat sileitä ja kuva-aiheet pelkistettyjä. Eläinhahmojen, kuten peurojen ja lintujen, rinnalla näkee matemaattisia merkkejä, tähtikuvioita ja soluja. Teosten sanoma kumpuaa Rauhalan ekologisesta ajattelusta.

Rauhala on kiinnostunut evoluutiosta — sekä eläinlajien että inhimillisen tietoisuuden ja kulttuurin kehityksestä — ja tuntee huolta maapallon ja ihmislajin säilymisestä. Hän kysyy esimerkiksi, mitä tapahtuu, jos elämää kannatteleva DNA-muisti alkaa pätkiä tai katoaa. DNA:ta uhkaavat muun muassa ympäristön kemikalisoituminen, ydinsäteily ja geenimanipulaatio.

On vaikea keksiä, kuka muu taiteilija antaisi toiselle teokselleen nimen Abioosi, joka viittaa elämän syntyyn elottomasta aineesta. Yhtä lailla Rauhalan ihmettelyn aiheeksi käy villieläinten käyttäytyminen tai lintujen suunnistustaidot.

Kiasman näyttely on Rauhalan ensimmäinen yksityisnäyttely Helsingissä kahdeksaan vuoteen. Taustaa tauolle löytyy juuri julkaistusta Jouni Tervon kirjoittamasta kirjasta Osmo Rauhala — tapaus (WSOY). Kirja kertoo, että Rauhala joutui aikoinaan vasemmistolaisten taidevaikuttajien epäsuosioon. Hänen mukaansa kylmä kausi on nyt päättynyt, kun valta museoissa ja Helsingin Sanomien kulttuuritoimituksessa on vaihtunut.

Kasvottomat kasvot

Siinä missä Rauhalan teokset jäävät välillä etäisiksi, Nanna Suden maalaukset paksuine, kolmiulotteisine maalipintoineen ryöppyävät kohti. Hehkuvan syvät värit ja tuhlaillen käytetty kulta ja hopea vievät ajatukset barokkiin ja Etelä-Euroopan kirkkojen loistoon.

Tennispalatsissa on esillä kolmisenkymmentä uutta maalausta, joissa pääosassa on ihminen — tai oikeastaan ihmisen hahmo. Suurikokoisissa muotokuvissa kasvot ovat sulautuneet osaksi maalauksen kudosta. Esiin nousevat silmät ja niistä jättimäisinä vyöryvät kyyneleet.

Tunnistamattomat kasvot ja selin katsojaan kääntyneet hahmot houkuttelevat rakentamaan ympärilleen kertomuksen. Monien maalausten nimet ovatkin pieniä tarinoita, kuten Jumala säästää mustettaan, Yksi tähdistä lensi yli ja Aaltoa odotellessa.

Osmo Rauhalan ja Nanna Suden taidetta voi muuten nähdä Vantaan kirkoissakin. Rauhalan sähköinen alttaritaulu Alussa oli Sana on käytössä Korson kirkossa ensimmäisestä adventista loppiaiseen. Suden nimetön alttaritaulu puolestaan on Rekolan kirkossa.


  • Osmo Rauhalan näyttely Elämän kirja 13.1. saakka Kiasmassa
  • Nanna Suden näyttely Underneath the Eyes 20.1. saakka Helsingin taidemuseossa Tennispalatsissa

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.