null Jeesuksen synttärit

Jippu arvelee, että Jeesus olisi tuonut hyvää tunnelmaa jouluruuhkaan.

Jippu arvelee, että Jeesus olisi tuonut hyvää tunnelmaa jouluruuhkaan.

Jeesuksen synttärit

Miten kolmekymppinen Jeesus viettäisi synttäreitään? Muusikko Meri-Tuuli Elorinne eli Jippu sekä pappi ja radiotoimittaja Mikko Salmi vastaavat.

”Hän olisi siellä, missä on jengiä”

Muusikko Meri-Tuuli Elorinteen eli Jipun, 26, mielikuvissa Jeesus tulisi viettämään syntymäpäivää ihmisten joukkoon esimerkiksi Stockmannin jouluruuhkaan.

— Hän olisi siellä, missä on jengiä. Hän toisi hyvää tunnelmaa ja rauhoittaisi ihmisiä siellä, missä jonotetaan kärttyisinä sitä uutta blenderiä tai jääpalakonetta.

— Koska Jeesus ei tullut aikoinaan maan päälle tuomitsemaan ihmisiä, ei hän nytkään tekisi niin. Hän ei syyttäisi joululahjoja ostavia ihmisiä materialistisuudesta, Jippu sanoo.

Hän on varma, että Jeesus rakastaa ehdoitta kaikkia.

— Myös sitä mummoa, joka paistaa Eirassa lettuja maailman kalleimmalla paistinpannulla ja joka ei ikinä anna senttiäkään hyväntekeväisyyteen. Armo on saatu lahjaksi. Kukaan ei mene siinä jonossa toisen ohi millään teoilla tai sanoilla.

— Mutta sitä en ymmärrä, että vain jouluna muututaan hetkeksi anteliaiksi, avuliaiksi ja hyväntahtoisiksi. Toisista pitää välittää vuoden kaikkina päivinä.

Jippu arvelee, ettei Jeesus ilmestyisi maan päälle viettämään syntymäpäiväänsä humanitaarisena työntekijänä eikä olisi läsnä vain huono-osaisten joulussa. Jeesus viettäisi joulua yhtä lailla myös rikkaiden kanssa. Hän ehtisi mukaan moneen paikkaan. Jeesus olisi kuuntelemassa joulurauhan julistusta, vierailisi eri uskontokuntiin kuuluvien ihmisten luona ja vaihtaisi ehkä joulupukin kanssa kuulumisia.

Lapsuuden jouluista Jipulla on valoisia muistoja.

— Meillä joulut olivat isoja juhlia, Jippu kertoo.

Jipulle joulu on Jeesuksen juhla, johon kuuluu hiljentyminen, kynttilöiden polttaminen ja hartauksissa käyminen. Aattona hän menee aviopuolisonsa kanssa kasvattiperheensä luo. Siellä syödään yhdessä ja jaetaan lahjoja.

— Ostan jouluisin hirveitä määriä lahjoja, jos minulla vain on rahaa. Lahjan idea on, että sen antaja on miettinyt lahjan saajan persoonaa ja löytänyt juuri hänelle sopivan lahjan. Hyvä lahja osuu sydämeen.

Keväällä Jipulta ilmestyy uusi levy, jota hän on kirjoittanut neljä vuotta. Tulevalle levylle on taltioitu elettyä elämää. Mistä levyn laulut kertovat?

— Mistäköhän muusta kuin rakkaudesta ja kaipuusta? Levy on raadollinen ja rujo, mutta syvästi kaunis, Jippu luonnehtii.

 

”Juhlitaan nyt sitten”

Pappi ja radiotoimittaja Mikko Salmi, 36, arvelee, että kolmekymppinen Jeesus saattaisi viitata kintaalla koko synttäreille.

— Tyypilliselle tuon ikäiselle paljon merkityksellisempää on oman tehtävän ja elämän tarkoituksen löytäminen, Mikko pohtii.

Hänen mielestään Jeesus voisi ahdistua synttäreistä, mutta ymmärtäisi elämänsä taustalla olevan suuremman suunnitelman.

— Toisin kuin moni tavallinen kolmekymppinen Jeesus oli tuossa iässä jo ymmärtänyt elämäntehtävänsä. Hän tietäisi joulun olevan päivä, jolloin syttyy valtava toivo. Ehkä Jeesus ajattelisi, että juhlitaan nyt sitten, Mikko miettii.

Alkuvuodesta eronnut Mikko viettää aattoa työn merkeissä ja tapaa 2-, 4- ja 8-vuotiaat lapsensa vasta joulupäivänä. Aatto ilman lapsia ei ole Mikolle yhtä kova paikka kuin jotkut muut eron myötä eteen tulleet asiat, joihin ei osannut varautua.

— Paljon kovempi paikka oli esimerkiksi huomata, että nuorimman lapsen puheenkehityksessä oli tapahtunut harppaus sillä välin, kun en tavannut häntä.

Avioero sai Mikon tunnustamaan sen, ettei kaikki mene aina niin kuin itse suunnittelee.

— Tajusin suuremman suunnitelman läsnäolon omassa elämässäni.

— Ihmisten suunnitelmat ovat myönteisiä, niin kuin pitääkin olla. Ei ihminen ajattele, että tuossa kohtaa elämääni minä eroan, masennun, sairastun syöpään tai menetän lapseni. Vaikeuksia ei kuitenkaan pidä pelätä. Mitään uutta ei synny ilman kipua, Mikko sanoo.

Mikolle on tullut tavaksi tarkastella joulua joka vuosi uudesta näkökulmasta. Tämän vuoden näkökulma löytyi Sammatista Elias Lönnrotin haudalta: ”Jokainen, joka seuraa omaa tähteään, kuten itämaan tietäjät, löytää lopulta itsensä seimen luota. Siellä jokainen löytää syvimmän kutsumuksensa.” Lönnrotin hautakiveen kaiverrettu teksti sai Mikon pohtimaan uudella tavalla sitä, mitä itämaan tietäjistä on kerrottu.

— Itämaan tietäjät, joita on voinut olla useampiakin kuin kolme, tulivat Jeesuksen luo eri suunnista, ja näin ollen he seurasivat eri tähtiä. On tärkeää pohtia, mitä tähtiä me seuraamme ja mihin ne meidät vievät.

— Jumalan ylitsepursuavaa luomisvoimaa kuvaa se, että taivaalla olevien tähtien määrää ei mitenkään pysty laskemaan. Jokaiselle on ikioma tähtensä ja elämäntehtävänsä, Mikko sanoo.

Joululahjojen sijaan Mikko toivoo saavansa läheisiltä ja ystäviltä aikaa ja aitoja kohtaamisia.

— Juoksemme usein toistemme ohi. Läsnäolo on vaikeaa ja paljastavaa. Siinä nousevat väistämättä pintaan syvältä kumpuavat kelpaamisen kysymykset.

— Ajatus aattoiltana kuusen ympärillä lahjoja toisilleen jakavasta perheestä on idyllinen ja kaunis. Ja perheonni on tärkeä asia, mutta ihmisten pitäisi ymmärtää olevansa osa suurempaa yhteisöä. Maailma ei voi hyvin, jos kaikki keskittyvät vain omien perheidensä hyvinvointiin, Mikko muistuttaa.

Hänen mielestään jouluun valmistautuminen on hyvä asia kaikkine joulukiireineenkin. Hän uskoo, että joulua valmistellessaan ihminen tulee väkisinkin miettineeksi joulun merkitystä.

— Joulu rakentaa ihmistä samalla, kun ihminen rakentaa joulua.

 

Kulki ympäriinsä ja teki hyvää

Jeesuksen syntymästä, elämästä ja kuolemasta tiedämme lähinnä sen, mitä Raamattu kertoo. Mutta myös ensimmäisellä vuosisadalla elänyt juutalainen historioitsija Josefus mainitsee Nasaretista kotoisin olevan Jeesuksen, joka kulki ympäriinsä ja teki hyvää.

Jeesus oli perheensä esikoinen ja avioton lapsi. Hänellä oli neljä veljeä ja ainakin kaksi sisarta. Jeesuksen sisaria ei tosin mainita Raamatussa. Raamatussa kerrotaan Jeesuksen vanhempien olleen huolissaan, kun poika 12-vuotiaana katosi Jerusalemin markkinoilla. Tuon maininnan jälkeen Jeesuksen isä Joosef häviää Raamatun lehdiltä. On mahdollista, että Joosef on kuollut Jerusalemin temppelin rakennustöissä.

Jeesus, puusepän poika ja rakennusmies, eli luultavasti melko tavallista tuon ajan perheettömän miehen elämää, ennen kuin hän kolmekymppisenä löysi aidosti elämäntehtävänsä.

Fariseuksia ja vallanpitäjiä kohtaan tinkimättömällä Jeesuksella oli paljon kannattajia, mutta häntä myös kritisoitiin paljon. Jeesus vietti kulkijan elämää. Hänen lähipiiriinsä kuuluivat kahdentoista opetuslapsen lisäksi Lasarus, Martta ja Magdalan Maria.

Jeesus sai puheillaan ja toiminnallaan aikaan poikkeuksellisen kansanliikkeen. Tuhannet ihmiset kulkivat hänen perässään, mikä on hämmästyttävä saavutus, kun miettii sen ajan tiedonvälitystä ja sitä, ettei Jeesuksella ollut ennestään julkista asemaa, kuten vaikkapa kuningas Herodeksella.

Tietolähteenä pastori Mikko Salmi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.