null Jennin ja Antin gospelit

Jennin ja Antin gospelit

Jenni Lambert laulaa gospelkuorossa ja Antti Honkkila soittaa gospelrockia. Musiikki on molemmille iso osa elämää.

Insinööristä tuli laulaja

Vantaalaiselle Jenni Lambertille, 28, musiikki, ja aivan erityisesti afroamerikkalainen gospelmusiikki, on intohimo. Rakkaus siihen sai hänet vaihtamaan insinöörin työt laulajan opintoihin ja tatuoimaan selkäänsä kämmenen kokoisen nuottiavaimen.

Lambert on laulanut Higher Ground -gospelkuorossa sen perustamisesta lähtien.

— Higher Ground ei ole vain kuoro. Se on vallankumous. Higher Ground on iso kasa ihmisiä, jotka diggaavat gospelmusiikkia.

Musiikki on vienyt Lambertia mitä erilaisimpiin paikkoihin. Tänä vuonna hän, ja muutama muu highergroundilainen nähtiin esiintymässä Emma-gaalassa yhdessä Jipun kanssa.

Mollivoittoinen musiikki kyllästyttää

Higher Groundin perustaja Vellu Salminen kertoo, että Higher Ground on musiikillinen kokonaisuus. Gospelkuoro on tärkeä, mutta vain osa kokonaisuutta.

Kuorossa on noin 30 aktiivista laulajaa. Tarvittaessa saadaan kokoon satapäinen kuoro, bändi sekä tanssija- ja solistivieraita. Salminen veti useamman vuoden ajan Higher Ground -nimistä ohjelmaa radiokanava Groove FM:llä.

Syksyllä 2006 Salminen halusi luoda samanlaista musiikkia sisältävän live-esityksen.

— Varattiin Savoy-teatteri ja kerättiin kokoon kuoro. Kuorotoiminta käynnistyi puolivahingossa. Kaikki innostuivat siitä niin paljon, että toimintaa päätettiin jatkaa, Salminen sanoo.

Jenni Lambertille gospelmusiikki on aina ollut "se juttu".

— Lapsuudenkodissa kuunneltiin hengellistä musiikkia. Gospelmusiikissa sanoma on minulle tärkeää, mutta myös musiikin positiivisuus ja energia.

— Olen niin kyllästynyt melankoliseen ja mollivoittoiseen suomalaismusiikkiin. Joskus tuntuu, että olen syntynyt väärään maahaan, koska pidän iloisesta musiikista ja haluan, että sitä soitetaan kovaan ääneen, Lambert pohtii.

Sisko laulaa samassa kuorossa

Jenni Lambertin lapsuudenperheessä kaikki pitivät musiikista. Isä ja äiti lauloivat mielellään. Molemmat isot veljet soittivat kitaraa. Isoisä kuului veteraanikuoroon.

Myös Lambertin pikkusisko laulaa Higher Groundissa.

— Lapsena jouduimme siskon kanssa aina laulamaan sukujuhlissa. Menimme molemmat musiikkiluokalle ja Sibelius-lukioon. Minä ensin, sisko pari vuotta myöhemmin.

Lukion jälkeen Lambert opiskeli mediatekniikan insinööriksi. Hän oli päättänyt, ettei ala tehdä musiikkia ammatikseen, koska siitä ei saa rahaa.

Valmistumisen jälkeen Lambert tuli kuitenkin toisiin ajatuksiin. Hän jätti insinöörin hommat, haki ammattikorkeakouluun pop-jazzmusiikin koulutusohjelmaan ja pääsi opiskelemaan.

— Hain opiskelupaikkaa huvikseni. Ajattelin, että jos pääsen kouluun, niin se on sitten tarkoitettu niin.

Tällä hetkellä Lambert elättää itsensä pääasiassa laulajan töillä.

— Taloutemme nojaa ajoittain aika lailla matematiikanopettajana työskentelevän puolisoni tuloihin. Teen edelleen insinöörin töitä freelancerina laulamisen ohessa. Musiikki on kuitenkin se, mitä olen aina halunnut tehdä, Lambert sanoo.

Pari tuntia hikistä treeniä

Jenni Lambert on pitänyt tämän kevään taukoa opinnoistaan ehtiäkseen tekemään enemmän laulukeikkoja.

— Unelmani on, että voisin elättää itseni tekemällä musiikkia, jota rakastan. Suomessa se ei ole itsestään selvää. Täällä gospelmusiikin markkinat ovat pienet, toisin kuin Yhdysvalloissa.

— Toisaalta on myös vahvuus, että Suomessa muusikot joutuvat ja osaavat tehdä muutakin kuin omaa lempimusiikkia. Kyllä minäkin tarpeen vaatiessa pystyn laulamaan vaikka Van Halenia, Lambert sanoo.

Gospelkuorossa laulamisen lisäksi Lambert on kahdessa eri soul-yhtyeessä solistina ja johtaa Vantaan Minttukirkon Fresh-kuoroa. Higher Groundin kanssa harjoitellaan yhdessä kerran viikossa, pari tuntia kerrallaan. Jennin mukaan gospelkuoron treenit vastaavat punttisalilla käyntiä.

— Jo yhden biisin jälkeen alkaa hiki valua. Treenien jälkeen on fyysisesti poikki, mutta mieli on iloinen.

Higher Groundin ohjelmistossa on Lambertin mielestä yksi biisi ylitse muiden.

— Biisi nimeltä Glory Glory toimii aina. Se perustuu vanhaan hymniin, jota on laulettu varmasti vuosisatojen ajan. Siinä biisissä Higher Ground on elementissään.

Isoisä jaksaa heilua

Kitaristi Antti Honkkila, 40, on 191 senttimetriä pitkä. Tyyliin kuuluu ponihäntä, parta ja mustat vaatteet. Silti hän muistuttaa enemmän lempeää jättiä kuin karua rokkaria. Antti soittaa yhtyeessä nimeltä Tera.

Bändin biiseissä on kristillinen sanoma. Jätkät soittavat gospelrockia, vaikka Honkkila ei haluaisikaan musiikkia luokiteltavan gospeliksi.

— Kotiteollisuus ja Apulanta voivat tehdä biisejä, joissa puhutaan suoraan uskosta tai Jumalasta. Mutta jos bändille lyödään gospelbändin leima otsaan, ihmiset ajattelevat helposti, että "ai, noi on noita", Honkkila sanoo.

— Unelmani on, että jonain päivänä luovuttaisiin musiikin luokittelusta ja meikäläiset kristittyinä muusikoina voisivat tehdä keikkaa missä tahansa.

"Perustetaanko bändi?"

Tera perustettiin vuonna 2006. Sitä ennen Antti Honkkila oli ehtinyt soittaa 17 vuotta yhtyeessä nimeltä Terapia.

— Kun Terapia vuonna 1988 perustettiin, lähdimme liikkeelle sillä ajatuksella, että tätä ei tee kukaan muu Suomessa. 17 vuoden jälkeen huomasimme, että tätä tekee jo moni muukin.

— Terapia oli hienoa aikaa ja tärkeää oman kasvun ja oman itsensä löytämisen kannalta, Honkkila luonnehtii.

Terapia heitti viimeisen keikkansa neljä vuotta sitten. Keikan jälkeen Honkkila tunnusti yhtyeen laulaja-kitaristi Petri Lassilalle, ettei hän voi jättää musiikin tekemistä. Sinä iltana sovittiin, ettei musaprojekteista puhuta mitään puoleen vuoteen. Eikä puhuttukaan.

Kun puoli vuotta oli kulunut, Honkkila meni tapaamaan selkäleikkausta odottavaa Lassilaa tamperelaiseen Hatanpään sairaalaan. Sairaalan kahviossa käytiin suurin piirtein seuraavanlainen keskustelu.

— Mitä meinaat tehdä isona? Lassila kysyi.

— En tiedä, Honkkila vastasi.

— Perustetaanko bändi?

— Ei sen väliä. Perustetaan vaan, kuului Honkkilan vastaus.

Nuoret ja sydämeltään nuoret

Tera-yhtyeessä soittaa paitsi isä Antti Honkkila niin myös poika Matti Honkkila.

— Meillä on bändissä kaksi nuorta ja kaksi sydämeltään nuorta, Honkkila naurahtaa.

Ikäerosta huolimatta bändin jäsenet kulkevat tasavertaisina tien päällä.

— Olen entiseltä ammatiltani nuoriso-ohjaaja. Minulla ei ole mitään vaikeuksia olla parikymppisten jätkien kanssa tekemisissä.

Honkkilasta tuli juuri isoisä, kun Matti ja hänen vaimonsa saivat esikoisen.

— Se on todella hienoa. Haluan olla isoisä, joka rakastaa ilman ehtoja. Haluan välittää lapsenlapselle sellaista rakkautta ja hyväksyntää, jota sain omalta isoäidiltäni. Minä otan vauvan aina hoitoon, kun vain tuodaan.

Isä Antti ei säästele sanoja kehuessaan poikaansa.

— Matti on todella lahjakas rumpali ja nähnyt paljon vaivaa soittotaitonsa eteen. On upeaa soittaa samassa bändissä oman pojan kanssa.

Tera julkaisi ensimmäisen levynsä kesällä 2007.

— Ensimmäinen levy tehtiin liian nopeasti. Se vain piti saada kasaan, jotta bändi olisi olemassa. Nyt tekeillä oleva toinen levy on oikeasti Teran näköinen, Honkkila kertoo.

"Hyvän keikan jälkeen on aivan kuitti"

Antti Honkkila syntyi Australiassa. Sieltä perhe muutti ensin Pirkanmaan itärajalle Kuhmalahden pappilaan ja sitten Ylöjärvelle, jossa Honkkila vietti nuoruutensa. Vaikka elämä vei miehen vuosiksi ensin Helsinkiin ja sitten Hämeenlinnaan, tuntui Tampereen seutu aina kodilta.

Kangasalta löytyi aikoinaan "sopivan rähjäinen" rintamamiestalo, johon Honkkilat muuttivat. Kotona asuu vielä kaksi nuorinta poikaa Mikko ja Markus. Vaimo Merja työskentelee kuvataideopettajana. Honkkila on työkyvyttömyyseläkkeellä rullaluistelutapaturmassa vammautuneen nilkan vuoksi.

Soittamisen lisäksi Honkkila auttaa aloittelevia bändejä.

— Teen yhteistyötä aika monen bändin kanssa. Opastan uusia tekijöitä sisään systeemiin, jotta heidän tarvitsisi potkaista jalkaansa joka kiveen niin kuin minä olen tehnyt.

Teran jäsenet hoitavat henkistä kuntoa rukoilemalla aina ennen keikkaa. Soittaminen vaatii myös hyvää fyysistä kuntoa. Työterveyslaitoksen selvityksen mukaan kitaristin työ vastaa fyysiseltä kuormittavuudeltaan poteron kaivamista seisten.

— Allekirjoitan tuon täysin. Hyvän keikan jälkeen on aivan kuitti. Silloin on tehnyt kaikkensa, jotta ihmisillä olisi hyvä kuunnella ja olla.

Tera la 16.5. klo 15 ja gospelkuoro Higher Ground la 16.5. klo 19.30 Valtti-Areenalla


Raamattutapahtuma 15.–17.5. Vantaalla

Perjantai 15.5.

 • Raamattumaraton klo 9–24 Hämeenkylän kirkossa, Auratie 3. Uutta testamenttia ja psalmeja luetaan niin pitkälle kuin ehditään.
 • Nukketeatteriesitys Peili klo 9 ja klo 10.15 Tikkurilan kirkossa, Asematie 12. Nukketeatteri Sananjalka.
 • Taizé-messu aikuisille klo 18 Pyhän Annan lastenkirkossa, Koulutie 11. Kaipauksen ja lohdutuksen messu, joka rakentuu rukouksesta, hiljaisuudesta ja raamatunluvusta.
 • Jesaja ja Jeremia — suurten profeettojen sanoma klo 18 Keski-Vantaan kristittyjen tiloissa Pakkalassa, Lautamiehenkatu 9 B.
 • Med Bibeln i Egypten — Egypten i Bibeln klo 18.30 i Bagarstugan, Kurirvägen 1. Kväll med Ehab Tanas och Mahed Sefain från Egyptiska Bibelsällskapet.
 • Psalmilaulukonsertti klo 19 helluntaiseurakunnan Asemakappelissa Myyrmäessä, Jönsaksentie 6. Mika Piirto laulaa ja soittaa.
 • Sanansyrjästä kiinni klo 19 Korson helluntaiseurakunnan tiloissa, Myyrätie 6.

Lauantai 16.5.

 • Ekumeeninen rukoushetki klo 10 Tikkurilan kirkossa, Asematie 12. Vantaan ekumeeninen toimikunta, kirkkoherra Janne Silvast Tikkurilan seurakunnasta ja pääsihteeri Markku Kotila Suomen Pipliaseurasta.
 • Pyhäkoulu- ja lukutaitotyön kuulumisia Egyptistä klo 10.30 seurakuntien talon auditoriossa, Unikkotie 5 C. Ehab Tanas ja Magued Sefain Egyptin Pipliaseurasta sekä Satu Toukkari Suomen Pipliaseurasta.
 • Elämänrytmiä etsimässä — globaaliin omaantuntoon klo 10.30 Tikkurilan kirkossa, Asematie 12. Keskustelua suomeksi ja englanniksi. Avauspuheenvuoro sosiaalietiikan tutkija Ville Päivänsalo. Keskustelemassa taloustieteilijä Vesa Kanniainen, jamaikalainen laki- ja kauppatieteilijä P. Sean Morris ja yrittäjä Leena Aavameri. Muusikko Lenni-Kalle Taipaleen soundeja pianolla. Puheenjohtajana pastori Kristiina Kartano.
 • Raamattumeditaatio: "Etsikää niin te löydätte" klo 10.30 Tikkurilan kirkon kahviossa, Asematie 12. Pysähdytään mietiskelemään jotakin Raamatun ajatusta tai sanaa. Ohjaajina pastori Tiina Palmu ja sairaalapastori Markku Elo.
 • Annetaan pojalle käärme! — Raamattua eri aistein klo 10.30 Tikkurilan seurakunnan nuorisotilassa, Unikkotie 5 C. Rukoussunnuntain evankeliumitekstiin tutustutaan lattiakuvamenetelmän avulla. Projektisihteeri Marika Villikka ja lapsityönohjaaja Birgitta Tasavuori.
 • Lasten ja perheiden konsertti: Kengurumeininki klo 11 Valtti-Areenalla Tikkurilan Urheilupuistossa, Läntinen Valkoisenlähteentie 52–54. Lastenorkesteri leikittää ja pomputtaa kaikenikäisiä. Juontajana Sub Juniorilta tuttu Pekka Laukkarinen.
 • Ripariveisuu klo 12 Vantaan kaupungin juhlalavalla Tikkurilan ydinkeskustassa. Tuttuja riparilauluja pääsee kuuntelemaan ja laulamaan tunnin verran.
 • Israel — Raamatun maa klo 13 seurakuntien talon auditoriossa, Unikkotie 5 C. Ajankohtaisia uutisia Israelista. Victor Kalisher Israelin Pipliaseurasta ja Harri Kröger Keski-Vantaan kristityistä.
 • Miten Raamattu on Jumalan sanaa? klo 13 Tikkurilan seurakunnan rippikoululuokassa, Unikkotie 5 C. Usein väitetään, että nykypapit ovat hylänneet Raamatun Jumalan sanana. Mitä on hylätty? Onko jotain löydetty tilalle? Kirkkoherra Reijo Liimatainen Hakunilan seurakunnasta.
 • Raamattumeditaatio: "Etsikää niin te löydätte" klo 13 Tikkurilan kirkon kahviossa, Asematie 12. Pysähdytään mietiskelemään jotakin Raamatun ajatusta tai sanaa. Ohjaajina pastori Tiina Palmu ja sairaalapastori Markku Elo.
 • Annetaan pojalle käärme! — Raamattua eri aistein klo 13 Tikkurilan seurakunnan nuorisotilassa, Unikkotie 5 C. Rukoussunnuntain evankeliumitekstiin tutustutaan lattiakuvamenetelmän avulla. Projektisihteeri Marika Villikka ja lapsityönohjaaja Birgitta Tasavuori.
 • Nukketeatteriesitys Elämän purje klo 13.30 Tikkurilan kirkossa, Asematie 12. Kertomukset Armahtavainen kulkija, Tuhlaajapoika ja Myrsky. Rainer Kaunisto ja Jori Rintamäki. Soveltuu kaiken ikäisille.
 • Nuorten konsertti: Tera ja Ruudolf klo 15 Valtti-Areenalla Tikkurilan Urheilupuistossa, Läntinen Valkoisenlähteentie 52–54. Gospelrockia, -metallia ja -punkia sekä räppiä uskosta ja elämästä.
 • Sana, siunaa Suomen sukua! klo 16 Minttukirkossa, Minttutie 20. Raamatun käännöstyö kahdelletoista sukukielellemme on puolivälissä. Juhlavieraat isä Leonti, isä Nikolai ja Larisa Orzaieva Marista, isä Vitali Komista sekä raamatunkääntäjät Nina Vattuleva ja Iraida Popova.
 • Purcellin juhlaa! Henry Purcellin juhlavuoden konsertti klo 18 Pyhän Laurin kirkossa, Kirkkotie 45. Vantaan seurakuntien kanttorit ja Kuudennen kerroksen orkesteri, johtajana Jani Sivén.
 • New Revelation -iltajuhla klo 19.30 Valtti-Areenalla Tikkurilan Urheilupuistossa, Läntinen Valkoisenlähteentie 52–54. Musiikki-iltaa tähdittävät monikymmenpäinen gospelkuoro Higher Ground ja orkesteri, Jippu, Jukka Leppilampi sekä piispa Eero Huovinen.

Sunnuntai 17.5.

 • Jumalanpalveluksia klo 10–16 eri puolilla Vantaata.
 • Raamattu eri kirkoissa klo 13 Tikkurilan kirkossa, Asematie 12. Mukana mm. Ehab Tanas Egyptistä, isä Vitali Komista, isä Leonti Marista, Markku Kotila Suomen Pipliaseurasta ja Vantaan ekumeenisen toimikunnan jäseniä.
 • Varrella virren klo 16 Tikkurilan kirkossa, Asematie 12. Pekka Kivekkään käsikirjoittama aikamatka virsikirjaan. Vantaan seurakuntien kuoroja ja soitinyhtye. Rooleissa Pekka Kivekäs, Kari Jerkku ja Sirkku-Liisa Niemi.

Infopisteet

 • 16.–17.5. klo 9.30–16 Tikkurilan kirkko, Asematie 12
 • 16.5. klo 10.30–21 Valtti-Areena, Tikkurilan Urheilupuisto, Läntinen Valkoisenlähteentie 52–54
 • 16.5. klo 12–19 Minttukirkko, Minttutie 20

Jaa tämä artikkeli: