null Jerusalemin kirkkojen veromätkyt jäihin

Maanantaina ja tiistaina Pyhän haudan kirkon edustalla nähtiin kristittyjen mielenilmauksia sekä rukous- ja lauluryhmiä.

Maanantaina ja tiistaina Pyhän haudan kirkon edustalla nähtiin kristittyjen mielenilmauksia sekä rukous- ja lauluryhmiä.

Ajankohtaista

Jerusalemin kirkkojen veromätkyt jäihin

Kirkot ja Israelin valtio ovat tukkanuottasilla kirkon verovelvollisuuksista.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu puuttui eilen Jerusalemin kirkkojen ja viranomaisten väliseen kiistaan kiinteistöveroista sekä kirkkojen oikeudesta myydä maa-alueitaan. Kirkkojen johtajat ovat vastustaneet äänekkäästi niihin viime viikolla kohdistettua vaatimusta maksaa 150 miljoonan euroa maksamattomia kiinteistöveroja.

Netanjahu lupasi perustaa työryhmän selvittämään molempia kiistakysymyksiä. Ministeri Tzachi Hanegbin johtamaan työryhmään otetaan mukaan edustajia eri puolueista.

Pääministerin vastaantulon seurauksena Jerusalemin vanhassakaupungissa sijaitseva Pyhän haudan kirkko avattiin jälleen matkailijoille. Kaupungin suosituin matkailukohde ehti olla suljettuna kolme päivää vastalauseena verovaatimuksille. Jerusalem Post -lehden mukaan pääministeri puuttui tapahtumiin, kun tuli selväksi että Israelille saattaisi tulla diplomaattista vahinkoa Pyhän haudan kirkon sulkemisesta. Jordania ja palestiinalaisten mukaan Israelin toimet uhkaavat kristittyjen läsnäoloa Pyhällä maalla.

Mielenosoituksia ja rukousryhmiä

Jerusalemin kaupungin johto esitti kaupungin kirkoille viime viikolla vaatimuksen, että niiden pitää alkaa maksaa kiinteistöveroa kaupallisessa käytössä olevista kiinteistöistään. Lisäksi kirkoilta velotaan 150 miljoonan euron verran maksamattomia kiinteistöveroja. Israelin parlamentissa Knessetissä puolestaan piti tällä viikolla käsitellä kirkkojen maiden myynnin rajoittamista koskevaa lakialoitetta, mutta käsittelyä on lykätty.

Kirkot vastustavat myös Israelin valtion suunnittelemaa lakia, jolla puututttaisiin kirkkojen oikeuksiin myydä maitaan. Lain pelätään johtavan kirkkojen myymien tai vuokraamien maa-alueiden takavarikointiin. Esimerkiksi kreikkalaisortodoksisen kirkon kiinteistö- ja maaomaisuus on huomattava. Jerusalem Postin mukaan kirkko on viime vuosina myynyt maitaan yksityisille sijoittajille.

Maiden myynnin rajoittamista koskeva laki antaisi viranomaisille valtuudet takavarikoida tontteja näiltä yksityisiltä maanomistajilta, mikäli ne päättävät olla jatkamatta tonttien vuokrasopimuksia asukkaiden kanssa. The Times of Israel -lehden mukaan valtio perustelee tätä halulla suojella näille maille rakennettujen talojen asukkaiden oikeuksia. Lakialoitetta oli määrä käsitellä Israelin parlamentissa Knessetissä sunnuntaina, mutta nyt käsittelyä on lykätty.

Sunnuntaina kirkkojohtajat ilmaisivat vastalauseensa kaupungin ja hallituksen aikeille näyttävästi yhdessä Pyhän haudan kirkon edessä. Päätteeksi suljettiin Pyhän haudan kirkon iso ovi,  mikä synnytti pettymystä kirkkoon aikovien matkailijoiden joukossa. Jos turistien virta tyrehtyisi, vähenisivät myös kaupungin matkailusta saadut tulot. Pääsiäistä edeltävä aika on matkailun kannalta kriittistä.

Maanantaina ja tiistaina Pyhän haudan kirkon edustalla nähtiin kristittyjen mielenilmauksia sekä rukous- ja lauluryhmiä. Tiistaina kirkkojen rintamaan tueksi tuli myös sheikki Wasef al-Bakri, palestiinalaisten ylin tuomari Jerusalemissa ja muslimi. Hänkin esitti vastalauseensa Pyhän haudan kirkon edessä.
Koko alkuviikon kirkon edustalla on liikkunut myös paljon toimittajia ja kuvaajia.

Sheikki Wasef al-Bakri, palestiinalaisten ylin tuomari Jerusalemissa ja muslimi, antoi kirkkoja tukevan lausunnon suljetun Pyhän haudan kirkon edessä tiistaina. Sheikillä valkopunainen päähine.

Sheikki Wasef al-Bakri, palestiinalaisten ylin tuomari Jerusalemissa ja muslimi, antoi kirkkoja tukevan lausunnon suljetun Pyhän haudan kirkon edessä tiistaina. Sheikillä valkopunainen päähine.

Kirkkotilat säilyisivät verovapaina

Vuosisataisen perinteen mukaan kirkoilta ei ole peritty kiinteistö- eikä omaisuusveroa Jerusalemissa. Kirkkojohtajien mukaan perinteen murtaminen heikentäisi radikaalisti kirkkojen toimintamahdollisuuksia ja vaarantaa kristillisyyden läsnäolon Pyhässä kaupungissa.
Jerusalemin kaupungin pormestari Nir Barkat perustelee verovaatimusta tasapuolisuudella. Twiitissään 25.2. hän kirjoittaa: ”Kaupallisessa käytössä olevat kiinteistöt kuuluvat verotuksen piiriin omistajasta riippumatta. Kirkoilla on maksamattomia kiinteistöveroja 650 miljoonaa sekeliä. Emme enää voi maksattaa tätä valtavaa velkaa Jerusalemin asukkailla.”

Barkat vakuuttaa, että kaikki kaupungin uskonnolliset pyhät tilat - kristittyjen kirkot, muslimien moskeijat, juutalaisten synagogat – pysyvät verovapaina. Epäselvää on, koskisiko verotus myös Jerusalemissa olevia kirkkojen kouluja. 
Haaretz ja Christianity today -lehtien mukaan kaupunki ehti jo jäädyttää suurimpien kirkkojen, kuten kreikkalaisortodoksien, katolisten, anglikaanien ja armenialaisten varoja satojen tuhansien dollarien arvosta. Nyt jäädytys on purettu.

Luterilainen kirkko mukana vastalauseessa

Lähi-idän ainoa luterilainen kirkko ja Suomen Lähetysseuran yhteistyökirkko Jordanian ja Pyhän maan evankelisluterilainen kirkko on ollut mukana kirkkojen vastalauseessa. Piispa Ibrahim Azar on yksi 13 vastalauseen allekirjoittaneista kirkkojohtajista. Luterilainen kirkko Jerusalemissa sulki maanantaina ovensa solidaarisuuden osoitukseksi. Luterilaisella kirkolla ei ole kiinteistöjä kaupallisessa käytössä, joten verovaatimukset eivät sitä koske.

Kirjoittaja on Suomen Lähetysseuran työntekijä.


Juttua muokattu 1.3.: Ibrahim Azarin nimi korjattu ja kirjoittajan identifiointi lisätty.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Raportti Itä-Jerusalemista: Trumpin lausunto kiristi tunnelmaa – "Koko alueen pitäisi olla Palestiina"

Ajankohtaista

Palestiinalaisnuoren puheista kuuluu pettymys. Israelilaisnaisella on myös palestiinalaisia ystäviä, joita hän ei nyt pääse tapaamaan.



Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.