null Evankelikaalit vaikuttivat Trumpin päätökseen tunnustaa Jerusalem Israelin pääkaupungiksi

Evankelikaaleihin kuuluva varapresidentti Mike Pence seisoi Donald Trumpin takana, kun Trump ilmoittaa päätöksestään tunnustaa Jerusalem Israelin pääkaupungiksi.

Evankelikaaleihin kuuluva varapresidentti Mike Pence seisoi Donald Trumpin takana, kun Trump ilmoittaa päätöksestään tunnustaa Jerusalem Israelin pääkaupungiksi.

Ajankohtaista

Evankelikaalit vaikuttivat Trumpin päätökseen tunnustaa Jerusalem Israelin pääkaupungiksi

Presidentti Donald Trumpin päätökseen tunnustaa Jerusalem Israelin pääkaupungiksi vaikuttivat hänen oma hengellinen taustansa ja vahvimmat tukijansa, evankelikaalit.

Presidentti Donald Trump päätti keskiviikkona tunnustaa Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi ja siirtää Yhdysvaltain suurlähetystön sinne – ei tosin heti. Uutistoimisto Reuters kertoi torstaiaamuna, että päätöksen taustalla vaikutti Yhdysvaltain evankelikaalien kampanja.

Trumpin tukena toimii lähinnä kristilliseen oikeistoon kuuluvista evankelikaalisista johtajista koostuva Religious Advisory Council. Sen puheenjohtaja, kalifornialainen pastori Johnnie Moore kommentoi Reutersille, että päätöstä tuskin olisi nyt tehty ilman evankelikaalien lobbausta.

Kristittyjä poliittiseen aktiivisuuteen kehottavalla My Faith Votes -liikkeellä on ollut nettisivuillaan kampanja, jossa on kehotettu lähettämään presidentille sähköpostia suurlähetystön siirtämiseksi. Kyseisen liikkeen puheenjohtajana toimii republikaanien presidenttiehdokkaana ollut Mike Huckabee. Hänen tyttärensä Sarah Huckabee Sanders on Valkoisen talon lehdistösihteeri.

– Ei ole sattuma, että takana seisoi varapresidentti Mike Pence, kun Trump antoi ilmoituksensa. Pence on evankelikaalien ääni Valkoisen talon sisällä, toteaa Yhdysvaltain kristilliseen oikeistoon perehtynyt Helsingin yliopiston dosentti Markku Ruotsila.

Pitkäaikainen Israelin ystävä

Ruotsilan mukaan Religious Advisory Counciliin kuuluvat kaikki nykyisen kristillisen oikeiston johtajat. He, kuten myös presidentti, ovat aina olleet läheisiä Israelin ystäviä. Myös aiemmilla presidenteillä on ollut hengellisiä neuvonantajia, mutta Trumpilla on heihin ainutlaatuisen tiivis yhteys.

– Trump on ollut Israelin ystävä aina. Hän sai jo 1980-luvulla Israelilta Tree of Life-palkinnon. Hän toteuttaa nyt lupauksen, jonka antoi vaalikampanjassaan ja johon itsekin uskoo syvästi. Totta kai hän haluaa myös pitää kannattajansa tyytyväisinä, selvittää Ruotsila.

Yhdysvaltain evankelikaaleista 81 prosenttia äänesti vaaleissa Trumpia. Hänen kannatuksensa on siellä myös kaikkein uskollisinta, sillä edelleen 78 prosenttia kannattaa presidenttiä.

– Varmaan tämän jälkeen vielä enemmän, sillä evankelikaalisissa kirkoissa on pitkä kristillisen sionismin perinne. Tämä juontaa juurensa jo 1800-luvun puolelta. Taustalla on premillenialistinen tulkinta lopun ajoista ja siitä, mikä on Israelin rooli siinä. Varsinkin 1990-luvulta lähtien on korostettu kahden liiton ajatusta eli Moosekselle annettu lupaus on voimassa siinä kuin uusi liitto Kristuksessa kristityille.

Ruotsila muistuttaa, että Trumpin vävy Jared Kushner on ortodoksijuutalainen. Lisäksi Kushner on Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun ystävä. He ovat tunteneet toisensa Kushnerin lapsuudesta asti.

Trump on virallisesti presbyteerisen kirkon jäsen. Käytännössä hänelle läheisimpiä ovat kuitenkin megakirkkojen saarnaajat, helluntailaiset ja erityisesti menestysteologian kannalla olevat saarnamiehet.

– Trumpilla on kristillinen vakaumus, mutta hänen kristillisyytensä ei ole tavanomaista. Viimeisen kymmenen vuoden aikana hänellä on ollut yhteyksiä karismaattisiin helluntailaisryhmiin, jossa edellä mainittu kahden liiton ajatus on vahva. Paula White, kiistelty helluntalaissaarnaaja, on ollut hänen neuvonantajanaan jo pitkään.

On tosiasia, että Yhdysvallat ei koskaan ole ollut mikään puolueeton välittäjä Israelin ja palestiinalaisten kiistassa.

Yhden menestyksen teologian oppi-isän Norman Vincent Pealen kirkko Marble Collegiate Church on Trump Towerin kanssa samalla kadulla New Yorkissa. Peale kehitti positiivisen ajattelun teologian, johon Ruotsilan mukaan ei kuulu juuri muita perinteisen kristinuskon teemoja kuin se, että usko voimaannuttaa. Armosta ja pelastuksesta ei juuri puhuta. Oppi, jonka mukaan uskoa seuraa menestys maan päällä, sopii Trumpin kaltaiselle liikemiehelle.

– Trump kasvoi Pealen opetuslapsena. Peale on itse sanonut, että Trump oli kaikista ihmisistä ainoa, joka oikein kunnolla ymmärsi, mistä positiivisen ajattelun teologiassa on kyse. Peale oli myös johtavia katolisen kirkon vastustajia ja järjestämässä John F. Kennedyn vastaista kampanjaa 1960-luvulla.

Ruotsilan mukaan Trump oli eilisessä päätöksessä johdonmukainen juurilleen ja itselleen. Voi olla, että päätös on taktiikkaa, jonka tavoitteena on saada liikettä rauhanprosessiin, jossa ei ole tapahtunut mitään vuosiin. Enemmän kyse on kuitenkin siitä, että Trump on erilainen presidentti.

– Hän ei ole perinteinen poliitikko, joka ottaisi huomioon erilaiset näkökulmat. Hän ei laskelmoi, vaan toimii sen lupauksen mukaisesti, jonka vaaleissa antoi, sanoo Ruotsila.

Trump ei tehnyt mitään kovin radikaalia

Ruotsila korostaa sitä, että Trump ei itse asiassa tehnyt mitään kovin radikaalia. Suurlähetystöä ei siirretä vielä, eikä Trump ottanut kantaa siihen, kuuluuko Jerusalem kokonaan Israelille.

– On tosiasia, että Yhdysvallat ei koskaan ole ollut mikään puolueeton välittäjä Israelin ja palestiinalaisten kiistassa. Tätä asiaa ei vain ole ennen näin suoraan näytetty ja sanottu.

Yhdysvallat on vuosikymmeniä tukenut Israelia, jota se pitää läheisimpänä liittolaisenaan. Tähän eivät vaikuta vain äänestäjät tai poliitikkojen rahoittajat, vaan arvot, joita Yhdysvalloissa korostetaan, ja nyt myös taistelu terrorismia vastaan. Yhdysvaltain kongressi on tunnustanut Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi jo 1995 ja siitä lähtien presidentti on aina vain puolella vuodella siirtänyt päätöstä suurlähetystön siirrosta.

– Näin tapahtui nytkin. Yhdysvaltain presidentit, myös Barack Obama, ovat luvanneet olla Israelin rinnalla. Tämä lupaus on ollut vahvasti esillä myös Obaman puheissa.

Ehkä suurin muutos käytännössä on siinä, että Trump otti seuraavan askeleen. Hän vahvisti kongressin päätöksen ja lupasi ryhtyä käytännön toimenpiteisiin suurlähetystön siirtämiseksi.

– Päätöstä edelsi Yhdysvaltain senaatin linjaus, jonka takana oli 90 edustajaa. Tässä joukossa oli myös suurin osa demokraateista. Yhdysvalloissa tämä on puolueita yhdistävä asia.

Republikaanien Israel-ystävyyden takana on vahva evankelinen siipi. Maan juutalaisyhteisössä puolestaan demokraattien kannatus on vahva, 90 prosenttia äänestää heitä.

– Juutalaisyhteisö on kuitenkin tässä asiassa jakaantunut. Osa kannattaa nyt tehtyä päätöstä, toiset ovat sen suhteen hyvin kriittisiä, toteaa Ruotsila.

Vasemmistolaisen israelilaisen Haaretz-lehden mukaan jakolinja Yhdysvaltain juutalaisten parissa kulkee siten, että päätöstä vastustavat vasemmistolaiset, oikeistolaiset ja valtavirta kannattavat.

Korjaus 11.12. kello 9.30: Helluntailaissaarnaaja Paula Whiten nimi oli jutussa aiemmin virheellisesti Paul White.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.