null Ainakin kymmenen seurakuntaa lukee kielteisiä turvapaikkapäätöksiä

Turvapaikanhakijoiden mielenosoitus Helsingin rautatientorilla saa tukea kulttuuriväeltä ja seurakunnilta.

Turvapaikanhakijoiden mielenosoitus Helsingin rautatientorilla saa tukea kulttuuriväeltä ja seurakunnilta.

Ajankohtaista

Ainakin kymmenen seurakuntaa lukee kielteisiä turvapaikkapäätöksiä

Maanantaina puoleenpäivään mennessä teattereiden aloittamaan We see you Migri -tempaukseen on lähtenyt mukaan kuusi pääkaupunkiseudun seurakuntaa.

Viime viikolla 17 eri teatterissa Suomessa luettiin esimerkkejä Maahanmuuttoviraston eli Migrin antamista kielteisistä turvapaikkapäätöksistä. Päätökset ovat aitoja ja sellaisia, joissa virasto on itse myöntänyt turvapaikanhakijoiden kertomukset ja vaaran todelliseksi, mutta silti päätökset ovat kielteisiä.

Päätöksiä luettiin teattereissa 1.3., jolloin kirkoissa vietettiin paastonajan aloittavaa tuhkakeskiviikkoa, katumuksen ja parannuksen päivää. Espoon Olarin seurakunnan diakoni Kristiina Huotari halusi osallistua tuhkakeskiviikon messuun ja jätti sen vuoksi menemättä teatteriin.

– Jäin kuitenkin miettimään tempausta ja totesin, että siinä ollaan aivan paastonajan ytimessä. Miksei näitä päätöksiä voitaisi lukea myös kirkoissa? Laitoin viestiä kavereille, otin asian esille Espoon, Kirkkonummen ja Kauniaisten kansainvälisen työn työntekijöiden kokouksessa ja pyysin aineiston teatteriväeltä, kertoo Kristiina Huotari.

Jo kymmenen seurakuntaa lähtenyt mukaan

Tämän seurauksena jo yhdeksän seurakuntaa on lähtenyt mukaan hankkeeseen, joukossa viisi seurakuntaa pääkaupunkiseudulta. Aamulehti uutisoi tempauksesta sunnuntai-iltana. Maanantaiaamuna Huotarille olivat ilmoittautuneet Espoon Olari, Tapiola ja Espoonlahti, Vantaan Rekola, Helsingin Oulunkylä ja Lauttasaari, Lahden Salpausselkä, Porin Teljän seurakunta, Ylöjärvi ja Pirkkala.

Ihmisen tarina, kidutus ja vaino, myönnetään todeksi, samoin hengenvaara, ja silti hänet palautetaan.

– Seurakunnat päättävät itse, missä tilaisuuksissa päätöksiä luetaan ja milloin niitä luetaan. Varsinainen pääpäivä on 5. paastonajan jälkeinen sunnuntai eli 2.4. Toivottavasti silloin asia on esillä mahdollisimman monessa seurakunnassa ympäri Suomea, sanoo Huotari.

Kyseisestä sunnuntaista alkaa niin sanottu syvä paastonaika. Päivää on sanottu myös Kristuksen kärsimyksen sunnuntaiksi.

– Kun nämä turvapaikkapäätösten tekstit tuodaan kirkkoon paastonajan raamatuntekstien rinnalle, ne tuovat meidät kaikki osalliseksi tämän maailman rakenteissa olevaan syntiin. Tämä on Jumalan maailma, minkä me olemme yhdessä saaneet lahjaksi ja jossa meidän pitäisi kohdella toisiamme oikeudenmukaisesti ja tasavertaisesti.

Yksityisyydensuojasta pidetään huolta

Kristiina Huotarin mukaan tekstejä ei laiteta nettiin tai sosiaaliseen mediaan, vaan ne luetaan ääneen. Päätökset ovat aitoja, mutta tarkoitus on myös huolehtia niitä koskevien ihmisten suojasta, joten ne luetaan nimettöminä.

– Nämä ääneen luettavat päätökset ovat todella pöyristyttäviä. Ihmisen tarina, kidutus ja vaino, myönnetään todeksi, samoin hengenvaara, ja silti hänet palautetaan. Suomi ei enää noudata niitä ihmisoikeuksia, joihin se on itse sitoutunut, huomauttaa Huotari.

Omassa työyhteisössään Huotari voi perustella rankkojen kertomusten lukemista kirkoissa myös Espoon seurakuntien omalla strategialla. Siinä todetaan, että seurakunnan tehtävä on asettua ihmisen puolelle silloin, kun hänen lailliset oikeutensa ja ihmisarvonsa ovat uhattuna.

 

Korjaus 6.3. kello 16.55: Jutussa sanottiin aiemmin, että Nurmijärven seurakunta on lähtenyt hankkeeseen mukaan. Nurmijärven seurakunta vasta harkitsee asiaa. Seurakuntien määrä on tiputettu myös otsikossa kymmenestä yhdeksään.

Kello 18.45: Mukaan on lisätty Tapiolan seurakunta. Myös otsikko ja ingressi muutettu vastaamaan oikeaa lukumäärää.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Kielteisiä turvapaikkapäätöksiä luetaan 38 seurakunnassa

Ajankohtaista

Vielä kaksi uutta seurakuntaa liittyi mukaan kampanjaan.Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.