null Johanna Iivanainen vie kuulijan sisäiselle luontoretkelle

Johanna Iivanainen yhtyeineen esiintyy Pyhän Laurin kirkossa.

Johanna Iivanainen yhtyeineen esiintyy Pyhän Laurin kirkossa.

Ajankohtaista

Johanna Iivanainen vie kuulijan sisäiselle luontoretkelle

Johanna Iivanainen tavoittaa musiikin avulla tunteita, joille ei ole sanoja.

Jos muusikko on auki ja uskaltaa raottaa ja jakaa sitä mitä on itse kokenut, myös kuulija tuntee sen.

Näin ajattelee laulaja-lauluntekijä Johanna Iivanainen, joka esittää Mustarastas laulaa -nimisen levynsä lauluja 13.9. Pyhän Laurin kirkossa Vantaalla.

Iivanaisen herkkä ja sävykäs ääni on monille tuttu Yle TV1:n SuomiLOVE-televisio-ohjelmasta, jonka joulukuussa alkavaa neljättä kautta kuvataan parhaillaan.

Aikaisemmin laaja-alaisen tulkitsijan ääni on soinut muun muassa tunnettujen jazz-säveltäjien teoksissa, etnomusiikkiyhtyeissä ja pari kertaa popmessussa. Rakkaus jazziin heräsi Iivanaisen mukaan Madetojan musiikkilukiossa Oulussa.

– Musiikista tuli minulle jo nuorena tärkeä ystävä ja luonnollinen ilmaisukeino. Sen avulla pystyin kohtaamaan tunnetiloja, joita en osannut sanoittaa, hän sanoo.

Runoista lauluiksi

Oman musiikin säveltäminen on ollut Iivanaiselle tärkeää yläasteikäisestä lähtien. Samalla kyse on ollut niin henkilökohtaisesta asiasta, että rohkeus soololevyjen tekemiseen on löytynyt vasta tällä vuosikymmenellä. Vuonna 2013 julkaistu Mustarastas laulaa on Iivanaisen toinen soololevy.

Musiikista tuli minulle jo nuorena tärkeä ystävä ja luonnollinen ilmaisukeino.

– Johanna Iivanainen

Vantaalla kuultavan konsertin teemoja ovat Iivanaisen mukaan ihmisen elämän sydänsurut ja luonnon eheyttävä vaikutus, jossa on aistittavissa korkeampi voima.

Iivanaiselle laulun teksti on tärkeä. Parhaimmillaan sanat avaavat tien suoraan sydämeen. Mustarastas laulaa -levyn laulut hän teki yhteistyössä runoilija Sinikka Svärdin kanssa.

Lauluja syntyi kahdella eri tavalla.

– Sinikka Svärd on syvällinen mietiskelijä, jolle luonto on valtavan rakas. Sain valita hänen kirjoistaan runon, jonka pohjalta hän teki laulun sanat. Tai sitten annoin Sinikalle melodian, jossa oli jokin tunnetila. Sinikka kirjoitti tekstin ja tavoitti hämmästyttävällä tavalla sen, mitä halusin sanoa, Iivanainen sanoo.

Laura Airola sovitti laulut jousikvartetolle. Hän sai laulut elämään aivan uudella tavalla.

Herkkä heittäytyjä

Paitsi herkkä tulkitsija, Iivanainen on myös heittäytyjä, joka nauttii vuorovaikutuksesta toisten muusikkojen kanssa duossa ja bändin tai orkesterin kanssa.

Iivanainen luonnehtii Pyhän Laurin kirkkoa äärimmäisen kauniiksi ja tunnelmalliseksi paikaksi. Se on Iivanaiselle myös vihkikirkko, jossa hän meni naimisiin puolisonsa muusikko Mikko Iivanaisen kanssa. Myöhemmin pariskunta on tehnyt kirkossa duokeikkoja.

Tällä kertaa Iivanaisen (laulu ja piano) kanssa esiintyvät Mikko Iivanainen (kitara) sekä Jousikaiku-kvartetti, jossa soittavat Pasi Eerikäinen (viulu), Laura Airola (viulu), Mauri Kuokkanen (alttoviulu) ja Iida Sinivalo (sello).

– Luvassa on kokemus, jota voisi verrata luontoretkellä olemiseen. Kuulija saa pysähtyä ja pääsee tutkimaan omaa sielunmaisemaansa, Iivanainen sanoo.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Uupumus ja musiikin löytäminen ovat parhaita asioita, mitä Viitasen Piialle on tapahtunut

Hyvä elämä

Folkyhtye Viitasen Piian lauluissa kuuluvat myös raamatulliset kielikuvat. Piia Viitasen mielestä hengellisten kysymysten pohtiminen on Suomessa tabu.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.