null Joulukuu on kiireinen myös lomakohteiden kanttoreille

Hakunilan seurakunnan kanttori Juha Paukkeri työskentelee parhaillaan Costa Blancan alueella Espanjassa.

Hakunilan seurakunnan kanttori Juha Paukkeri työskentelee parhaillaan Costa Blancan alueella Espanjassa.

Joulukuu on kiireinen myös lomakohteiden kanttoreille

Kirkko toimii siellä, missä suomalaiset matkailevat. Kaksi kanttoria Vantaalta työskentelee talven etelän lämmössä.

Jos menet matkalle viikoksi ja kaikki menee hyvin, kirkko ei ehkä käy mielessä, mutta jos viivyt kaksi viikkoa, alat miettiä, kuka olet tai mihin uskot. Näin summaa ulkosuomalaistyön merkitystä kirkon turistityön koordinaattori Bror Träskbacka Kirkkohallituksesta.

Suomalaiset tekivät viime vuonna 3,6 miljoonaa yli neljän vuorokauden vapaa-ajan matkaa ulkomaille. Sen lisäksi ulkomailla asuu noin 1,6 miljoonaa ihmistä, jonka juuret ovat Suomessa. Suomen luterilaisella kirkolla ja sen yhteistyökirkoilla on 160 työntekijää 37 maassa.

Laajinta työ on Ruotsissa ja Yhdysvalloissa, jonne on lähtenyt paljon siirtolaisia. Kirkko palvelee myös monissa suosituissa lomakohteissa kuten Kreikassa, Thaimaassa ja Turkissa.

Seurakuntaelämän keskus on ulkomaillakin messu, mutta monenlaista muutakin toimintaa on. Yhteistyötä tehdään paikallisten kirkkojen kanssa. Messut voidaan pitää monenlaisissa paikoissa, myös katolisen kirkon tiloissa.

– Kävin hiljattain Teneriffalla ja Gran Canarialla. Siellä jumalanpalveluksessa oli keskimäärin 115 ihmistä, Träskbacka kertoo.

Hakijoita kirkon ulkosuomalaistyöhön on paljon.

– Vain noin viidennes tulee valituksi, Träskbacka sanoo.

Ulkomailla kirkko yhdistää suomalaiset

Myös kaksi Vantaan seurakuntien kanttoria on parhaillaan virkavapaalla ja työssä maailmalla. Sinikka Honkanen Vantaankoskelta on turistikanttorina Gran Canarialla, Hakunilan seurakunnan kanttori Juha Paukkeri Costa Blancan seurakunnassa Torreviejassa.

Paukkerin perheineen vei Espanjaan halu oppia uutta.

– Työhön kuuluu samantyyppisiä asioita kuin Suomessa. Selvä ero on kuitenkin se, että seurakunnalla ei ole erillistä toimintamäärärahaa, vaan jokainen euro on hankittava. Kanttorin tehtävänä on organisoida konserttitoiminta niin, että jokaisesta konsertista tulee tuottava.

Costa Blancan seurakunnassa on työssä vain pappi ja kanttori.

– Palkattujen työntekijöiden lisäksi on suuri, erittäin sitoutunut vapaaehtoisten joukko. He hoitavat esimerkiksi kahvila- ja lounastoimintaa, virastotöitä ja kiinteistön hoitoa.

Niukoista resursseista huolimatta Paukkeri kokee, että työ on erittäin palkitsevaa.

– Espanjassa suomalaiset käyvät aktiivisesti seurakunnan järjestämissä tilaisuuksissa. Johtamassani kirkkokuorossakin on kirjoilla 57 laulajaa. Kaikki eivät tosin ole paikalla samaan aikaan.

Lämpö innostaa puhumaan ja laulamaan

Sinikka Honkanen innostui työpestistä Kanarialla tutustuttuaan Gran Canarian seurakuntaneuvoston jäseneen pyhiinvaellusreitillä Santiago de Compostelaan.

– Samaa työtä olen tehnyt täällä kuin Vantaankoskellakin. Messut ovat torstaisin ja perjantaisin. Ne päättyvät aina säestyksettömään virteen Maa on niin kaunis. Koska ihmisiä tulee ja menee, välillä saan yllätysavustajia messuihin. Toimituksista olen soittanut kolmet häät ja yhdet hautajaiset.

Gran Canarialla on kaksi pappia, toinen Las Palmasissa, toinen Playa del Inglésissä.

– Arki on arkea täälläkin, mutta voin myös pulahtaa mereen tai mitata kuntoa vaellusryhmän mukana vuorilla. Olen ilokseni huomannut, että suomalaisten puhe- ja laululeuat ovat löystyneet täällä lämmössä, Honkanen kertoo.

Joulukuu on kiireinen etelässäkin. Sinikka Honkanen soittaa seitsemät kauneimmat joululaulut, joista yhdet Lanzarotella. Costa Blancalla kiirehuippu ajoittui itsenäisyyspäivään.

– Itsenäisyysjuhlassa oli 400–500 suomalaista ja juhlaa valmisteltiin pitkin syksyä. Myös kauneimmat joululaulut kokoavat suomalaiset. Käyn laulattamassa niitä myös Madridin suomalaisyhteisössä, Paukkeri sanoo.

Jaa tämä artikkeli: