Joulustressi on turhaa, Karoliina Junno-Huikari!

Joulustressi on turhaa, Karoliina Junno-Huikari!

Kartanonkosken Marttojen puheenjohtajan Karoliina Junno-Huikarin joulupöydässä on eineslaatikoita.

Oikeastaan joulu alkaa jo toukokuussa, kun kylvetään lanttu kasvimaalle lanttulaatikkoa varten.

– Ei kun syyskuussa, kun illat pimenevät. Silloin voi fiilistellä kynttilänvalossa, alkaa tehdä käsitöitä joululahjavarastoon ja siirtää ajatuksensa kohti joulua.

Martan joulupöydässä ei eineksiä nähdä.

– Kyllä nykymartan pöydässä nähdään. Laatikot eivät ole meidän perheen jouluruokasuosikkeja. Ne kuitenkin kuuluvat perinteiseen joulupöytään, ja haluan välittää tämän perinteen lapsille. Teen sen helposti ostamalla laatikot valmiina. Taatelikakun, ruisleivän ja saaristolaisleivän taas teen itse. Järjen käyttö on sallittu jouluvalmisteluissa. On tarpeetonta muodostaa ehdottomia periaatteita, jos haluaa juhlan onnistuvan.

Joulukortit täytyy lähettää ainakin kaikille niille, joilta sai kortin viime vuonna.

– Olen samaa mieltä. Tässäkin on tietysti järjen käyttö sallittu. Joulukorttien lähettäminen kuuluu perinteisiin ja hyviin tapoihin. Usein kortteja kertyy lähetettäväksi vuosi vuodelta enemmän, mikä on ihanaa. Joulukortit muistuttavat, että on joku jota haluan muistaa ja joku joka haluaa muistaa minua.

Koti kuurataan jouluksi lattiasta kattoon.

– Ei kuurata. Meillä tehdään tavallista parempi viikkosiivous, käytetään peitot ja matot ulkona. Jotta juhla erottuisi arjesta, sen eteen täytyy nähdä vähän vaivaa. Jos on kiire, joulusiivouksen voi hoitaa sammuttamalla valot ja sytyttämällä kynttilät.

Jouluna on pakko tavata sukua.

– Joulunaikaan on hyvä tavata sukua, vaikka rauhoittaisikin joulunpyhät omalle perheelle. Jokaisen perheenjäsenen toiveet täytyy ottaa huomioon, eli suut auki ja mielipiteet julki. Niiden pohjalta voidaan tehdä oman näköinen joulu. Joulu on myös suurta kompromissien aikaa.

Joulunvietto tulee kalliiksi.

– Helposti siitä tulee kallis. Lahjoihin saa uppoamaan valtavia määriä rahaa. Toisaalta, mikä on halvempaa kuin juurekset tähän aikaan vuodesta? Kynttilät ovat edullisia ja siivoaminen ei maksa mitään. Kodin ja mielen valmistaminen jouluun ei vie paljon rahaa.

Joulu on lasten juhla.

– Sitä se on. Aikuisten tehtävä on auttaa lapsi joulun äärelle. Siihen johdattavat kynttilät, joulusauna, joulukirkko ja hetkeen asettuminen. Aattohartaudessa hartiat laskeutuvat ja henki alkaa kulkea hitaammin.

Joulustressi on turhaa.

– Ei se ole turhaa. Se kertoo siitä, että juhla on tärkeä. Jos itkee jouluaattona väsymystä, stressiä on ollut liikaa. Jouluvalmistelut eivät ole yksin äidin tai yhden perheenjäsenen tehtävä. Joulu tehdään yhdessä.

Jaa tämä artikkeli: