null Jukka Salmisen matkamittarissa on jo 1,5 miljoonaa kilometriä – keikkailu jatkuu, mutta yli 600 kertaa esitetty musiikkitarina Zooppera loppuu

Jukka Salminen on esittänyt Nooasta, Nonni-aasista ja vedenpaisumuksesta kertovaa Zooppera-musiikkitarinaa eri puolilla Suomea. Salminen lopettaa Zoopperan esittämisen jäädessään eläkkeelle vuodenvaihteessa. Keikkailu kuitenkin jatkuu.

Jukka Salminen on esittänyt Nooasta, Nonni-aasista ja vedenpaisumuksesta kertovaa Zooppera-musiikkitarinaa eri puolilla Suomea. Salminen lopettaa Zoopperan esittämisen jäädessään eläkkeelle vuodenvaihteessa. Keikkailu kuitenkin jatkuu.

Jukka Salmisen matkamittarissa on jo 1,5 miljoonaa kilometriä – keikkailu jatkuu, mutta yli 600 kertaa esitetty musiikkitarina Zooppera loppuu

Suomea pitkään kiertänyt laulaja ja lauluntekijä Jukka Salminen pitää tärkeänä vuorovaikutusta yleisön kanssa.

Laulaja ja lauluntekijä Jukka Salminen, olet esittänyt Zooppera-musiikkitarinaa 20 vuoden ajan. Miksi se loppuu nyt?

– Olen nyt 63-vuotias, ja jään eläkkeelle ensi vuoden alussa. Olen päättänyt, että samalla päättyy Zoopperan kaari, mutta jatkan muita esiintymisiä. Lapsiperheille suunnattu esitys kertoo Nooasta ja vedenpaisumuksesta. Nooan Nonni-aasi kuljettaa yleisön merimatkalle, ja lapset saavat hypätä kyytiin. Olen esittänyt sitä yli 600 kertaa eri puolilla maata. Esimerkiksi Espoonlahden kirkossa Zooppera on nähty vuodesta 2000 alkaen joka vuosi.

Millaista on keikkamuusikon elämä?

– Ensimmäinen keikkani oli vuonna 1979. Ajokilometrejä on sen jälkeen kertynyt 1,5 miljoonaa. Kierrän maata pääasiassa yksin esittämässä ohjelmistoani, joka sisältää musiikkia ja tarinoita sekä lapsille että aikuisille. Nuorena esiintyjänä tunsin paineita siitä, olenko tarpeeksi hyvä ja hyväksyykö yleisö minut. Nykyään osaan olla enemmän läsnä katsojille ja vuorovaikutus heidän kanssaan sujuu vähemmällä suorittamisella kuin alkuvuosina.

– Esiinnyn pääasiassa seurakuntien järjestämissä tapahtumissa, ja keikat ovat päiväsaikaan. Työaikani ovat ruhtinaalliset verrattuna moneen muuhun muusikkoon. Nuorena harmitti, kun minusta ei tullut kaikkien tuntemaa tähteä, mutta nyt olen onnellinen siitä, että töitä on riittänyt.

Mikä on parasta työssäsi?

– Vuorovaikutus ja jakaminen yleisön kanssa ovat minulle tärkeitä asioita. Löysin jo nuorena vaistonvaraisesti oman tapani esiintyä lapsille, mutta aikuisyleisölle sama tapahtui vasta myöhemmin.

– Vuorovaikutus on ehdotonta: Silloin sekä annan itsestäni esiintyjänä että saan takaisin yleisöltä. Kun avaan lavalla rehellisesti oman itseni ja haavoittuvuuteni, kuulijat lähtevät kulkemaan samaa matkaa kanssani omien kokemustensa kautta. Aina sitä ei tosin tapahdu, mutta kun se onnistuu, se on hieno tunne.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: