null Juurevaa ekohartautta

Suomi on kaunis, mutta ympäristön muutokset ja vastuu muista eivät pysähdy valtion rajalle, muistuttaa Jukka Nevala kirjassaan.

Suomi on kaunis, mutta ympäristön muutokset ja vastuu muista eivät pysähdy valtion rajalle, muistuttaa Jukka Nevala kirjassaan.

Juurevaa ekohartautta

Jukka Nevala: Vihreä sanakirja. Aurinko Kustannus 2010.

Hämeenkylän seurakunnan kirkkoherralta Jukka Nevalalta on ilmestynyt jo kolmas ekologiaa ja hartautta yhdistyvä kirja, tällä kertaa nimeltään Vihreä sanakirja. Teos on juureva yhdistelmä perinteistä kristillistä hartauskirjaa ja ajankohtaista ympäristöajattelua.

Vihreä sanakirja käy läpi keskeisiä luonnonsuojelun käsitteitä, mutta vielä enemmän se opettaa kiitollisuutta ja kunnioitusta luontoa ja sen Luojaa kohtaa. Hartauskirjassa on viikkorytmi ja se seuraa vuoden ja kirkkovuoden kiertoa teemoissa ja valokuvissa, jotka ovat Nevalan ottamia.

Sympaattiseksi kirjan tekee kirjoittajan konstailematon, perinteinen kristillisyys, joka sopii aiheeseen ja kuvien henkeen. Aina valitut raamatuntekstit ja teema eivät heti kolahda yhteen, mutta usein sananpaikasta tai rukouksen pätkästä syntyy kuitenkin syventävä oivallus. Ajatuksia ruokkivat ajankohtaiset tiedot: samalla kun me voimme nauttia puhtaasta ilmasta, neljä miljoonaa lasta kuolee vuosittain ilmansaasteiden takia.

Vihreä sanakirja on innokkaan luontoharrastajan tekstiä. Nevala löytää luonnon kauneusarvoja yhtä hyvin ikimetsistä ja järven rannalta kuin kaupunginosansa maisemista ja kotikirkkonsa kulmilta. Hän haastaa lukijoitaan pohtimaan, millainen on oma ainutkertainen jälkemme talvisen valkeuden keskellä.

Nevala puolustaa hiljaista ja rauhallista elämäntapaa. Siihen sopii mieluummin ruokarukous, luomuruoka ja ateriayhteys kuin nopeasti hotkaistu pikaruoka. Pyhäpäivää hän puolustaa sillä, että muuten jokaisesta päivästä tulee keskeytymätöntä arkea. Kertakäyttökulttuurin vastapainoksi hän asettaa evankeliumin näkökulman: miten Jumala voi poisheitetystä ja hylätystä luoda uutta ja jokainen ihminen on Jumalalle ainutkertaisen arvokas.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.