null Kahtia jaettu?

Kahtia jaettu?

Onko Luterilainen kirkko peruuttamattomasti jakautunut ”liberaaliin” ja ”tunnustukselliseen” kirkkoon, kuten Suomen Teologisen instituutin tutkija Timo Eskola sanoi Hengellisillä syventymispäivillä Helsingissä?

Totta on, että kirkon kummallakin laidalla mielipiteet ovat tiukkoja. Liberaaleille konservatiivit ovat verrattavissa Jeesuksen ajan fariseuksiin, jotka kirjaimellisessa ja tekopyhässä raamatuntulkinnassaan unohtavat rakkauden. Konservatiivit pitävät vastustajiaan saddukeuksina, jotka heidän mielestään mitätöivät uskon ja liittoutuvat valtion ja yleisen mielipiteen kanssa. Liberaalit lyövät sujuvasti konservatiiveihin fundamentalistin leiman ja konservatiivit puolestaan puhuvat harhaoppisista. Onpa Kansanlähetyksen Uusi Tie -lehden päätoimittaja Leif Nummela listannut peräti viisi piispaa sellaisiksi, joita ei pidä seurata. Mukana tässä joukossa on Helsingin uusi piispa Irja Askola, jonka toiveeseen eri tavalla uskovien vuoropuhelusta ja toinen toisensa kunnioittamisesta Nummela vastaa näin jo ennen piispanvihkimystä.

Ei hyvältä näytä, mutta vastaako kirkon kahtiajako sittenkään todellisuutta? Mikä on se kirkko, joka on jakautunut kahtia? Papisto, herätysliikkeet, kirkon aktiivit? Väittäisin, että tässäkin joukossa erilaisten näkemysten kirjo on paljon suurempi kuin mustavalkoinen jako kahteen. Entä kun puhutaan kirkon yli neljästä miljoonasta jäsenestä? Kyllä kirkkoon saa tulla ilman kummankaan kirkkopuolueen jäsenkirjaa!

Vai halutaanko kirkko jakaa kahtia? Mieluummin repiä kuin rakentaa? Liberaalilla laidalla on niitä, jotka toivottavat Luther-säätiön lisäksi monta muutakin kirkon konservatiivia tervemenneiksi. Mutta yhtä lailla konservatiiveissa on niitä, jotka eivät koskaan löydä kirkosta mitään hyvää sanottavaa. Itse asiassa olen vuosia lukenut Nummelan pääkirjoituksia oikein hakemalla hakien juttuja, joissa kirkkoa kehuttaisiin. Ei niitä kovin monta ole ollut.

Kieltäydyn tulemasta määritellyksi jompaankumpaan kategoriaan. Sitä paitsi tällaisen tiukan kahtiajaon takana on minusta outo ja pelottava kirkkonäkemys: toiset ovat vuohia ja toiset lampaita ja jaon tekijä kuin Jumala, joka tietää, kumpaan kuulut.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.