null Kajas: Meillä on vapaus valita, millä puolella olemme ja mitä sanomme

Puheenvuorot

Kajas: Meillä on vapaus valita, millä puolella olemme ja mitä sanomme

Erilaisuutta ei ole pakko ymmärtää, mutta kuka on opettanut meidät vihaamaan sitä?

Parisataa vuotta sitten suomen kieleen keksitty sana sivistys tarkoitti valistusta ja siveyttä. Aikojen saatossa sana on oudosti alkanut kalskahtaa korviimme pönöttävältä, elitistiseltä ja jopa ylimieliseltäkin. Vaikka se tuntuu olevan jotain sellaista, mitä toisilla on ja toisilla ei, tuo se turvaa ja vapautta mukanaan. Antiikin Kreikan ajattelijat jättivät jälkeensä osuvan sanonnan, jonka mukaan sivistys on hyväosaiselle koristus, mutta vähäosaiselle turvapaikka.

Tässä ajassa sivistys tarkoittaa oppimisen ja kasvatuksen kautta omaksuttua tietoa, henkistä kehittyneisyyttä ja avarakatseisuutta. Yleisesti ajatellaan, että sivistys on vain kirjaviisautta ja kulttuuriperinnön arvostamista, mutta mitä tekisimme maailman kaikkien kirjojen tiedoilla, mikäli emme omistaisi sisäistä kypsyyttä, sydämen sivistystä?

Hyväntahtoisuus, empaattisuus, erilaisuuden hyväksyminen ja hyvä käytös ovat arvokasta sivistystä siirrettäväksi jälkipolville.

Vihapuheen rehotus ja suvaitsemattomuus ovat uhkia sivistysvaltiolle ja juntismin alkulähteitä. Me yritämme torjua itsellemme epämieluisat ajatukset valloittamalla ne ja julistamalla ne epäkelvoiksi. Esimerkiksi homojen asemasta on väännetty iät ja ajat. Jotkut näkevät vammaisuuden ja erilaisen ihonvärin virheinä, eikä sukupuolen moninaisuuttakaan haluta hyväksyä. Monille juuri erilaisuus on syy vihata, mutta kuka on opettanut meidät vihaamaan sitä ja hyväksymään vain tavanomaisuuden? Ei erilaisuutta ole pakko ymmärtää, eikä edes hyväksyä. Mutta erilaisuutta on kunnioitettava ja juuri siinä on sivistymättömyyden ja sivistyksen välinen hienovarainen ero.

Hyväntahtoisuus, empaattisuus, erilaisuuden hyväksyminen ja hyvä käytös ovat arvokasta sivistystä siirrettäväksi jälkipolville. Yhtä lailla piilevät asenteet ja mielipiteet ovat osa minuuttamme ja kulkevat mukanamme jokaisella askeleella. Ne jäävät jäljelle, kun meistä riisutaan kaikki muu pois.
Meillä on aina vapaus valita puoli, jolla seisomme, sanat, jotka lausumme, ja asenne, jonka ilmaisemme. Siksi sivistys on aina myös valinta.


Kirjoittaja on entinen huippu-urheilija ja nykyinen viestinnän ammattilainen, joka harrastaa teologian opiskelua.


  

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.