null Kalakummin kanssa

Kalakummi Risto Tiukkanen opasti Vantaankosken seurakunnan lapsia kalastuksen iloihin Tontunniemen leirikeskuksessa Asikkalassa.

Kalakummi Risto Tiukkanen opasti Vantaankosken seurakunnan lapsia kalastuksen iloihin Tontunniemen leirikeskuksessa Asikkalassa.

Kalakummin kanssa

Risto Tiukkanen opettaa lapsille kalastusta ja kalaruokien valmistusta.

Aloittelevat kalastajat valitsevat usein vieheen, joka miellyttää omaa silmää, vaikka vieheen pitäisi miellyttää kalan silmää. Kokenut kalastaja tietää, että viehe valitaan muun muassa sään ja kirkkaan tai samean veden mukaan.

— Tänään on valittu vähän raskaampi viehe. Sellaisen kanssa on helpompi opetella virvelöimään, Risto Tiukkanen kertoo seistessään järven rannalla nuoren kalastajan harjoitellessa heittoja.

70-vuotias Tiukkanen on toiminut Vapaa-ajan kalastajien keskusliiton kalakummina yli 35 vuotta. Tänä aamuna hän opettaa Asikkalan Tontunniemessä kalastustaitoja Vantaankosken seurakunnan lapsille.

— Kahdeksan aikaan aamulla tulin ja luulen, että vasta kahdeksalta illalla lähden kotiin. Illalla on vielä tarkoitus loimuttaa lasten kanssa lohta.

Koukusta keittiöön

Kaksikymmentä 7–14-vuotiasta leiriläistä syö lounasta hirsikatoksessa. Takana kimmeltää Päijänteen vesistöön kuuluva järvi nimeltä Ruotsalainen. Yhden ryhmän kanssa on jo harjoiteltu virvelöintiä ja onkimista. Aivan ensimmäiseksi aamulla fileoitiin kirjolohta.

Risto Tiukkanen on huolissaan siitä, että yhä suurempi osa nykyajan lapsista on vieraantuneita luonnosta.

— Tulenteko luontoon on vierasta, samoin pajupillien ja saunavastojen teko. Mielestäni on tärkeää, että tarvittaessa pärjää luonnon keskellä, että osaa tehdä tulet ja tietää miten luonnosta voi hankkia ravintoa.

— Yllättävän nopeasti lapset kuitenkin oppivat, kun joku opastaa heitä, Tiukkanen sanoo.

Hän opettaa lapsille kalastusta koukusta keittiöön -periaatteella.

— Järvestä otetaan kalaa vain sen verran kuin tarvitaan ja saalis valmistetaan syötäväksi saakka.

Tiukkasen mielestä Suomen vesistöistä ei löydy lainkaan roskakaloja. Särki on hyvää purkitettuna, kiiskestä saa maukkaan liemen. Kaikkein suurinta kalaherkkua hänen mielestään on paistettu kuhafile metsäsienikastikkeen kanssa.

— Sienet ovat tietysti itse poimittuja, hän sanoo.

Katajainen pilkki

Risto Tiukkanen syntyi ja kasvoi Joutsassa Suonteen rannalla. Hän oppi kalastamaan jo pienenä poikana.

— Kun isä tuli sodasta, aloimme käydä hänen kanssaan kalassa.

Kerran Tiukkanen näki kahden miehen pilkkivän järvellä. Hän meni uteliaana katsomaan, koska ei ollut aikaisemmin sellaista nähnyt. Nyt hän päätti kokeilla. Poika juoksi kotiin ja alkoi rakentaa itselleen pilkkiä. Sellainen syntyi katajanoksasta, karhulangasta ja kuparimarkasta. Apuna rakennustyössä 7-vuotias Risto käytti vasaraa ja viilaa. Kun pilkki oli valmis, hän juoksi rantaan.

— Miehet olivat jo lähteneet, mutta aloin pilkkiä heidän tekemästä reiästä ja sain ahvenia. Aika tietysti kultaa muistot, mutta minusta tuntuu, että se oli paras pilkki, mitä minulla on ikinä ollut, Tiukkanen muistelee.

Vuosittainen kalastusreissu Lappiin kuluu Tiukkasen perinteisiin. Kotona odottaa itse rakennettu savolaismallinen soutuvene, josta puuttuu enää vain tervaus.

Ensi syksynä hän tekee taas kalastusmatkan Aigeianmerelle.

— Se on 20. matka sinne. Kerran vetouistelin paikallisten kanssa Kyproksen saaren ympäri.

Kalakummina Tiukkanen käy neuvomassa lapsia ja aikuisia leireillä ja erämessuilla. Kerran hän näytti bahrainilaisille turisteille, kuinka jään alta kalastetaan verkoilla. Bahrainilaiset hämmästyivät huomatessaan ettei järvi jäädykään talvisin pohjaa myöten.

Nuorten kanssa pärjää

Ruokailun jälkeen lähdetään toisen ryhmän kanssa saunarantaan kalastamaan. Työuransa metallialalla tehnyt Risto Tiukkanen pärjää hyvin lasten ja nuorten kanssa. Hän on opettanut myös kaikki kaksitoista lastenlastaan kalastamaan.

— Tyttären poika oli puolivuotias, kun otin hänet kantorepussa mukaan kokemaan verkkoja jään alta. Kolmevuotiaana hän oli ensimmäisen kerran kanssani jänispassissa, Tiukkanen kertoo.

Kalamiehille ja -naisille hänellä on yksi vinkki. Ahvenet eivät voi vastustaa apteekista saatavalla laventeliöljyllä hajustettuja, oikeita kastematoja tai keinotoukkia.

Jokainen lapsi saa käydä vuorotellen opettelemassa, kuinka virvelillä heitetään. Tiukkanen neuvoo rauhallisesti, kädestä pitäen.

— Mitä sitten, jos siellä on kala? eräs tyttö kysyy.

— No sitten kelaat sen ylös, Tiukkanen neuvoo.

Risto Tiukkanen virvelöi lauantaina 13.6. kesämökillään Joutsassa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.