Kanteleesta löytyi uusi rytmi
Päivi Ollikainen on Ida Elina -taiteilijanimellä esiintyvä muusikko ja kanteleensoittaja.

Päivi Ollikainen on Ida Elina -taiteilijanimellä esiintyvä muusikko ja kanteleensoittaja.

Kanteleesta löytyi uusi rytmi

Päivi Ollikainen on soittanut kanteletta lapsuudesta saakka.

Päivi Ollikainen, 28, löysi kanteleen omaksi soittimeksi sattumalta. Lapsena hän kokeili pikkusiskon soitinta puoliksi kiusallaan, mutta ihastui sointiin omaksikin yllätyksekseen.

Pian Ollikainen alkoi opiskella kanteleensoittoa yksityistunneilla ja haaveilla opinnoista Sibelius-akatemiassa. Omat musiikilliset juuret löytyivät kuitenkin vasta lukion jälkeen, kun hän alkoi kuunnella popmusiikkia.

– Kun menin akatemiaan opiskelemaan vuonna 2005, juureni olivat jo selkeästi popissa, Ollikainen sanoo.

Ollikainen löysi Youtubesta musiikkivideon, jossa kitaristi soitti Michael Jacksonin Billie Jean -kappaleen rytmikkäälle slap-tyylille sovitettuna. Tulkinta teki Ollikaiseen järisyttävän vaikutuksen.

– Tajusin heti, että tuota minun täytyy oppia.

Seuraavien kahden viikon aikana Ollikainen kävi Youtube-videon läpi sekunti sekunnilta. Kun hän oli oppinut kappaleen ja sovittanut sen kanteleelle, tuttu soitin soi uudella tavalla.

Päivi Ollikainen lähti vaihto-opiskelijaksi Japaniin. Uuden soittotavan ensimmäinen testi oli Sapporon kansainvälisen seurakunnan jumalanpalveluksessa. Pastorin pyynnöstä Ollikainen soitti uudelleen sovittamansa gospelkappaleen. Vastaanotto oli innostunut.

Suomeen palattuaan Ollikainen otti käyttöön Ida Elina -taiteilijanimen. Vuonna 2011 Ida Elina voitti oman sarjansa Kanteleliiton järjestämässä kilpailussa, ja viime vuosina hänen soitantoaan on kuultu monenlaisilla festivaaleilla, kirkkokonserteissa, yritysten kutsutilaisuuksissa ja Taiteiden yössä. Ollikainen sai tilaisuuden soittaa gospelia myös helsinkiläisen Bulevardin kahvisalongin asiakkaille.

– Ajattelin, että minun täytyy olla hullu. Eihän kukaan halua kuulla gospelia tai mitään muutakaan uskosta.

Mutta ihmiset jäivät kuuntelemaan keskittyneesti. Muutama kuulija tuli esityksen jälkeen kiittämään, ja pian Ollikainen kuuli, että ihmiset toivat kahvilaan ystäviään.

Ollikaisen viimeisin aluevaltaus on kantelemessu. Ensi sunnuntaina sellainen järjestetään Pyhän Laurin kirkossa.

– Kantelemessussa koko seurakunta on läsnä, ja teemme jotakin yhdessä. Se on ihana, terapeuttinen kokemus, Ollikainen sanoo.


Ida Elina kantelemessussa su 7.12. klo 12 Pyhän Laurin kirkossa.

Jaa tämä artikkeli: