null Kapinaorkesteri levytti vanhan kapinavirren

"Musiikki ei ole punkkia, vaan letkeä ja rokahtava biisi. Se sopii virren sanoihin hienosti", sanoo Tero Jartti.

Ajankohtaista

Kapinaorkesteri levytti vanhan kapinavirren

Elias Lönnrotin sanoittama virsi oli köyhälistön suosikkivirsi, joka jäi pois uudesta virsikirjasta. Nyt se rokkaa oikeudenmukaisuuden sanomaa.

Näyttelijä Tero Jartti tuskaili noin vuosi sitten asioita, jotka hän koki epäoikeudenmukaisiksi niin maailmalla kuin Suomessa. Sitten hän törmäsi nettiä selaillessaan niin sanottuun Kapinavirteen, jonka sanat iskivät suoraan tajuntaan: tässähän puhutaan asioista, jotka ovat totta juuri nyt.

Jartti puhui asioista tuntemiensa muusikoiden kanssa. Bändi Remu Aaltonen, Sami Yaffa, Mariska, Rane Raitsikka, Timo Kämäräinen ja Olli Krogerus marssi levytysstudioon ja tymäkkä biisi heräsi eloon. Virren ympärille syntyi Kapinaorkesteri-kollektiivi, joka Hannu Sormusen opastuksella otti hoitoonsa biisin julkaisuun.

Kapinavirsi esitetään ensi kertaa Radio Helsingin aalloilla keskiviikkona 21.3. kello 19–20 kuultavassa Rane Raitsikka & Tokela -ohjelmassa.

Ruotsalaisen piispan Haqvin Spegelin Vanhan testamentin psalmin 58 pohjalta kirjoittama virsi päätyi suomenkieliseen virsikirjaan Elias Lönnrotin suomentamana nimellä Valittaa täytyy totta.

Vuonna 1938 virren kieliasua korjattiin ja sen ensimmäinen säkeistö muutettiin alkavaksi "Jo vääryys vallan saapi". Virren numero oli 440 ja se pysyi virsikirjassa vuoteen 1986 eli tasan sata vuotta.

Virren sanat olivat sellaisia, että siitä tuli 1900-luvun alussa nousevan työväenliikkeen suosikki. Sisällissodan jälkeen sitä laulettiin punaisten hautapaikoilla. Virttä alettiin kutsua kapinavirreksi.

Oikeudenmukaisuuden ja moraalin puolesta

Tero Jartin mukaan Kapinaorkesteri ei virteen tarttuessaan halua tehdä puoluepolitiikkaa, vaan korostaa virren vahvaa viestiä oikeudenmukaisuuden ja moraalin puolesta. Kapinaorkesterin nimi otettiin virrestä, mutta sopii sikälikin kollektiiville, että mukana on myös entisiä punkkareita.

– Musiikki ei ole punkkia, vaan letkeä ja rokahtava biisi. Se sopii virren sanoihin hienosti, sanoo Jartti.

Epäkohdista on ollut helppo syyttää vanhempia sukupolvia, mutta nyt se ei käy. Olemme itse vallankahvassa, asioiden muuttaminen on meidän vastuullamme.

– Tero Jartti

Virren sävel ei ole alkuperäinen, vaan uuden sävelmän on tehnyt Timo Kämäräinen.

– Virsi on todella ajankohtainen. Maailmassa kahdeksan rikkainta ihmistä omistaa enemmän kuin 3,5 miljardia köyhintä. Yhteiskunnan valtaapitävät harjoittavat verosuunnittelua ja rahoja ohjataan veroparatiiseihin. Samaan aikaan leikataan lapsiperheiltä, työttömiltä, vanhuksilta ja köyhiltä. Oikeudenmukaisuus on kateissa, samoin moraali, jyrisee Tero Jartti.

Kun esimerkki yhteiskunnan ylärakenteista on huono, ei tarvitse ihmetellä, jos vilppi leviää myös muihin kansanosiin. Puhutaan muunnellusta totuudesta, totuuskin on kriisissä.

– Olen itse syntynyt 1960-luvulla, saanut nauttia vanhempien uhrauksista ja hyvinvointiyhteiskunnan rakentumisesta. Epäkohdista on ollut helppo syyttää vanhempia sukupolvia, mutta nyt se ei käy. Olemme itse vallankahvassa, asioiden muuttaminen on meidän vastuullamme.

Jartin mukaan sekään selitys epäkohtiin puuttumattomuudelle ei toimi, ettei ole asiantuntija tai ei tiedä tarpeeksi.

– Kyllä jokainen meistä tietää, mikä on oikein ja mikä on väärin, hän huomauttaa.

Neljä sanaa joiden pitäisi koskea kaikkia

Virren sanoihin Jartti tarttui myös siksi, että hän oivalsi, että sanaparit kapina ja virsi ja kristillinen ja työväenyhdistys eivät ole vastakohtia, vaan ne voivat olla samalla asialla, puhua oikeudenmukaisuuden puolesta. Moraali ja oikeudenmukaisuus eivät kuitenkaan ole vain yhden aatesuunnan asioita.

– Niiden pitäisi yhdistää ihmisiä yli puoluerajojen. Niin päättäjien kuin tavallisten kansalaisten pitäisi miettiä, mitä heille tarkoittavat sanat tasa-arvo, vapaus, oikeus ja armo ja toimia niin, että ne koskisivat kaikkia.

Tero Jartti kertookin ilahtuneensa kovasti Supercellin omistajien esimerkistä. He ovat halunneet maksaa veronsa täysimääräisinä Suomeen, koska ovat saaneet täältä niin paljon.

– Toivon ihmisten arvostavan tällaista, koska se ei ole nykymaailmassa niin itsestään selvää.

Kollektiivii haluaa toimia Kapinavirren sanoman mukaisesti. Niinpä singlen tuotto ohjataan kokonaisuudessaan lasten ja vanhusten hyvinvoinnin edistämiseen Suomessa.

Ote Elias Lönnrotin suomennoksesta, säkeistöstä, jolla Kapinaorkesterin versio alkaa:

Nyt petos vilppi täällä

on noussut kunniaan,

on valhe valheen päällä

ja vääryys voimissaan.

Ei köyhän, kurjan ääntä

viattomuudessaan

kuunnella, rikas vääntää

lait myöten tahtoaan.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

"Jumala ompi linnamme" on antanut voimaa sodassa, politiikassa ja uskonvainoissa

Hengellisyys

Martti Luther sävelsi ja sanoitti virren, jolla on otettu vastaan hengellisten ja poliittisten taistelujen hirmuisia vihollisia.



Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.