null Kun uusi ihminen kastetaan seurakuntaan, kastepuuhun ripustetaan lehti

Hengellisyys

Kun uusi ihminen kastetaan seurakuntaan, kastepuuhun ripustetaan lehti

Olars kyrka sai oman kastepuun Espoon ruotsinkielisessä seurakunnassa.

Olarin kirkonmäellä sijaitseva Esbo svenska församlingin kirkkosali sai oman kastepuun. Miksi kastepuu on juuri siellä, kappalainen Kira Ertman?

Olars kyrka on Esbo svenska församlingin oma kirkko, joten kastepuu oli luontevaa sijoittaa sinne. Muut kirkkotilat jaamme suomenkielisten seurakuntien kanssa. Omassa kirkossamme on vireää lapsi- ja perhetoimintaa, kuten perhemessuja, joten sikälikin oli hyvä sijoittaa puu sinne.

Mikä kastepuun tarkoitus on?

Ripustamme vuoden aikana siihen kaikkien niiden kastettujen nimet, joiden nimet luetaan myös kirkollisissa ilmoituksissa messuissa. Jos perhe siis ei halua nimeä julkisuuteen, ei sitä myöskään puuhun ripusteta. Kastetun nimi kirjoitetaan vihreälle, vaneriselle lehdelle ja lehti ripustetaan puun oksalle.

Kastepuussa koko seurakunta näkee kastettujen määrän konkreettisesti. Vuoden aikana lehtien määrä puussa lisääntyy, ja se on merkki kasvavasta seurakunnasta. Kaikkien kastettujen puolesta rukoillaan. Tarkoitus onkin, että nimiä ripustetaan puuhun yhteisen esirukouksen yhteydessä. Tämä on myös tapa tuoda kaste seurakunnan keskiöön. Usein kaste on intiimi perhejuhla, mutta samalla se on myös koko seurakunnan juhla; jälleen yksi kastettu on ilon aihe ja mielellämme rukoilemme hänen elämäänsä siunausta.

Alkuvuodesta vietämme Olars kyrkassa vauvakirkkoa, johon jo nyt kutsumme kaikki edellisen vuoden aikana kastetut. Ensi vuodesta lähtien on vauvakirkossa mahdollista saada mukaansa oma lehti kastepuusta. Vauvakirkon jälkeen ryhdymme taas ripustamaan sen vuoden kastettujen nimiä puun oksille. Kastepuu siis riisutaan lehdistä kerran vuodessa ja sitten kierto alkaa alusta.

Esbo svenska församlingin kappalainen Kira Ertman iloitsee uudesta kastepuusta.

Esbo svenska församlingin kappalainen Kira Ertman iloitsee uudesta kastepuusta.

Millainen uusi kastepuu on?

Kastepuu on noin 150 cm korkea. Sen runko on puunväristä vaneria ja lehdet keväisen vaaleanvihreitä, onhan vihreä kasvun väri. Puu on väritykseltään ja yleisilmeeltään vaalea ja ilmava, joten se sopii hyvin Olars kyrkan valoisaan ja vaaleaan kirkkosaliin. Puu on tarkoituksella hieman matala, jotta myös lapset ylettyvät ripustamaan siihen lehtiä. Kun perhe tulee kuulemaan kirkollisia ilmoituksia, voi esimerkiksi kastetun sisarus ripustaa lehden puuhun. Pääsiäispäivän perhemessussa otamme puun käyttöön. Muutama lapsi auttaa silloin kirkkoherraa ja minua lehtien ripustamisessa.

Kastepuuhun ripustamme tietysti myös aikuiskasteen saaneiden nimet. He ovat ihan yhtä suuri ilon ja esirukouksen aihe kuin pienetkin kastetut!

Paljonko Esbo svenska församlingissa kastetaan vauvoja vuosittain?

Esbo svenska församlingissa kastetaan vuosittain noin 140 ihmistä.

Mistä saitte idean?

Idea kastepuuhun saatiin naapuriseurakunnilta. Sekä seurakuntalaisilta että työntekijöiltä tuli monta toivetta kastepuusta. Suunnitteluvaiheessa saimme arvokkaita neuvoja ja vihjeitä Borgå svenska domkyrkoförsamlingin perhetoiminnan ohjaajalta Jenni Antilalta. Porvoossa on käytössä samanlainen kastepuu kuin meillä.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Espoon tuomiokirkossa otettiin käyttöön uusi kastepuu

Ajankohtaista

Kastepuun on suunnitellut Aalto-yliopiston muotoilun opiskelija Vala Boucht.Äänestä kaunein kastepuu!

Hyvä elämä


Kastepuu versoo uusia oksia Olarissa

Hyvä elämä


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.