null Kasvisruokaa pääsiäispöytään

— Pääsiäisenä saa herkutella, sanoo Vantaan Laurille pääsiäismenun suunnitellut Aino Posti.

— Pääsiäisenä saa herkutella, sanoo Vantaan Laurille pääsiäismenun suunnitellut Aino Posti.

Kasvisruokaa pääsiäispöytään

Pinaatti-kasvisrullaan käytetyt kananmunat ovat perinteisiä pääsiäisen ruoka-aineita.

Vantaan Laurin pääsiäismenun lähtökohtana on kevät ja pääsiäinen.

— Halusin lautaselle keväisiä värejä, jotain vihreää ja jotain keltaista. Menussa käytetyt kananmunat kuuluvat myös pääsiäiseen, Uudenmaan Marttojen kotitalousneuvoja Aino Posti kertoo.

Kasvisruoka tuo mukavaa vaihtelua ruokapöytään eikä tee suurta lovea lompakkoon. Ainon suunnittelema kasvismenu on hinnaltaan selvästi edullisempi verrattuna siihen, että ruuissa olisi käytetty lihaa tai kalaa.

Kuudelle hengelle suunnitellun tuhdin menun pitäisi täyttää myös vannoutuneiden lihansyöjien vatsat. Aterialta yli jääneet alku- ja pääruuat voi pakastaa, mikäli ne eivät ole aiemmin olleet pakastimessa. Vaikka menu on kuitupitoinen, laihduttajan ruokaa se ei ole.

— Pääsiäisenä saa herkutella! Aino toteaa.

Pinaatti-kasvisrullan kanssa tarjottava sahramiohratto maistuu kermaisen pehmeältä.

— Ohra on kuitupitoista. Kotimainen ohra on hyvä ja ympäristöystävällinen vaihtoehto kaukana Suomesta tuotetulle riisille, Aino kertoo.

Marttojen ruokakursseja suunnittelevalle ja vetävälle Ainolle ruuanlaitto on paitsi osa työtä myös harrastus. Kotitalousopettajan koulutuksen saaneen Ainon kotona syödään useimmiten kasvis- tai kalaruokaa. Hänen suunnitteleman keväisen menun valmistukseen voi ottaa myös lapset mukaan.

Aino testasi fetajuusto-tomaattimuffinien reseptiä viikonloppuna yhdessä poikansa kanssa. Melkein 3-vuotias Emil-poika sekoitti aineksia ja annosteli taikinaa muffinivuokiin.

Aino lupaa, että menun ruokalajien valmistaminen onnistuu kotikokeilta.

— Jos on aiemmin laittanut ruokaa, näiden reseptien toteuttaminen onnistuu.

— Jälkiruuassa käytetään liivatetta. Se on varmasti näiden ruokalajien valmistuksen haastavin osuus. Jos on tottunut käyttämään liivatetta, ei pitäisi olla mitään ongelmaa. Liivate sulatetaan kuumaan nesteeseen. Täytyy muistaa, että neste ei saa kiehua, hän muistuttaa.

Ainon suunnittelemaa menuta voi muokata mieleisekseen. Pinaatti-kasvisrullan täytteen voi korvata esimerkiksi sieni- tai savulohitäytteellä. Muffineihin voi laittaa fetajuuston sijaan sinihomejuustoa.

Jollei halua tehdä muffineita, alkukeiton kanssa voi tarjota tuoretta leipää. Jälkiruuassa voi käyttää persikan sijaan esimerkiksi mangoa.

— Jos syöjiä on vähän, alkuruuat voi jättää kokonaan pois, Aino vinkkaa.

Kaikkia ruokia ei tarvitse tehdä yhdellä kertaa. Persikkavaahdon voi valmistaa jo edellisenä päivänä. Pinaatti-kasvisrullan ja alkuruuat voi tehdä myös edellisenä päivänä tai jo hyvissä ajoin pakastimeen.

— Toisaalta muffinit ovat herkullisimmillaan juuri uunista tulleina, Aino toteaa.


Pääsiäisen kasvismenu

Hernesosekeitto
Fetajuusto-tomaattimuffinit

Pinaatti-kasvisrulla
Sahramiohratto

Persikkavaahto

 

Hernesosekeitto

(6 annosta)

2 sipulia

1 palsternakka

2 valkosipulin kynttä

2 rkl öljyä

2-3 dl kuivaa valkoviiniä

9 dl vettä

1 ½ kasvisliemikuutio

3 dl ruokakermaa

600 g pakasteherneitä

mustapippuria

1 rkl sitruunamehua

(suolaa)

 

 

koristeluun:

½ dl hienonnettuja basilikanlehtiä tai persiljaa

 

1.    Kuori ja pilko sipulit sekä palsternakka. Paista niitä öljyssä muutama minuutti (älä ruskista).

2.     Lisää vesi, liemikuutio ja viini.  Keitä kunnes kasvikset ovat kypsiä, noin 15 minuuttia.

 

3.      Lisää kerma sekä herneet ja soseuta huolellisesti sauvasekoittimella. 

4.     Lämmitä keitto höyryäväksi ja mausta mustapippurilla sekä sitruunamehulla. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Viimeistele annokset hienonnetulla basilikalla tai persiljalla.

Vinkki! Keiton voi valmistaa jo edellisenä päivänä ja kuumentaa tarjoilua varten.

Fetajuusto-tomaattimuffinit (12 kpl)

½ rs (a` 125g) kirsikkatomaatteja

100 g fetajuustoa

1 tlk kermaviiliä

½ dl hienonnettuja yrttejä (esim. persiljaa, rakuunaa ja/tai timjamia)

0,5 dl öljyä

2 munaa

1/3 tl suolaa

mustapippuria

3 tl leivinjauhetta

4 dl vehnäjauhoja

 

1.     Pese ja halkaise kirsikkatomaatit. Murenna fetajuusto tomaattien joukkoon.

2.     Lisää kermaviili, hienonnetut yrtit, öljy, munat sekä mausteet. Sekoita tasaiseksi.

3.      Sekoita keskenään kuivat aineet ja lisää ne muun seoksen joukkoon.

4.     Voitele muffinipellin vuoat öljyllä ja nostele taikinaa kahden lusikan avulla koloihin.

5.    Paista muffineita 200 asteessa 20-25 minuuttia.

 

Pinaatti-kasvisrulla

(12 palaa)

pohja:

125 g voita tai margariinia

2 dl vehnäjauhoja

5 dl maitoa

1 pss (150 g) pakastepinaattia

¾ tl suolaa

1 tl leivinjauhetta

3 munaa

1 dl juustoraastetta

täyte:

150 g porkkanaa

150 g kesäkurpitsaa

150 g purjoa

1 rkl voita

200 g maustamatonta tuorejuustoa

(suolaa)

ripaus mustapippuria

½ dl hienonnettua timjamia

Sulata rasva kasarissa, lisää vehnäjauhot ja anna kiehahtaa.

Lisää maito koko ajan sekoittaen. Kun seos on tasaista, lisää pinaatti. Nosta kattila liedeltä ja anna seoksen jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

Sekoita joukkoon suola ja leivinjauhe sekä munat yksitellen vatkaten.

Levitä taikina tasaiseksi leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Ripottele päälle juustoraaste. Kypsennä 250 asteessa 15–20 minuuttia.

Valmista täyte. Kuori ja raasta porkkanat sekä kesäkurpitsa. Puhdista ja hienonna purjo.

Kuumenna voi pannulla ja lisää kasvikset. Anna kasvisten pehmetä muutama minuutti.

Lisää tuorejuusto ja hauduta noin 5 minuuttia. Mausta timjamilla ja mustapippurilla. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Siirrä täyte pois liedeltä.

Ota levy pois uunista. Anna sen jäähtyä hieman ja kumoa varovasti leivinpaperille.

Levitä täyte tasaisesti levyn päälle ja kääri rullaksi kääretortun tapaan.

Vinkki! Voit valmistaa rullan jo edellisenä päivänä ja lämmittää juuri ennen tarjoilua. Rullan voi tarjoilla kokonaisena tai valmiiksi viipaloituna.

Sahramiohratto

(6 annosta lisäkkeeksi)

1 pieni sipuli hienonnettuna

1 valkosipulinkynsi hienonnettuna

2 rkl voita

2 dl esikypsytettyjä kokonaisia ohrasuurimoita

1 tl (0,5 g) sahramia

1 dl kuivaa valkoviiniä

8 dl kasvislientä

2 dl kuohukermaa

1 rkl sitruunamehua

ripaus mustapippuria

(suolaa)

Kuumenna paistokasarissa voi. Kuullota hienonnettuja sipuleita ja ohrasuurimoita.

Sekoita joukkoon valkoviini ja sahrami. Anna hautua miedolla lämmöllä, kunnes valkoviini on imeytynyt ohrasuurimoihin.

Lisää kasvislientä vähän kerrallaan ohrasuurimoiden joukkoon ja anna imeytyä. Sekoita välillä. Kypsennä ohrasuurimot lähes kypsiksi. Aikaa kuluu yhteensä noin 30 minuuttia.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi ja lisää ohraton joukkoon yhdessä sitruunamehun ja mustapippurin kanssa. Anna hautua vielä noin 3 minuuttia. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.

Ohraton kuuluu jäädä melko löysäksi risoton tapaan. Tarjoile heti muun ruoan lisäkkeenä.

Persikkavaahto (6 annosta)

3 liivatelehteä

2 prk (a` 410 g) säilykepersikoita

1 prk (2,5 dl) vispikermaa

1 dl sokeria

1 tl vaniljasokeria

2 rkl sitruunamehua

1 tl sitruunan kuorta raastettuna

1 passionhedelmä


Laita liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen.

2.     Valuta persikoista liemi. Ota talteen kuitenkin ½ dl lientä myöhempää käyttöä varten. Soseuta 1 ½ prk persikoita sauvasekoittimella. Viipaloi loput persikat koristelua varten.

3.     Vaahdota kerma toisessa kulhossa ja lisää kermavaahdon joukkoon persikkasose, sokerit sekä hienoksi raastettu sitruunan kuori. Sekoita varovasti tasaiseksi.

4.      Kaada kattilaan ½ dl persikan säilöntälientä sekä 2 rkl sitruunamehua. Kuumenna seos kiehuvaksi. Nosta pehmenneet liivatelehdet pois vedestä ja puristele ne kuivaksi.  Siirrä kiehuva neste pois levyltä ja sekoita liivatteet välittömästi nesteen joukkoon.

5.      Anna liivateseoksen jäähtyä hieman ja kaada se kermaseoksen joukkoon ohuena nauhana, koko ajan sekoittaen.

 

6.     Jaa valmis vaahto annosmaljoihin. Koristele annokset persikkaviipaleilla ja passionhedelmällä. Anna hyytyä jääkaapissa vähintään 4 tuntia. 

Vinkki! Voi valmistaa jälkiruoan jo edellisenä päivänä, jääkaappiin odottamaan.


Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.