null Katedraaleja vai minstereitä?

York Minsterin kirkon keskilaivassa on Englannin kuninkaita esittävä veistosseinä.

York Minsterin kirkon keskilaivassa on Englannin kuninkaita esittävä veistosseinä.

Katedraaleja vai minstereitä?

Ken Follettin kirjaan Taivaan pilarit perustuvassa televisiosarjassa rakennettiin kaiken juonittelun ja ihmissuhdedraaman keskellä katedraalia kuvitteelliseen Kingsbridgen kaupunkiin.

Myös tosielämän englantilaiset katedraalit ja niiden taustalla olevat tarinat ovat kokemisen arvoisia. Eikä kannata pysähtyä Lontooseen, vaan käydä katsomassa esimerkiksi Lincolnin, Southwellin ja Yorkin katedraalit.

Oikeastaan kaksi jälkimmäistä kirkkoa ovat nimeltään minstereitä. Nimitys johtuu siitä, että niissä on ollut luostari tai pappisyhteisö ja kirkon historia juontaa juurensa anglosaksiselle ajalle. Vain osa minstereistä on katedraaleja, ja nyttemmin kunnianimi on annettu monille uusille isoille kirkoille.

Vajaan 7000 asukkaan Southwellissa on valtava kirkko, jonka lattian alta on löydetty roomalaisia mosaiikkeja. Kirkon pitäminen auki ja kunnossa maksaa 3000 puntaa päivässä, joten lahjoitukset ovat tervetulleita.

York Minster on kolmikosta kuuluisin ja sen piispanistuin on anglikaanisen kirkon toiseksi tärkein. Mutta jos pitää valita kolmikosta hienoin, se on Lincolnin katedraali, joka sijaitsee korkealla mäellä.

Toisen maailmansodan aikana katedraalin torni oli maamerkki, jonka avulla vioittuneet lentokoneet löysivät kotiin. Katedraali oli vuoteen 1549 vielä nykyistäkin korkeampi, 160 metriä, mutta sen keskustorni romahti ja Lincoln menetti maailman korkeimman rakennuksen asemansa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.