null Kauniaisissa uniikki hautausjärjestely – suuri osa haudataan kaupungin maalle

Kaupungin maalla. Hautausmaanhoitaja Nina Huttunen pitää haudoista huolta perinteisellä hautausmaalla Kauniaisissa.

Kaupungin maalla. Hautausmaanhoitaja Nina Huttunen pitää haudoista huolta perinteisellä hautausmaalla Kauniaisissa.

Hyvä elämä

Kauniaisissa uniikki hautausjärjestely – suuri osa haudataan kaupungin maalle

Muistotilaisuudet pidetään usein seurakunnan tiloissa, mutta monikaan ei tiedä kirkon omasta uurnaholvista.

Suomen mittakaavassa ainutlaatuinen hautausjärjestely näkyy Kauniaisten kirkossa pyhäinpäivänä. Siellä edesmenneitä voi muistella messun lisäksi kirkkoon rakennetussa kolumbaariossa, eli uurnaholvissa. Näin on siksi, että seurakunnilla ei ole Kauniaisissa omaa perinteistä hautausmaata, vaan Kauniaisten hautausmaan omistaa kaupunki.

Suomalaisittain ainutlaatuinen tilanne johtuu siitä, että Kauniaisten kaupunki oli juuri laajentamassa hautausmaataan, kun Kauniaisten seurakunnat perustettiin vuonna 1978. Siksi omalle kirkon hautausmaalle ei ollut tarvetta.

Harva tiedostaa kirkon kolumbaarion

Kauniaisten suomalaisen seurakunnan sekä Grankulla svenska församlingenin jäsenille suunnattu hautapaikka on vuonna 1998 rakennettu kirkon uurnaholvi. Kolumbaarioon on haudattu tähän mennessä 40 seurakuntalaista. Vapaata tilaa on yhä paljon. Holvissa on 486 uurnalokeroa, joihin mahtuu yhteensä noin 1 900 uurnaa. Lisäksi kolumbaariossa on erillinen kalliohauta, johon tuhkan voi sirotella.

Painetta kolumbaarion vapaasta tilasta ei kuitenkaan podeta, sillä seurakuntalaisen voi yhtä lailla haudata kaupungin hautausmaalle, joka on vihitty luterilaiseksi hautausmaaksi.

 

Tuhkausta puoltaa muun muassa sen edullisuus ja ekologisuus. Uurnan voi silti haudata maahan. - Kauniaisten hautausmaanhoitaja Nina Huttunen

 

"Seurakuntalaisten palvelemiseksi on tärkeää, että erilaisia vaihtoehtoja hautaamiseen ja vainajan muistamiselle on tarjolla. Tuhkaus ja uurnahautaus ovat yleistyneet huomattavasti erityisesti kaupunkiseurakunnissa", Kauniaisten suomalaisen seurakunnan vs. kirkkoherra Mimosa Mäkinen luonnehtii.

Mäkinen ja Kauniaisten ruotsalaisen seurakunnan kirkkoherra Ulrik Sandell näkevät kolumbaarion yhtenä neljästä hautausmahdollisuudesta perinteisen hautausmaan sukuhautojen, uurnahautojen ja muistolehdon rinnalla.

Kauniaisten kirkon kolumbaarioon on haudattu vajaan 18 vuoden aikana noin 40 vainajaa.

Tuhkaus yleistyy kaiken aikaa

Tuhkaamisen suosion kasvu ei suoranaisesti näy kolumbaariossa, mutta Kauniaisten hautausmaalla kyllä.

"Tuhkausta puoltaa muun muassa sen edullisuus ja ekologisuus. Uurnan voi silti haudata maahan. Se tuntuu olevan monille tärkeää, että vainajalla on hautausmaalla muistomerkki, jonka luona voi vierailla", summaa Kauniaisten hautausmaanhoitaja Nina Huttunen.

Suurin osa kauniaislaisista tuhkatuista vainajista lasketaan kaupungin hautausmaahan. Nina Huttusen mukaan yksikään kaupungin hautausmaalla käyneistä ei ole tiedustellut kirkon kolumbaariosta saati sinne hautaamisesta.

"Se on kieltämättä kumma juttu, mutta onko sitten niin, että useat ihmiset kokevat maahan hautaamisen niin luonnollisena", Huttunen pohtii.

Seurakunta on kuitenkin hautaan siunaamisessa vahvasti mukana. Esimerkiksi muistotilaisuudet järjestetään pitkälti seurakunnan tiloissa, sillä hautausmaalla ei ole kappelia.

Kolumbaario on yhtälailla siunattua maata

Kauniaisten hautausmaahan lasketaan niin kristittyjä, muslimeja kuin kirkkoon kuulumattomiakin. Hautaustoimilaki mahdollistaa myös kirkkoon kuulumattoman hautaamisen seurakunnan hautausmaalle, kuten myös kolumbaarioon.

"Kirkkoon kuulumattoman kauniaislaisen voi haudata kolumbaarioon, mutta kolumbaario on kuitenkin siunattu paikka. Seurakunnilla on kuitenkin myös tunnustuksettomia hautapaikkoja Haapajärven hautausmaalla Kirkkonummella, mikäli vainajaa ei tahdota haudata siunattuun maahan tai kolumbaarioon", kertoo Kauniaisten seurakuntayhtymän talouspäällikkö Eeva-Mari Salmi.

Kauniaisten seurakunnissa on nyt liki 6 800 jäsentä. Vuonna 2015 haudattiin 60 kauniaislaista.

"Valtaosa hautauksista tehdään perinteisille hautausmaille. Ne tulevat tulevaisuudessakin säilyttämään asemansa, mutta uurnaholvi voi toimia vaihtoehtona erityisesti kaupunkiseurakunnissa", Mimosa Mäkinen uskoo.


Kauniaisten kirkon kolumbaariossa solisee elämän virta, joka alkaa kirkkosalin kastemaljasta.

Hautausalueilla nimekäs historia

Kauniaisten kirkon uurnaholvi valmistui 1998.

Uurnaholvin, kuten kirkonkin, on suunnitellut arkkitehti Kristian Gullichsen.

Kauniaisten hautausmaa sijaitsee Kasavuoren alueella, Kauniaisten ja Espoon rajalla.

Hautausmaa on perustettu vuonna 1927 Stockmannin perustajan Frans Stockmannin lahjoittamalle tontille.

Hautausmaan vanhin hautapaikka kuuluu Venäjän viimeiselle hoviministerille Adolf Andreas Woldemar Freederickszille (1838–1927).

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Tiesithän, että omaisesi hautapaikka ei ole ikuinen? Onneksi sopimusta saa jatkettua, kunhan muistaa toimia ajoissa

Ajankohtaista

Hautapaikka ei ole ikuinen, vaan se palautuu takaisin seurakunnalle 25 vuoden kuluttua, ellei sopimusta uusita.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.