null Tiesithän, että omaisesi hautapaikka ei ole ikuinen? Onneksi sopimusta saa jatkettua, kunhan muistaa toimia ajoissa

Milloin meidän sukumme haudan hallinta-aika päättyy? Muun muassa tähän kysymykseen saa vastauksen seurakunnan hautatoimistosta. Myös hautausmaan työntekijöiltä saa tarkempia tietoja.

Milloin meidän sukumme haudan hallinta-aika päättyy? Muun muassa tähän kysymykseen saa vastauksen seurakunnan hautatoimistosta. Myös hautausmaan työntekijöiltä saa tarkempia tietoja.

Ajankohtaista

Tiesithän, että omaisesi hautapaikka ei ole ikuinen? Onneksi sopimusta saa jatkettua, kunhan muistaa toimia ajoissa

Hautapaikka ei ole ikuinen, vaan se palautuu takaisin seurakunnalle 25 vuoden kuluttua, ellei sopimusta uusita.

Kun omainen on kuollut, läheisten on surun keskellä hoidettava monenlaisia asioita, kuten hautajaiset, hautapaikka ja perunkirjoitus. Siinä tilanteessa ei välttämättä jää mieleen hautapaikasta tehty sopimus, joka aikanaan päättyy.

Helsingin, Espoon ja Vantaan seurakunnissa hautapaikan saa 25 vuodeksi. Arkku- ja uurnapaikkojen hallinta-aika on sama.

– Hautapaikasta tehdään hallintasopimus. Tapiolan uurnalehdossa paikan saa kerrallaan 20 vuodeksi eli hieman lyhyemmäksi ajaksi kuin muilta hautausmailta, Espoon seurakuntien ylipuutarhuri Miina Renqvist sanoo.

– Kauan sitten Espoossa sai halutessaan ainaishaudan, mutta niitä ei ole myönnetty enää vuosikymmeniin. Niiden hallintaoikeus on ikuinen, jos vain huolehtii paikan kunnosta.

Uusi hautaus tai sopimuksen jatkaminen

Hautapaikkasopimus voi jatkua kahdella eri tavalla. Uusi 25 vuoden hallinta-aika alkaa, jos samaan paikkaan haudataan uusi vainaja vanhan sopimuksen voimassaoloaikana.

Mikäli kyseiseen paikkaan ei ole haudattu ketään viimeiseen 25 vuoteen, hallinta-aikaa voidaan hakemuksesta pidentää korkeintaan seuraavan 25 vuotta. Sen päättyessä voi taas hakea uutta pidennystä.

Seurakunnat perivät hautapaikan hallinnasta maksun. Maksun suuruuteen vaikuttavat muun muassa haudan sijainti ja koko.

Espoossa esimerkiksi kahden arkkupaikan haudan hinta 25 vuodeksi on 300 euroa, jos vainaja on espoolainen. Muilta sen hinta on 550 euroa. Vantaalla saman kokoisen haudan hallinta-ajan jatkaminen 25 vuodeksi maksaa 275 euroa.

Haudan hallinta-aikaa saa jatkettua, kunhan vain muistaa hakea sitä. Vantaalla päättyy vuosittain noin 300 hautapaikkasopimusta. Niistä 90 prosentille solmitaan jatkosopimus ja 10 prosenttia eli noin 30 hautapaikkaa palautuu takaisin seurakunnalle.

Vantaalla otettiin viime vuonna käyttöön hautahakuohjelma, jossa voi etsiä hautapaikan vainajan nimellä. Samalla löytyy myös tieto, minä vuonna haudan hallinta-aika päättyy.

Mikäli haudan haltijaan ei saada yhteyttä kirjeitse, seurakunta kiinnittää haudalle kyltin, jossa kerrotaan hallintasopimuksen päättymisestä.

Seurakunnat ilmoittavat hallinta-ajan loppumisesta haudan haltijaksi merkitylle henkilölle kirjeitse ennen ajan päättymistä. Mikäli yhteystiedot ovat muuttuneet esimerkiksi muuton seurauksena, kirje palautuu seurakuntaan. Helsingissä hallinta-ajan päättymisistä ilmoitetaan myös lehdissä ja hallinta-aikaa voi pidentää esimerkiksi verkkolomakkeella.

– Meihin voi olla yhteydessä kaikissa hautoihin liittyvissä asioissa. Toivomme kovasti, että omaiset muistaisivat ilmoittaa meille uuden osoitteensa, Vantaan seurakuntien hautaustoimen päällikkö Minna Aho sanoo.

Sama ongelma voimassa olevien yhteystietojen puuttumisesta on myös muissa seurakunnissa. Ne eivät saa päivitettyjä osoitetietoja mistään muualta kuin suoraan omaisilta.

Mikäli haudan haltijaan ei saada yhteyttä kirjeitse, seurakunta kiinnittää haudalle kyltin, jossa kerrotaan hallintasopimuksen päättymisestä.

Ikuisia hautapaikkoja ei enää saa. Haudan hallintaoikeuden saa korkeintaan 25 vuodeksi kerrallaan. Sen jälkeen sille saa hakemalla jatkoaikaa saman verran.

Ikuisia hautapaikkoja ei enää saa. Haudan hallintaoikeuden saa korkeintaan 25 vuodeksi kerrallaan. Sen jälkeen sille saa hakemalla jatkoaikaa saman verran.

Hautapaikka palautuu seurakunnalle

Kauniaisten kaupungin hautausmaanhoitajan Annina Rönnbergin mukaan hautausmaalla liikkuvat henkilöt usein huomaavat haudoille laitetut kyltit ja aktivoituvat tarkistamaan, milloin heidän läheisensä haudan hallinta-aika päättyy.

Kauniaisissa hautapaikka palautuu kaupungille, kun omaiset ilmoittavat, etteivät halua jatkaa hallinta-aikaa. Muualla se palautuu automaattisesti seurakunnalle, mikäli hallintasopimukseen ei haeta jatkoa.

Hallintaoikeuden päätyttyä omaisilla on oikeus poistaa hautakivi puolen vuoden kuluessa. Sen jälkeen se siirtyy seurakunnan tai Kauniaisissa kaupungin omistukseen. Vanha hautakivi poistetaan viimeistään silloin, kun hauta otetaan uudelleen käyttöön ja siihen haudataan uusi vainaja. Espoossa, Kauniaisissa ja Vantaalla hautoja on otettu uudelleen käyttöön niukasti, Helsingissä enemmän.

Hautausmaat ja hautatoimistojen yhteystiedot

Helsingissä on kuusi hautausmaata: Hietaniemen, Honkanummen, Kulosaaren, Malmin ja Östersundomin hautausmaat sekä Maunulan uurnalehto. Hautapalvelut: p. 09 2340 6000, helsinki.hautapalvelut@evl.fi

Espoossa on viisi hautausmaata: Kirkon, Kappelin ja Kellonummen hautausmaat sekä Gräsan ja Tapiolan uurnalehdot. Hautatoimisto: p. 09 8050 2200, hautatoimisto.espoo@evl.fi

Kauniaisissa on yksi hautausmaa: kaupungin ylläpitämä ja omistama hautausmaa. Hautausmaanhoitaja: p. 050 4118 658, annina.roennberg@kauniainen.fi

Vantaalla on neljä hautausmaata: Helsingin pitäjän kirkon, Ruskeasannan, Hämeenkylän kirkon ja Korson kirkon hautausmaat. Hautatoimisto: p. 09 830 6220, vantaa.hautaustoimi@evl.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.