null KD Nuoret vaativat: Jumalan pilkka pois rikoslaista

KD Nuorten mielestä Jumala ei tarvitse Suomen lainsäädännön antamaa suojaa. Kuvassa KD Nuorten hallituksen jäseniä Turussa 19.–20. marraskuuta pidetyssä vuosikokouksessa.

KD Nuorten mielestä Jumala ei tarvitse Suomen lainsäädännön antamaa suojaa. Kuvassa KD Nuorten hallituksen jäseniä Turussa 19.–20. marraskuuta pidetyssä vuosikokouksessa.

Ajankohtaista

KD Nuoret vaativat: Jumalan pilkka pois rikoslaista

Laki uskonrauhan rikkomisesta suojaa eri uskontojen harjoittajia riittävästi ilman erityismainintaa Jumalan pilkkaamisesta, linjaa KD Nuoret.

Kristillisdemokraattisten Nuorten mukaan lakia uskonrauhan rikkomisesta on muutettava siten, että siitä poistetaan kokonaan kohta, joka kriminalisoi Jumalan pilkkaamisen.

Nykyisen lainsäädännön mukaan henkilö on tuomittava uskonrauhan rikkomisesta sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi, jos hän ”julkisesti pilkkaa Jumalaa tai loukkaamistarkoituksessa julkisesti herjaa tai häpäisee sitä, mitä uskonnonvapauslaissa tarkoitettu kirkko tai uskonnollinen yhdyskunta muutoin pitää pyhänä”.

Turussa viime viikonvaihteessa pitämässään vuosikokouksessa KD Nuoret totesi, että Jumalan pilkkaa koskeva kohta on tarpeeton, koska Jumala ei tarvitse rikoslain suojaa.

Laki suojaa uskontoryhmien kohtaamaa syrjintää riittävällä tavalla ilman nykyistä jumalanpilkkaakin koskevaa lainkohtaa.
– Ami Rinta-Valka

– Kyseisessä laissa juuri Jumalan pilkkaamista koskeva kohta on KD Nuorten mielestä vanhentunut. Kannatamme laajaa sananvapautta, ja uskonnonvapauteen täytyy kuulua myös vapaus olla uskomatta sekä vapaus myös hyvin voimakkaasti arvostella minkä tahansa uskonnon pyhinä pitämiä asioita esimerkiksi pilakuvien keinoin, toteaa KD Nuorten puheenjohtaja Ami Rinta-Valkama.

Hänen mielestään uskonrauhan rikkomista koskeva lainsäädäntö kaikilta muilta osin antaa riittävän suojan minkä tahansa uskonnon harjoittajille.

Jumalan pilkkaa koskeva lainkohta on Rinta-Valkaman mukaan ollut KD Nuorten keskuudessa esillä jo pidemmän aikaa.

– Uskon, että kristillisdemokraatit yleisemminkin ovat nykyisin yhä enemmän tällä kannalla. Laki suojaa uskontoryhmien kohtaamaa syrjintää riittävällä tavalla ilman nykyistä jumalanpilkkaakin koskevaa lainkohtaa. Jumalan pilkkaa koskevan lainkohdan poistaminen asettaisi myös kaikki uskonnot yhdenvertaiseen asemaan, Rinta-Valkama toteaa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.