null Kehysriihestä kylmää kyytiä myös kirkolle: sen rahoituksesta leikataan 10 miljoonaa euroa vuosina 2026 ja 2027

Hallituksen leikkaukset osuvat myös kirkkoon. 

Hallituksen leikkaukset osuvat myös kirkkoon. 

Ajankohtaista

Kehysriihestä kylmää kyytiä myös kirkolle: sen rahoituksesta leikataan 10 miljoonaa euroa vuosina 2026 ja 2027

Kirkossa on nyt pohdittava tarkasti, mitä yhteiskunnallisia tehtäviä se ylipäätään haluaa hoitaa, arvioi Kirkkohallituksen kansliapäällikkö Pekka Huokuna.

Valtioneuvoston puoliväliriihestä kantautui huonoja uutisia evankelis-luterilaiselle kirkolle: kirkon yhteiskunnallisten tehtävien hoidosta saamaa korvausta vähennetään noin 10 miljoonaalla eurolla vuosina 2026 ja 2027. Vuodeksi 2025 valtio leikkasi tätä korvausta jo 19,6 miljoonaa euroa.

Puoliväliriihen pöytäkirjamerkinnän mukaan hallitus laatii myös selvityksen valtion rahoituksen suhteesta evankelis-luterilaisen kirkon yhteiskunnallisista tehtävistä aiheutuviin kustannuksiin. Kirkkohallituksen kansliapäällikkö Pekka Huokuna pitää huolestuttavana sitä, että leikkauspäätökset tehdään ennen kuin selvitykset on tehty. Tieto uusista leikkauksista tuli jossakin määrin yllätyksenä.

– Tästä oli ollut huhuja pitkin talvea, että puoliväliriihessä voi tulla lisää leikkauksia. Olemme olleet huolissamme, mutta kyllä tämä tuli tavallaan yllätyksenä, sillä kirkon saamaan rahoitukseen tehtiin varsin mittavat leikkaukset jo viime vuonna, Huokuna toteaa.

Eniten rahoitusta tarvitsee hautaustoimi

Kirkko saa valtiolta rahoitusta, sillä se hoitaa joitakin yhteiskunnallisia tehtäviä. Suurimman osan rahoituksesta vie hautaustoimi. Siihen kuuluvat muun muassa hautausmaiden ylläpito, vainajien säilytys ja krematoriotoiminta. Nämä palvelut tarjotaan yhdenvertaisesti kaikille ihmisille, riippumatta siitä, ovatko he seurakunnan jäseniä vai eivät.

Hautaustoimessa lähtökohta on ollut, että valtiolta saatu rahoitus kattaisi 80 prosenttia kuluista ja hautaustoimen maksuilla katettaisiin loput 20 prosenttia. Aina tähän ei kuitenkaan ole päästy.

– Vuonna 2024 yhteiskunnallisen tehtävien hoitamisen nettokulut olivat 165 miljoonaa euroa ja kirkko sai siihen 124 miljoonaa euroa rahoitusta. Jo siinä erotus oli 40 miljoonaa euroa, Huokuna sanoo.

– Tälle vuodelle tehtiin lähes 20 miljoonan euron leikkaus, mikä tarkoittaa sitä, että prosenttiosuus lähestyy 50 prosenttia. Jos siihen tehdään vielä 10 miljoonan euron leikkaus, osuus jää reilusti alle puoleen.

Kirkon jäsenten ei kuuluisi kustantaa hautaustointa

Hallitus on perustellut leikkauksia sillä, että kirkollisveron tuotto on kasvanut muiden poliittisten päätösten ansiosta. Tällä viitataan ainakin ansiotulovähennyksen poistamiseen yhdessä työttömyysvakuutusmaksun alenemisen kanssa.

Kirkon näkökulmasta perustelu on nähty ongelmallisena, sillä kirkollisverorahoja ei lähtökohtaisesti käytetä hautaustoimeen. Riskinä on, että tulevaisuudessa kirkollisveron maksajat eli kirkon jäsenet maksaisivat enemmän kaikkien kansalaisten saamasta palvelusta.

– Se, mitä kirkon jäseniltä kerätään, pitäisi käyttää kirkon jäsenten hengellisten ja muiden palveluiden tuottamiseen, ei niiden palveluiden tuottamiseen, jotka ovat valtion vastuulla. Siinä on yhdenvertaisuusongelma, Huokuna sanoo.

Pekka Huokuna ajattelee, että nyt kirkossa on laajemman pohdinnan paikka siitä, mitä tehtäviä se hoitaa.

– Nythän meillä kirkossa on jo alkanut keskustelu siitä, onko meidän luovuttava hautaustoimen hoitamisesta. 

Nykyinen hautaustoimilaki on vuodelta 2003. Sen jälkeen evankelis-luterilaisen kirkon asema ja suhde muuhun yhteiskuntaan ja valtioon on muuttunut.

– Jos vähän karkeasti yleistetään, niin silloin melkein kaikki kuuluivat kirkkoon. Nyt asia ei ole enää näin eikä kirkkokaan miellä olevansa yhteiskunnallinen hyväntekijä, vaan uskonnollinen yhteisö. On paljon muitakin uskonnollisia yhteisöjä ja paljon ihmisiä, jotka eivät halua kuulua mihinkään uskonnolliseen yhteisöön. Kirkon asema on sillä tavalla muutoksessa, Huokuna summaa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.