null Helsingin kirkkojen kesäkahvilat kutsuvat ohikulkijaa

Seurakuntien kesäkahviloita on eri puolilla kaupunkia.

Seurakuntien kesäkahviloita on eri puolilla kaupunkia.

Ajankohtaista

Helsingin kirkkojen kesäkahvilat kutsuvat ohikulkijaa

Seurakuntien kahvilat tarjoavat herkuttelun lisäksi musiikkia ja yhdessäoloa.

Etsitkö paikkaa, jonne istahtaa hetkeksi pullakahville tai lounaalle? Tai nautitko musiikista, runoista ja visailusta? Näitä tarjoavat Helsingin seurakuntien kesäkahvilat, jotka ovat jälleen avanneet ovensa kaikenikäisille kävijöille. Osa seurakuntien kahviloista on auki joka päivä, ja niihin löytää tiensä helposti niin matkailija kuin helsinkiläinenkin.

Kahvin lisäksi oheistoimintaa

Tunnetuin kesäkahviloista on Helsingin tuomiokirkon Café Krypta, joka on auki myös viikonloppuisin. Tuomiokirkolta löytyy myös lahjatavaroita ja matkamuistoja myyvä Cathedral Shop Tapuli.

Joskus kahvittelijat ovat innostuneet pelaamaan mölkkyä niin pitkään, että virasto on ehtinyt mennä kiinni, ja peli on palautettu oven taakse.

– Diakoniatyöntekijä Birgitta Huhtaluhta

Itäisessä kantakaupungissa on Kallion kirkon tunnelmallinen kivijalkakahvila Galleria Café Sonck, jossa Aino Ackte -klubi järjestää klassisen musiikin konsertteja useita kertoja viikossa.

Joissakin kesäkahviloissa voi taltuttaa suuremmankin nälän. Sekä Alppilan kirkon Autre Chose Café että Temppeliaukion kirkko myyvät arkisin lounasta.

Seurakuntien kesätoimintaan kuuluvat myös ohjelmalliset kahvilat. Monet seurakunnat järjestävät viikoittain kahvihetken, johon sisältyy hartaus. Kesäkahviloissa on myös esimerkiksi yhteislaulua ja jumppaa. Musiikista pääsee nauttimaan erityisesti Oulunkylän ja Käpylän kesäkahviloissa.

Paavalinkirkolla tapahtuu

Paavalinkirkon sisäpihalla kokoontuu joka viikko kuutisenkymmentä kahvilavierasta. Diakoninen kahvila tarjoaa kahvia ja pientä syötävää vapaaehtoisella maksulla. Erityistä ohjelmaa ei ole, vaan kahvin lomassa voi jutustella, lukea lehtiä tai pelata mölkkyä. Viherpeukalo saa hoitaa kirkon vierustalle viljelylaatikoihin kylvettyjä kukkia ja yrttejä tai napata kotiin lähtiessään mukaan ruohosipulia, sitruunamelissaa ja tomaatteja.

– Osa varmasti pitää siitä, ettei ole ohjelmaa eikä tarvitse pohtia jotain, vaan voi turista omia juttuja. He löytävät porukan ja ystävystyvät, vastaava diakoniatyöntekijä Birgitta Huhtaluhta uskoo.

– Joskus kahvittelijat ovat innostuneet pelaamaan mölkkyä niin pitkään, että virasto on ehtinyt mennä kiinni, ja peli on palautettu oven taakse, Huhtaluhta sanoo nauraen.

Kahvilan yhteydessä on myös hävikkiruuan jakelu. From Waste to Taste -yhdistyksen kautta tuleva ruoka jaetaan kaikille halukkaille.

Vapaaehtoistyöntekijät Anja Forsman ja Sinikka Berg kokevat saavansa kahvilatoiminnasta sisältöä myös omaan arkeensa. Berg korostaa, että kirkon kahvila on auki kaikille.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Kampin kappeli ei jää kesätauolle – keskusteluapua on tarjolla kaikille

Ajankohtaista

Kappelissa päivystää pappi, diakoni, lähityöntekijä ja neljä sosiaaliohjaajaa.