null Kampin kappeli ei jää kesätauolle – keskusteluapua on tarjolla kaikille

Minttu Ågrenin mielestä Kampin kappelin salissa on ultimaattinen rauha.

Minttu Ågrenin mielestä Kampin kappelin salissa on ultimaattinen rauha.

Ajankohtaista

Kampin kappeli ei jää kesätauolle – keskusteluapua on tarjolla kaikille

Kappelissa päivystää pappi, diakoni, lähityöntekijä ja neljä sosiaaliohjaajaa.

Vuonna 2012 rakennetun Kampin kappelin huomaa Narinkkatorin laidalla väkisin sen erikoisen ulkomuodon takia. Tiedossa ei ole, mitä arkkitehtien mielissä liikkui kappelia suunnitellessa.

– Kappelia on sanottu Nooan arkiksi, kahvikupiksi ja mehiläispesäksi. Kun minä istun salissa, tulee sellainen olo kuin pyörisin. Siellä on ultimaattinen rauha, sanoo Kampin kappelissa työskentelevä sosiaaliohjaaja ja seksuaalineuvoja Minttu Ågren.

Kampin kappeli ei muutenkaan ole tavallinen kappeli, sillä sen toiminta-ajatuksena on, että sinne voi kuka tahansa mennä keskustelemaan mieltä painavista asioista ammattilaisen kanssa.

– Meitä sosiaaliohjaajia on täällä neljä. Lisäksi on kolme kirkon keskustelutyöntekijää, eli pappi, diakoni ja lähityöntekijä. Kaikki olemme täällä tarjoamassa psykososiaalista keskusteluapua, palveluohjausta ja neuvontaa. Kirkon työntekijöiltä saa myös sielunhoidollista keskusteluapua, Ågren kertoo.

Keskustelutyöntekijöiden lisäksi kappelissa työskentelee myös toiminnanjohtaja, vartija ja kaksi suntiota.

Yksityisyyttä varjellaan sermeillä

Kampin kappeliin voi mennä juttelemaan ilman ajanvarausta ja anonyymisti kotikunnasta riippumatta. Kappelin ovesta sisään astuvaa on vastassa aina joku.

– Jokaista kappeliin tulijaa tervehditään. Me otamme ensimmäisen kontaktin, ja asiakkaan on sen jälkeen helpompi ottaa kontakti meihin. Huomaamme myös ne, jotka näyttävät kaipaavan apua, ja silloin voimme mennä kysymään, mitä kuuluu tai haluaisitko jutella. Ja tietenkin menemme avuksi, jos joku itkee, Minttu Ågren kertoo.

Voimme mennä kysymään, että mitä kuuluu tai että haluaisitko jutella. Ja tietenkin menemme avuksi, jos joku itkee.

Keskusteluapua antavat työntekijät Kampin kappelissa tunnistaa nimikylteistä heidän rintapielessään. Aikaa yhden henkilön kanssa keskustelulle on varattu noin tunti. Keskusteluja käydään kappelin aulan nurkkauksissa olevissa pöydissä, ja yksityisyyttä varjellaan siirrettävillä sermeillä.

– Yllättävän hyvin nurkkauksissa pystyy keskustelemaan ja keskittymään asiakkaan kohtaamiseen. Siinä vaan mennään omaan rauhalliseen tilaan. Ei kukaan jää sermin viereen keskustelua kuuntelemaan, Ågren vakuuttaa.

Helsingin seurakuntayhtymällä on kumppanuussopimus Helsingin kaupungin kanssa. Sosiaaliohjaajat ovat kaupungin työntekijöitä. Näin asiakkaalla on mahdollisuus valita, haluaako hän keskustella kirkon vai kaupungin työntekijän kanssa.

– Monille ei ole väliä, kenen kanssa juttelee, mutta kaikki eivät halua puhua hengellisistä asioista. Usein keskustelu aloitetaan sillä, että asiakas kysyy kappelista jotain faktatietoa ja kertoo, miksi on tullut juuri silloin kappelissa käymään, Ågren kertoo.

Kokonaisvaltaista kohtaamista

Kampin kappeli on auki vuoden jokaisena päivänä. Siellä voi käydä myös vain hiljentymässä. Jotkut asiakkaat ovat löytäneet kappelin keskusteluavun viikoittaiseksi ohjelmakseen. Kävijöitä on keskimäärin 700 päivässä. Kesäaikana on vilkkaampaa, jolloin kävijöitä voi olla yli 2 000 päivässä.

– Työmme on kokonaisvaltaista kohtaamista, koska me emme hoida esimerkiksi raha-asioita. Mutta meillä on vastuu siitä, että keskustelulla on asiakkaalle jokin tarkoitus tai lopputulema. Vähintäänkin se, että hänellä olisi parempi olo keskustelun jälkeen, Minttu Ågren sanoo.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Kampin kappelia aiotaan laajentaa – ”Kappelissa käy valtavasti ihmisiä, eikä keskusteluavulle ole vastaanottohuoneita”

Ajankohtaista

Kampin kappelissa kävi viime vuonna 352 000 ihmistä. Laajennusosa vaatii asemakaavamuutoksen, jota käsitellään 25.3. Helsingin kaupunginvaltuustossa.




Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.