null Myyrmäen kirkon kesäkahvilasta voi kahvin ja grillimakkaran lisäksi saada juttuseuraa

Jukka-Pekka Virtanen isännöi Hyvän Mielen Kesäcaféssa Myyrmäen kirkolla.

Jukka-Pekka Virtanen isännöi Hyvän Mielen Kesäcaféssa Myyrmäen kirkolla.

Ajankohtaista

Myyrmäen kirkon kesäkahvilasta voi kahvin ja grillimakkaran lisäksi saada juttuseuraa

Keskiviikkoisin Myyrmäen kirkon edusta muuntuu pariksi tunniksi Hyvän mielen kesäcaféksi.

Diakoni Jukka-Pekka Virtanen pohdiskeli neljä vuotta sitten, minkälaista toimintaa seurakunta voisi kesällä tarjota aikuisille. Aktiivinen toiminta seurakunnissa loppuu usein toukokuun puolessa välissä ja alkaa taas syyskuussa.

– Nykyisin yhä useampi pääkaupunkiseutulainen viettää kesää kaupungissa eikä lähde landelle. Kollegani Auli Kekonin kanssa keksimme, että kokeilemme kesäaikana kahvilatyyppistä toimintaa. Aloitimme niin, että kahvila järjestettiin joka toinen viikko kaksi tuntia kerrallaan, Virtanen kertoo.

Kuinkas kävikään? Heti alusta alkaen ihmisiä alkoi tulla Hyvän mielen kesäcaféseen tosi paljon. Näytti siltä, että kahvilatoiminnalle oli Myyrmäen seudulla kysyntää.

– Muutimme sitten niin, että järjestämme kahvilan kesä- ja heinäkuun ajan joka keskiviikko pari tuntia kerrallaan. Joka kerralla paikalla on ollut plus miinus sata ihmistä, emmekä ole edes hirveästi tiedottaneet kahvilan olemassaolosta. Flyereita jaettiin, ja nettiin siitä pantiin tietenkin tietoa, mutta kyllä tämän tyyppinen toiminta kokoaa ihmisiä joka tapauksessa, selittää Virtanen.

Välillä pöydät notkuvat ruokaa

Hyvän mielen kesäcafésta osa on ulkona ja osa sisätiloissa. Myyrmäen kirkon pääsisäänkäynnissä on kesäiselle kahvilalle paikka kuin tilauksesta. Siinä on katos, jonka suojassa voi istuskella.

– Meitsi grillaa. Meillä on grilli ja makkaraa siinä ulkona. Pöydissä voi istua ulkona tai sisällä. Tilaan muodostuu ihan oma yhteisö, Jukka-Pekka Virtanen kertoo innostuneena.

Makkaroiden lisäksi kesäcaféssa on tarjolla kahvia, teetä, mehua sekä suolaista ja makeaa syötävää. Yhteinen pöytä -hankkeen työntekijät tuovat kirkolle kauppojen, tukkujen ja tehtaiden hävikkiruokaa.

Meitsi grillaa. Meillä on grilli ja makkaraa siinä ulkona.

– Diakoni Jukka-Pekka Virtanen

– Välillä on aika rönsyilevää, kun saamme niin paljon ruokatarvikkeita. On kiva, että pöydät notkuvat. Annamme Yhteisen pöydän safkaa ihmisille myös mukaan, jos joku haluaa, Virtanen kertoo.

Kirkon pihan kesäiseen kahvilaan kokoontuu eri-ikäisiä ihmisiä. Paikalla on ollut lapsiperheitä, nuorisoa, keski-ikäisiä ja senioreita. Kesäcaféta pyörittää parisenkymmentä vapaaehtoistyöntekijää.

– Sen kokoisen bistron pystyttäminen ja pyörittäminen vaatii ison vapaaehtoisten joukon: yhdet voitelevat leipiä, toiset tiskaavat, kolmannet kattavat pöytiä ja neljännet roudaavat tavaraa ja niin edelleen, Virtanen listaa.

Kesäcaféssa ruoasta saa maksaa, jos haluaa. Paikalla kerätään kolehti.

– Joku laittaa euron, joku laittaa vitosen ja joku ei laita mitään, sanoo Virtanen.

Yksinäisyyteen auttaa toinen ihminen

Vapaehtoisten työntekijöiden lisäksi Hyvän mielen kesäcaféssa on paikalla vähintään kolme seurakunnan työntekijää. Kanttori laulattaa, ja diakoniatyöntekijät ovat paikalla myös sitä varten, jos kahvilassa kävijä haluaa keskustella ammattilaisen kanssa.

– Ihmiset kaipaavat kesällä tekemistä, ja aika monet kokevat yksinäisyyttä. Yksinäisyyteen auttaa parhaiten toinen ihminen. Kesäcaféssa syntyy luontevasti keskusteluja, Jukka-Pekka Virtanen kannustaa.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Kampin kappeli ei jää kesätauolle – keskusteluapua on tarjolla kaikille

Ajankohtaista

Kappelissa päivystää pappi, diakoni, lähityöntekijä ja neljä sosiaaliohjaajaa.Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.