null Kesäleirit ja -kerhot voivat pelastaa lapsiperheen kesän

Sara Sandkvist on käynyt ainakin viidellä seurakunnan leirillä. Borderterrieri Ronja ei valitettavasti pääse mukaan.

Sara Sandkvist on käynyt ainakin viidellä seurakunnan leirillä. Borderterrieri Ronja ei valitettavasti pääse mukaan.

Ajankohtaista Hyvä elämä

Kesäleirit ja -kerhot voivat pelastaa lapsiperheen kesän

Pääkaupunkiseudun seurakunnat järjestävät monenlaista kesämenoa lapsille ja nuorille. Ilmoittautuminen on paikoin jo käynnissä.

Monella lapsiperheellä koittaa pian vuoden hankalin aika: kesäloma.

Koululaisten lomat ovat pitkiä, mutta vanhempien yleensä vain nelisen viikkoa. Sitten ollaan sormi suussa, että minne Nooa, Aada ja Veeti laitetaan hoitoon.

Pääkaupunkiseudun seurakunnat järjestävät lapsille ja nuorille kesäleirejä ja -kerhoja, jotka helpottavat loma-ajan hoitojärjestelyissä.

Mikä parasta: leireillä on usein kivaa.

– Yleensä leireillä parasta ovat kaverit, vapaa-aika, karkin syönti ja uiminen, kertoo Espoonlahden seurakunnan nuorisotyönohjaaja Laura Malme.

Espoonlahden seurakunta järjestää ensi kesänä kaksi kahden yön lasten- ja nuortenleiriä Nuuksion Velskolassa. Yhdelle ovat tervetulleita eskarilaiset ja eka- ja tokaluokkalaiset, toiselle kolmas–seiskaluokkalaiset.

– Yritämme keksiä sellaista tekemistä, joka kiinnostaisi lapsia. On monipuolista ulkoilua, uintia, leikkimistä, laulamista ja askartelua, Malme kertoo.

Leireillä on tosi kivaa. En mä muuten olisi mennyt uudestaan.

- Yhdeksänvuotias Sara Sandkvist

"En mä muuten olisi mennyt uudestaan"

Sara Sandkvist, 9, on näissä jutuissa jo konkari. Hän oli seurakunnan lastenleirillä ensimmäistä kertaa eskari-ikäisenä, ja nyt takana on ainakin viisi leiriä.

Onko leireillä kivaa?

– Tosi kivaa. En mä muuten olisi mennyt uudestaan.

Sara tykkää käsitöistä, ja leireillä parasta on yleensä askartelu. Seitsemänvuotias veli Jouni ei ole vielä käynyt leireillä, mutta äiti Mervi Sandkvist odottaa, josko leirikärpänen purisi pikkuveljeäkin.

Kesän aikataulurumba alkaa Sandkvistien perheessä jo varhain keväällä. Vanhemmat järjestävät lomansa eri ajoille. Kun leirien ilmoittautumiset alkavat, Mervi on tikkana odottamassa. Seurakunnan leirien lisäksi Sara tykkää käydä tanssi- ja ratsastusleireillä.

Mervi Sandkvistille on myös tärkeää, että seurakunnan leireillä on kristillinen punainen lanka.

– Se on meidän lapsille kivaa ja luontevaa. Työntekijät osaavat tuoda turvallista kristillistä sisältöä monipuolisesti esille.

Jouni Sandkvist ei ole vielä käynyt leireillä, mutta jos hän menisi, hän tykkäisi pelata fudista. Äiti Mervi ja sisko Sara ovat kumpikin leirikonkareita.

Jouni Sandkvist ei ole vielä käynyt leireillä, mutta jos hän menisi, hän tykkäisi pelata fudista. Äiti Mervi ja sisko Sara ovat kumpikin leirikonkareita.

Mukaan pääsee, vaikka rahat olisivat tiukilla

Laura Malmeen mukaan lasten- ja nuortenleirien hengellisyys pidetään mukavana ja leiriläisille sopivana. Aamulla ja illalla on hartaushetki ja ennen ruokailua luetaan ruokarukous. Yleensä leireillä on myös leirijumalanpalvelus.

– Ketään ei tietenkään pakoteta mihinkään. Välillä lapset sanovat, että mä en usko Jeesuksen, mihin sanon, että selvä, ei tarvitse uskoa, Malme kertoo.

Seurakunnan leireille voi osallistua, vaikka ei kuuluisi kirkkoon. Leirit ovat moniin harrasteleireihin verrattuna edullisia, mutta jos perheellä on rahan kanssa tiukkaa, maksuvapautusta voi hakea.

Kahden yön leiri on lapselle myös helppo tapa kokeilla, miltä tuntuu olla yötä pois kotoa.

– Joskus lapselle tulee niin kova koti-ikävä, että hän haluaa lähteä kesken leirin kotiin. Eikä sekään mitään haittaa. Sitten se on vähän lyhyempi leiri, Malme sanoo.

Kesäkerhot helpottavat arkipäiviä

Seurakunnat järjestävät eskarilaisille ja eka- ja tokaluokkalaisille myös kahden–kolmen viikon kesäkerhoja. Kerhopäivät kestävät neljästä kuuteen tuntiin. Kesäkerhojen ohjelma on kuin tiivistetty kesäleiri: on ulkoilua, askartelua, retkiä ja hiljentymistä.

Nuorisotyönohjaaja Laura Malme ei vedä itse kesäkerhoja, mutta hänen oma lapsensa kävi niillä pienempänä.

– Tosi hyvin hän viihtyi. Kyllä se helpotti, kun osana päivistä olisi ollut hankala järjestää hoitoa muuten.

 

Muutos 17.3. kello 9.30: Infolaatikkoon lisätty tiedot Kauniaisten suomenkielisen seurakunnan kesäkerhosta ja -leiristä.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Matinkappelin päiväkerhossa dinosaurukset karjuvat ja Taivaan Isä suojelee

Hyvä elämä

Sekä vanhemmat että lapset ovat tyytyväisiä kirkon päiväkerhoihin. Syksyn ryhmiin ilmoittaudutaan pian.


Pappa auttaa aasille korvat

Hyvä elämä

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.