null Kesäteattereissa on mistä valita

Vihtori Rämä ohjaa Kellariteatterin 60-vuotisnäytelmän, joka kertoo vierauden tunteista Euroopassa. Kuva: Sirpa Päivinen

Vihtori Rämä ohjaa Kellariteatterin 60-vuotisnäytelmän, joka kertoo vierauden tunteista Euroopassa. Kuva: Sirpa Päivinen

Hyvä elämä

Kesäteattereissa on mistä valita

Helsingin suvessa on tarjolla teatteriesityksiä kodittomista eurooppalaisista rempseään Rosvo-Roopeen.

Helsingin kellariteatteri viettää 60-vuotisjuhliaan kesällä David Greigin Eurooppa-näytelmän merkeissä. Viikonvaihteessa ensi-iltansa saava näytelmä käsittelee Euroopan sisäistä pakolaisuutta ja siirtolaisuutta, sitä, miten ihminen yrittää epätoivoisesti vaikuttaa oman elämänsä kulkuun.

Ohjaaja Vihtori Rämän mukaan vuonna 1994 kirjoitetussa teoksessa on yhtymäkohtia tähän aikaan.

– Vaikka se ei kuvaa nykyisiä olosuhteita, se sisältää mekanismeja siitä, mikä vihaa synnyttää ja ylläpitää. Ihmisillä kumpuaa aina jostain muukalaisuuden pelkoa, mutta on lähes mahdotonta tajuta, millä tavalla se kulkeutuu eri puolille Eurooppaa.

Näytelmän henkilöt yrittävät ratkaista kodittomuuden kokemusta: heillä on tunne siitä, etteivät he pääse kiinni omaan elämäänsä.

– Eurooppa on nimi olosuhteille, joissa he elävät. Kuvaavaa on, että he tuntevat olevansa parhaiten kotona silloin, kun ovat liikkeessä, Rämä kertoo.

Näytelmässä on surumielinen ja lempeän humoristinen sävy.

– Ihmisethän ovat monesti tekemisissään hölmöjä idiootteja, minkä sanon kaikella rakkaudella.

Vihtori Rämä palaa Kellariteatteriin 16 vuoden tauon jälkeen. Joensuun kaupunginteatterin johtajan virasta vuosi sitten yllättäen erotettu Rämä on tehnyt tiuhaan tahtiin freelancetöitä. Loppukesästä ovat tulossa ensi-iltaan Tuomas Timosen runoihin perustuva näyttämöteos sekä nykytanssiteos, jossa on hän itse esiintyy tanssijana.

Kellariteatterin värikäs historia

Kellariteatteri sai alkunsa vuonna 1956, kun Helsingin kaupunki hankki Liisankatu 27:stä kolme kellarihuonetta nuorten teatteriharrastusta varten. Halkovarastona toimineiden tilojen paksut kiviseinät purettiin, mutta paikalleen jätettiin salin tunnelmalliset holvikaaret. Paikka nimettiin Helsingin Nuorisoteatteriksi. Nimeksi kuitenkin vakiintui pian Kellariteatteri eli Klitsu.

 

Kaikkien harrastajien työ on silti ollut arvokasta riippumatta siitä, ovatko he tähdänneet alalle vai ei. - Kellariteatteri hallituksen pj Sandra Lamppu

 

– Ajatuksena oli saada nuoret pois kaduilta, kertoo Kellariteatterin hallituksen puheenjohtaja Sandra Lamppu.

– Toiminta oli alusta lähtien kunniahimoista, ja täältä on ponnistanut monta nimekästä teatterintekijää. Kaikkien harrastajien työ on silti ollut arvokasta riippumatta siitä, ovatko he tähdänneet alalle vai ei.

Kellariteatteri on yksi Helsingin kolmesta ylioppilasteatterista, ja sen jäsenet valitaan joka syksy pääsykokeilla. Teatterilla ei ole taiteellista johtoa, vaan jäsenistö valitsee siellä esitettävät produktiot ja ohjaajat.

– On ainutlaatuista, että jäsenet voivat vaikuttaa siihen, minkä näköistä teatteria tehdään, Lamppu selvittää.

Kellariteatteri on tehnyt joka vuosi myös kesäteatteria, jota on esitetty Kumpulan metsäteatterissa yhteistyössä Ilves-teatterin kanssa. Lampun mukaan Kumpulaan on tulossa heinäkuun lopulla Siiri Ervastin ohjaama näytelmä Jumalten pyykkivuoro.

– Eurooppa-näytelmä esitetään Kellariteatterin tiloissa, koska juhlistamme näin samalla tilaa ja sen henkeä.

Rosvo-Roope uudella näyttämöllä

Töölössä on luvassa hieman toisenlaista kesäteatteria. Siellä avautuu heinäkuussa uusi Taivallahden kesäteatteri, jossa nähdään vauhdikas koko perheen laulunäytelmä, Rosvo-Roope. Roopen roolissa on vuonna 2004 tangokuninkaaksi kruunattu Tommi Soidinmäki.

– Kun ohjaaja Kari Kinnaslampi otti yhteyttä ja tarjosi roolia, minun ei tarvinnut kauaa miettiä vastausta. Yhtenä syynä on se, että Rosvo-Roopena vanhassa kotimaisessa elokuvassa esiintyvä Tauno Palo on suuri esikuvani, Soidinmäki kertoo.

 

Roolihahmoni on yllättävän monitasoinen, ja hän käy läpi monenlaisia tunneskaaloja. - Tommi Soidinmäki

 

Näytelmässä meriltä palaava Roope pettyy, koska hänen suuri rakkautensa Helena on menossa naimisiin. Hän lähtee laivallaan takaisin merille ja saa ryöstöpuuhiensa ansiosta lempinimen Rosvo-Roope. Soidinmäki kuitenkin muistuttaa, että hän vie rikkailta ja antaa saaliin heikompiosaisille.

– Roolihahmoni on yllättävän monitasoinen, ja hän käy läpi monenlaisia tunneskaaloja. George de Godzinskyn sävellykset taas ovat melodisesti hienoja ja vaativia.

Tommi Soidinmäki nähdään Rosvo-Roopena.

Soidinmäki on esiintynyt laulajan työnsä ohessa musikaaleissa ja revyissä vuodesta 2012 lähtien, jolloin hän oli mukana laajan suosion saaneessa Suuressa tangomusikaalissa.

Rosvo-Roopea esitetään upouudella näyttämöllä lähellä Hietaniemen uimarantaa. Yleisölle on rakennettu 300-paikkainen katettu katsomo.

– Kesäteatteri on huikeassa paikassa, sillä katsomosta näkee suoraan merelle. Rosvo-Roope sopii siis aiheensa puolesta paikkaan kuin nenä päähän, Soidinmäki toteaa.

Lisätiedot: www.kellariteatteri.fi, www.taivallahdenkesäteatteri.com

Kesäteatteria Helsingissä

8.6. Pekka Töpöhäntä, Vuosaaren kesäteatteri

11.6. Saapasjalkakissa, Puotilan kesäteatteri

11.6. Känkkäränkkä, HIT – Helsinki International Theatre

15.6. Kesäyön uni, Suomenlinnan kesäteatteri/Ryhmäteatteri

21.6. Aladdin ja taikalamppu, Nukketeatteri Sytkyt

30.6. Taide – komedia ystävyyden taidosta, Teatteri Helsinki

30.6. The Land of the Midnight Fun, Helsinki Gayteatteri HGT

9.7. Lapualaisooppera, Mustikkamaan kesäteatteri

30.7. Pulcinella, Teatteri Metamorfoosi

Lisätiedot: www.tinfo.fi/kesateatterit

 

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Seitsemän veljestä ja känkkäränkkä mellastavat Helsingin kesässä

Hyvä elämä

Ryhmäteatteri tuo Suomenlinnaan klassikkonäytelmän ja HIT Helsinki Tervasaareen uutta lastenteatteria.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.