Seitsemän veljestä ja känkkäränkkä mellastavat Helsingin kesässä
Ryhmäteatteri tuo Suomenlinnaan klassikkonäytelmän ja HIT Helsinki Tervasaareen uutta lastenteatteria.
Suomenlinnan kesäteatterissa nähdään kaikkien suomalaisten tuntemasta jukuripäisestä veljessakista kertova Seitsemän veljestä, Aleksis Kiven vuonna 1870 kirjoittama klassikkonäytelmä.
Maailman vaatimuksia Impivaaraan pakenevan Jukolan veljessarjan toiseksi nuorinta, Lauria, näyttelee Miro Lopperi.
– Lauri on veljeksistä hiljaisin ja syrjäänvetäytyvin, minkä vuoksi hänen on vaikea löytää paikkaansa orvoksi jääneessä veljesjoukossa. Hän ehdottaa veljilleen muuttamista metsään, vaikka "Jukolaan tulisikin taas makean leivän päivä" eli ränsistynyt kotitila saataisiin taas kuntoon, Lopperi kuvailee.
– Ei Lauri silti yksin lähde minnekään. Vaikka hän vihaa jatkuvaa tappelua, hän on kiinni veljissään, koska he ovat kokeneet yhdessä niin hurjia asioita.
Lopperin mukaan Lauri haluaisi irtisanoa itsensä koko yhteiskunnasta, sillä hän ei kestä sosiaalista yhdessäoloa ja sopeutumista tiettyihin sääntöihin. Lopperin mielestä Lauri muistuttaa veljeksistä eniten isäänsä, joka vetäytyi pitkille metsästysreissuille.
Veljeyden löytämistä
Miro Lopperi kokee, että Kiven näytelmässä on tietyllä tavalla yksi päähenkilö, joka edustaa ihmisen seitsemää puolta. Jokainen voi tunnistaa omassa lähipiirissään näitä hahmoja.
– On vaikea käsittää sitä, millaista on ollut olla orpo tuossa ajassa. Olen kuitenkin viettänyt paljon aikaa maaseudulla, tehnyt siellä puutöitä ja käynyt savusaunassa.
On vaikea käsittää sitä, millaista on ollut olla orpo tuossa ajassa. Olen kuitenkin viettänyt paljon aikaa maaseudulla, tehnyt siellä puutöitä ja käynyt savusaunassa.
– Seitsemän veljeksen Lauria näyttelevä Miro Lopperi
Lopperi on innoissaan päästyään näyttelemään historialliseen linnoitukseen. Hänestä näyttelijäporukka on löytänyt hienosti veljeyden ja yhteisen päämäärän. Tärkeänä tekijänä tässä on ollut ohjaaja Kari Heiskanen.
– Kari on vahva, nopea ja intohimoinen ohjaaja, joka keskittyy näytelmän tekemiseen täysillä. Toisaalta hän on pitänyt huolta siitä, että vaativan työn vastapainoksi olemme saaneet levätä.
Espoolainen Lopperi löysi teatterin Pohjois-Tapiolan lukion ilmaisutaidon linjalla.
– Yhtäkkiä jokin mystinen nälkä alkoi vetää teatteriin, sanoo nyt kolme vuotta Teatterikorkeakoulussa opiskellut nuori mies.
Lapsen näkökulma
Tervasaaren amfiteatterissa voi kokea hieman toisenlaista tunnelmaa. Siellä esitetään koko perheen näytelmää Känkkäränkkä ja karjuva pikkuveli. Kyseessä on jatko-osa viime kesänä nähdylle esitykselle Känkkäränkkä eli kerrankin kunnon itkupotkuraivarit. Molemmat on käsikirjoittanut ja ohjannut Ilja Mäkelä.
Tämänkesäinen Känkkäränkkä kertoo seitsemänvuotiaasta Vilmasta, joka on aloittanut koulun ja saanut pikkuveljen.
– Vilman kysymys on, saako hän pidettyä perheessä oman paikkansa vai viekö pikkuveli sen, Mäkelä selittää.
– Näytelmä käsittelee ikäviä tunteita lapsen näkökulmasta ja sitä, miten lapsen huolet näkyvät hänen käytöksessään kotona ja koulussa.
Näytelmä käsittelee ikäviä tunteita lapsen näkökulmasta ja sitä, miten lapsen huolet näkyvät hänen käytöksessään kotona ja koulussa.
– Känkkäränkkä-näytelmän ohjannut Ilja Mäkelä
Mäkelän mukaan esityksessä on kuitenkin kevyt ja komediallinen ote. Vilma esimerkiksi käy Kiukkulassa, jossa on hassuja kiukkuhahmoja. Samanlainen tyylilaji oli myös hyvää palautetta saaneessa ensimmäisessä Känkkäränkässä.
– Näytelmässä on perhe-elämään ja koulumaailmaan liittyviä tilanteita, joihin on helppo samastua.
Alle 10-vuotiaille suositeltua näytelmää tahdittavat vauhdikkaat musiikki- ja akrobatianumerot. Vilmaa esittää Vilma Putro, äitiä Anna Andersson ja pikkuveljeä sirkusakrobaatti Eikka Alatalo, jonka tilalla nähdään loukkaantumisen takia kesäkuun ajan Ilkka Hämäläinen.
Lapsiperheen arki ei ole Ilja Mäkelälle omakohtaisesti tuttua. Hän kuitenkin työskenteli viime lukukauden ekaluokkalaisten iltapäiväkerhon ohjaajana.
– Pidän lapsista, ja sillä tavalla sain hyvää tuntumaa lasten elämään ja heidän käyttämäänsä kieleen.
Ryhmäteatterin Seitsemän veljestä Suomenlinnan kesäteatterissa 15.6.–26.8.
HIT Helsingin Känkkäränkkä ja karjuva pikkuveli Tervasaaren kesäteatterissa 20.8. asti.
Kesäteatteria on tarjolla laaja kattaus
Helsingissä
Mustikkamaan kesäteatteri: Kesäyön uni
Nukketeatteri Sytkyt: Suomi 100 – lapsen silmin
Puotilan kesäteatteri: Herra Hakkaraisen suuri urheiluesitys
Rintamateatteri: Kotimaa
Taivallahden kesäteatteri: Tukkijoella
Teatteri Helsinki: Se ainoa oikea
Teatteri Tuike: Veden alla
Toisissa tiloissa – esitystaiteen kollektiivi: Avalokiteshvara Superclusters
Tuire Tuomisto & työryhmä: Pyöveli
Valtimonteatteri: Engelin hattu
Espoossa
Finns Sommarteater: Pelle Svanslös
Teatteri Hyökyvuori: Viisas neitsyt sekä Risto Räppääjä ja Nuudelipää
Vantaalla
Tikkurilan Teatteri: Uppo-Nalle ja Rohkea Reeta
Vantaan Näyttämö: Täällä Pohjantähden alla
Lisätiedot osoitteesta: https://www.tinfo.fi/fi/Ensi-iltoja
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Tikkurilan teatterissa Aapo-koira näyttelee kesällä vuohta ja ihmiset koiria
Ajankohtaista Hyvä elämäSeitsemän koiraveljestä -kesäteatterinäytös on hurmannut Vantaalla yleisöä eläimellisen otteensa ansiosta.