Keskosen isä
– Kun tyttö tapitti silmiin ja näin ensimmäiset hymyt, ajattelin, että vitsi tämä on hienoa, sanoo Tomi Takamaa.

– Kun tyttö tapitti silmiin ja näin ensimmäiset hymyt, ajattelin, että vitsi tämä on hienoa, sanoo Tomi Takamaa.

Keskosen isä

Tilaisuus teki Tomi Takamaasta hyväntekijän.

Iloinen, nauravainen ja voimakastahtoinen. Näin Tomi Takamaa, 36, luonnehtii viime maaliskuussa syntynyttä tytärtään, joka tuli maailmaan 2,5 kuukautta ennen laskettua aikaa ja painoi syntyessään 875 grammaa.

Neljä päivää tyttärensä syntymän jälkeen Tomi perusti Facebook-ryhmän nimeltä 875 grammaa tiedottaakseen tyttärensä kuulumisia sukulaisille ja ystäville. Ryhmä keräsi tykkääjiä huimaa tahtia, ja Tomi huomasi tilaisuuden tehdä jotain hyvää.

Tomin halu auttaa lapsipotilaita synnytti kampanjan, joka onnistui yli odotusten. Kampanjan päättyessä kasassa oli lähes 130 000 euroa sekä lahjoituksena saatu keskoskaappi.

Lastenklinikoiden Kummeille kerätyllä tuotolla autetaan keskosia ja muita lapsipotilaita. Facebook-sivusto 875 grammaa valittiin vuoden some-teoksi. Tomi iloitsee, että ihmiset jakoivat ryhmässä omia tarinoitaan ja kokemuksiaan keskosuudesta.

– Keskosuus ei ole asia, jota pitäisi piilotella. Keskoset ovat upeita ihmisiä, jotka vain syntyvät liian aikaisin, hän sanoo.

Kun pieni tytär syntyi, Tomi mietti, selviääkö vauva.

– Ei siinä varmaan uskaltanut tuntea oikein mitään. Halusi vain selviytyä tilanteesta, hän pohtii.

Facebook-ryhmässä nimellä Pirpana tutuksi tullut tyttö vietti elämänsä ensimmäiset kaksi kuukautta sairaalassa. Tomi kuvaa ”putkijuoksuksi” aikaa, jolloin he kulkivat vaimonsa kanssa sairaalan ja Nissaksen-kodin väliä. Samaan aikaan, kun Pirpana oli sairaalassa, Tomin isä kuoli.

– En tiedä, olenko vielä selvinnyt tuosta ajasta. Joskus tuntuu että olen, joskus tuntuu että en, Tomi miettii.

Hän sanoo oppineensa kokemastaan, että hätätilanteessa ihminen saa käyttöönsä ylimääräisiä voimavaroja, joiden ansiosta luovuttamiselle ei jää sijaa.

Tomi on ollut perustamansa Facebook-ryhmän vuoksi esillä lehdissä, radiossa ja televisiossa. Hän uskoo, että pian alkaa olla aika vetäytyä.

– Sanotaan, että tilaisuus tekee varkaan. Minulla oli tilaisuus tehdä hyvää. En kuitenkaan halua olla esillä pelkästä esillä olemisen ilosta, Tomi sanoo.

Tomi arvioi, että ehkä hänestä on välittynyt mediassa liian siloteltu kuva. Omien sanojensa mukaan hän ei ole mikään superisä.

– Hoidan kyllä lasta, vaihdan vaippoja ja laulan ja hassuttelen hänen kanssaan. Eniten Pirpanaa hoitaa kuitenkin vaimoni, jolle haluan osoittaa kiitosta.

Tomi kokee, että ”iskä” hänestä tuli vasta, kun Pirpana oli päässyt kotiin.

– Kun tyttö tapitti minua silmiin ja kun näin ekat hymyt, ajattelin, että vitsi tämä on hienoa.

Pirpanan syntymästä tulee pian kuluneeksi vuosi. Tomi kertoo tämän olevan tyttö, jolla on hyvät hoksottimet ja hyvä rytmitaju.

– Kun laitan Spotifysta musiikkia soimaan, tyttö potkii sylissä musiikin tahtiin.


Tomi Takamaa on yksi Ekopaasto.fi-kampanjan kasvoista. Paastonaikaa vietetään 5.3.–19.4. Ekopaasto kannustaa ihmisiä löytämään hiljentymisen ja kohtuullisuuden merkityksen omassa arjessa.

Jaa tämä artikkeli: