null Kilot euroiksi

Kilot euroiksi

Kansanterveyttä on Suomessa perinteisesti tuettu pelaamalla pajatsoa, jotkut liiankin kanssa. Nyt voi edistää omaa terveyttään, samalla kansanterveyttä ja vielä yhden maailman köyhimmän maan asukkaiden hyvää osallistumalla laihdutuskampanjaan.

Läskillä lukutaitoa -kampanjan tuntemattomana pysyttelevä lahjoittaja haastaa suomalaisia laihduttamaan lupaamalla antaa 15 euroa jokaisesta laihdutetusta kilosta nepalilaisten lukutaidon parantamiseksi. Lahjoituskatto on 10 miljoonaa euroa, johon pääsemiseen tarvittaisiin 666 666 laihdutettua kiloa. Käytännön toteutukseen on vedetty mukaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, ulkoministeriö, vapaaehtoisia seurakuntia ja niiden yhteistyökumppaneina esimerkiksi urheiluseuroja. Vantaalla punnituksia järjestetään eri puolilla kaupunkia seurakuntien tiloissa.

 

Idea on niin hyvä, että aion itsekin osallistua kampanjaan. Kun sukutaustassa — niin kuin isolla osalla suomalaisista — on sydänsairauksia ja diabetesta, ei muutaman kilon häviäminen keskivartalolta ole ainakaan haitaksi. Koska haluan pysyviä tuloksia, otan maltillisen kolmen kilon eli 45 euron tavoitteen, johon pyrin lisäämällä liikuntaa ja miettimällä hieman aiempaa tarkemmin mitä syön. Hyviä vinkkejä terveelliseen laihduttamiseen löytyy nettisivuilta www.thl.fi/laskillalukutaitoa.

Kampanja on herättänyt myös kritiikkiä. Kirkossa on pohdittu sitä, eikö jokainen ihminen — lihava tai laiha — ole yhtä lailla Jumalan silmissä kaunis. Tämän sinänsä aiheelliseen huomion taustalla on muun muassa havainto, että laihduttamisesta on tullut vaativa megatrendi, joka näkyy niin televisiossa kuin naistenlehtien palstoilla. On sitä paitsi ihmisiä, jotka kärsivät syömishäiriöistä, esimerkiksi pakonomaisesta laihduttamisesta.

 

Havainnot ovat oikeita, mutta eivät osu asian ytimeen. Laihduttamiseen ei haasteta anorektikkoja eikä normaalipainoisia, ei sairaita eikä kovin iäkkäitä ihmisiä. Fakta on, että 20 prosenttia suomalaista on merkittävästi lihavia ja tämä altistaa heidät monenlaisille sairauksille. Toinen fakta on, että Nepalin lukutaitoprosentti on 49. Ja kolmas, että parannusta tähän saadaan aikaan tukemalla opettajankoulutusta, mikä on kampanjan erityinen kohde.

Laihdutuksen etenemistä voi seurata blogissa Kaninruokaa ja kilometrejä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.