null Kirja Jumalasta ja ihmisistä

Kirja Jumalasta ja ihmisistä

Kun nuorena aloin lukea Raamattua, törmäsin pian ongelmiin. Vanhan testamentin Jumala näytti armottomalta, loputtomat sodat ahdistivat ja pitkät sukuluettelot tuntuivat turhilta. Ei niitä sukuluetteloita vieläkään jaksa lukea, sodat tuntuvat edelleen ahdistavilta eikä armottomista kohdista pääse selittelemällä eroon.

Raamatusta on kuitenkin tullut minulle rakas kirja. Luen sitä säännöllisesti, joskus pitkiä pätkiä, joskus muutaman jakeen. Olen löytänyt sieltä armollisen Jumalan, myös Vanhasta testamentista. Jumalan lisäksi olen tutustunut ihmiseen.

Raamattu kertoo ihmisten tunteista, elämänkokemuksista ja siitä, miten Raamatun kertojat ovat Jumalan läsnäolon kokeneet. Vaikka asiat ovat nyt toisin kuin tuhansien vuosien takaisessa paimentolaiskulttuurissa, Raamatun ihmiskohtalot puhuttelevat nykylukijaa. Tutustuminen Raamatun ajan historiaan auttaa ymmärtämään niitä olosuhteita, joissa kirjan tekstit on kirjoitettu. Jo Raamatun sisällä aika, ihmiset ja ympäristö muuttuvat, saati kun tullaan nykyhetkeen.

Raamattu on Jumalan sanaa, mutta ihmisen kirjoittamaa ja välittämää. Miten Mooseksen ajan ihminen olisi voinut katsoa maailmaa nykyajan ihmisen silmin? Ei Raamatun kirjoittajilla ollut käytössään nykyisen luonnontieteen tuottamaa tietoa eikä nettiä. Kulkupeleinäkin olivat aasit, hevoset ja kamelit. Raamatun hengellisen ydinsanoman löytämisessä olen soveltanut kotikyläni papilta saamaani ohjetta: Raamatun punainen lanka on Jeesus. Hänestä kertovat evankeliumit. Niistä on ensi kertaa kirjaan tarttuvan helppo aloittaa.

Historiankirjoja, runoutta ja proosaa — Raamattu on eri tyylilajien kirjasto. Psalmit ovat rukousta. Sananlaskuissa on ajatonta viisautta. Laulujen laulussa ylistetään maallista rakkautta taivaallisin sanoin. Teini-ikäisen tyttäreni suosikkikirja on itselleni hiukan yllättäen Saarnaajan kirja, jossa vanha, paljon nähnyt kuningas pohtii, mitä oikein on elämästä oppinut. Ei ole uutta auringon alla. Mikä on sinun näkökulmasi kirjoista levinneimpään ja luetuimpaan? Tutustumisretken voi aloittaa vaikka ensi viikonloppuna Vantaalla järjestettävässä Pipliasta päähän ja sydämeen -tapahtumassa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.