Kirkkohäät vaativat vaivaa, Tuomo Kahenvirta!

Kirkkohäät vaativat vaivaa, Tuomo Kahenvirta!

Pappi Tuomo Kahenvirta vihkii vaikka miten pienesti.

Jos haluaa pienet häät, kannattaa mennä maistraattiin.

– Yhtä lailla pienet häät voi pitää kirkossa. Kerran vihkiminen kesti vähän yli kymmenen minuuttia. Paikalla olivat vain vihkipari ja todistajat. Häät pidettiin Hakunilan kirkon kappelissa perjantai-iltapäivänä.

Ainakin kaksi todistajaa vaaditaan.

– Kyllä, häät ovat ainoa kirkollinen toimitus, jossa pappi on Suomen lain edustaja eli tuomari. Laki sanelee, että täytyy olla kaksi todistajaa. Mutta siinäkin voidaan auttaa, eli joskus vihkimisen ovat todistaneet esimerkiksi kanttori ja kirkkoherranviraston toimistosihteeri.

– Esteettömyystodistukset pitää olla mukana. Niiden hankkiminen vaatii viikon, mutta sama juttu on maistraatissa. Jos parilla on ne ja todistajat mukana ja papilla aikaa, niin vihkiminen järjestyy vaikka saman tien.

Kirkkohäät vaativat paljon aikaa ja vaivannäköä.

– Kuten edellisestä vastauksesta ilmenee, eivät vaadi. Totta kai, jos lähtee rakentamaan häitä isojen odotusten ja unelmien mukaan ja haluaa suuret juhlat, ne vaativat aikaa ja vaivaa. Mutta itse vihkimiseen ei edellytetä isoja juhlia.

Kirkkohäistä tulee iso lasku ja ainakin pappi maksaa.

– Halvimmillaan kirkkohäät eivät maksa mitään. Papin, kanttorin ja vahtimestarin palvelut ovat kirkon jäsenille ilmaisia. Myös kirkon ja seurakunnan juhlatilan saa esimerkiksi Hakunilassa käyttöön ilmaiseksi, jos on seurakunnan jäsen. Seurakunnan pöytäliinojen käytöstä joutuu maksamaan meillä Hakunilassa viisi euroa kappale, jos pari haluaa käyttää niitä.

Maistraatin virkamies lähtee mihin vaan, pappi vihkii vain kirkossa.

– Maistraatti ottaa maksun, jos haluaa vihkimisen muualle kuin maistraattiin. Pappi tulee lähialueelle ihan mihin tahansa eikä siitä tule lisäkuluja vihkiparille. Joillain papeilla on tullut rajoituksia esimerkiksi siitä, ettei ole uskaltanut lähteä kuumailmapallon kyytiin. Sitten on vaihdettu pappia.

– Itse olen vihkinyt esimerkiksi kotipihassa ja lähden kyllä mihin vain pyydetään. Haavepaikkoja on päästä vihkimään kulmakunnan korkeimmalle mäelle Högbergitille. Ottakaa yhteyttä ja sopikaa aika luontohäille!

Jos on eronnut ja menee uudestaan naimisiin, ei kannata järjestää kirkkohäitä.

– Miksi ei? Ei siihen ole mitään estettä. Naimisiinmeno on yhtä suuri juhla toisenkin kerran.

Pienistä häistä puuttuu juhlan tuntu.

– Juhlan tekee se, että kaksi toisiaan rakastavaa ihmistä haluaa elää yhdessä.

Kirkkohäät ovat naisten juttu. Miehet haluavat arkisesti naimisiin.

– Niinhän sitä helposti kuvitellaan. Mutta kun häitä juhlitaan, sulhaset ovat yhtä innoissaan kuin morsiamet, olivat häät sitten pienet tai suuret.


Mitä haluat kysyä Tuomo Kahenvirralta kirkkohäistä? Kysy:
www.facebook.com/kirkkohaat.

Jaa tämä artikkeli: