null Kirkkojen kesäkahvilat johdattavat tunnelmasta toiseen

Tuomiokirkon kryptan kesäkahvila on tutustumisen arvoinen jo tunnelmansa puolesta. Kahvila pyörii kirkon yhteistyötahojen voimin.

Tuomiokirkon kryptan kesäkahvila on tutustumisen arvoinen jo tunnelmansa puolesta. Kahvila pyörii kirkon yhteistyötahojen voimin.

Kirkkojen kesäkahvilat johdattavat tunnelmasta toiseen

Helsingin kirkkojen kesäkahvilat tarjoavat kauniita puitteita, hyvää ruokaa ja rentoa yhdessä olemista

Helsingin, Espoon ja Vantaan kirkot järjestävät kesäisin erityistä kesäkahvilatoimintaa. Kahviloita voi bongata ympäri pääkaupunkiseutua niiden aukioloaikoina. Kesäkahvilat löytyvät kirkoista, kirkkojen pihoilta ja seurakuntakeskuksista. Niissä on vaihtelevaa ohjelmaa ja toisissa hyvinkin vakiintunut kävijäryhmänsä. Tässä muutama esittelyssä. 

Temppeliaukion kirkolla voi seurata turistien virtaa

Temppeliaukion kirkkoon ei ole vaikea löytää, seuraa vain turistien tasaista virtaa. Sitä ei katkaise edes yltyvä sade. Tämä on sitä Helsinkiä, johon idemmässä asuvana harvoin törmää. Värikkäiden sateenvarjojen, kaulalla roikkuvien kameralaukkujen ja pursuavien reppujen jono etenee kohti kirkkoa, mutta harvempi eksyy pääovien sivussa olevaan kahvilaan. Siitäkin huolimatta, että kahvilan suuret kyltit eivät voi johtaa harhaan.  

Temppeliaukion kirkon kesäkahvila muistuttaa sisustukseltaan seurakuntatalon kerhohuonetta tai nuorisotalon kerhotilaa. Sellaiseksi se varmaan palaakin kun kesä päättyy. Pieni takka on pois käytöstä, sen viereen on kyhätty myyntipöytä ja muutama jääkaappi. Sisustus on kliinisen oloinen ja antaa hieman keinotekoisen vaikutelman. Tunnelma on yllättävä. Itse kirkko kun on jännittävä kivijärkäle,  erikoisen arkkitehtuurinsa vuoksi yksi Helsingin päänähtävyyksistä. 

Kassan vieressä on pieni myyntipöytä, josta voi ostaa Temppelinaukion kirkkoon liittyvää turistitavaraa, muun muassa käsintehtyjä pusseja ja kasseja ja postikortteja. Jääkaapista voi napata itselleen Temppeliaukion kirkon kuvalla varustetun vesipullon (2 euroa). Ulkona sataa, mutta sisällä on lämmin. 

Kahvilassa parasta on iso ikkuna ja seinillä roikkuvat taideteokset. Lapsille on varattu pienempi lastenpöytä, jolta löytyy piirustustarvikkeita. Pöydillä on tuoreita kukkia ja palvelu on ystävällistä. Pari turistia kurkistaa ovesta sisään, mutta katoaa samantien. On vielä suhteellisen varhainen aamu. Lisäkseni kahvilassa istuu neljän hengen seurue.

Tarjolla on kahvia, pullaa, sämpylöitä, karjalanpiirakoita munavoilla, croisantteja ja makeita leivonnaisia. Kahvilan hinnat eivät päätä huimaa: ostan kahvin ja sämpylän ja pulitan siitä reilut kolme euroa. Se on todella vähän ihmiselle, joka on tottunut luuhaamaan Helsingin keskustan kahviloissa. 

Katselen ulos ikkunasta. Tuntuu hetken kuin olisi ulkomailla. Temppelinaukion kirkkoa piirittävät turistikojut  ja tilausajobussit. Kahvila avataan jo aamu yhdeksän. Tänne  voisi kuvitella tulevansa aamukahville lomallaan.

Cafe Krypta on täydellinen sadepäivän piilopaikka

Tuomiokirkon kryptassa sijaitseva kesäkahvila houkuttelee sisään tuoreen pullan tuoksulla. Seuraan tuoksua käytävää oikealle ja löydän pienen kahvilan, joka on täydellinen sadepäivän piilopaikka. Ihastuttavan kotikutoinen kahvila koostuu tarjoilupöydästä, vitriinistä sitä vastapäätä ja pienestä myyntipöydästä. Kahvilassa käy ainoastaan käteinen.

fghjfdkhjfkghj Tuomiokirkon kryptan kahvilavuorossa ovat Helsingin Hakatytöt

Korvapuustit on leivottu samana aamuna ja sellaisen voi napata pienestä korista ison tarjoilupöydän päästä. Joka puolella palaa kynttilöitä ja pöydät on varustettu pitsiliinoilla. Kryptan seiniä kiertää vaihteleva taide. Puolelta päivin kahvilassa on jo mukavasti väkeä. Osa kiertelee katsellen Kryptan taideteoksia, osa poikkeaa pullakahveille. Hinta puoltaa jälleen, kahvi ja korvapuusti kustantavat kolme euroa. 

Kryptassa on kesän ajan esillä vaihtelevia taidenäyttelyitä 

Kahvin ja pullan lisäksi tarjolla on pientä suolaista, limsaa ja mehua. Maksu suoritetaan käteiskassaan, josta vastuussa ovat Tuomiokirkkoseurakunnan yhteistyökumppanit vuoroajoin, muun muassa Katajanokan Martat, SPR ja Helsingin rauhanyhdistys. Tällä kertaa vuorossa ovat Helsingin Hakatytöt -partiolaisryhmä. Myyntituotteet vaihtelevat pitäjien mukaan. 

 

Kahvilan hinnat eivät päätä huimaa: ostan kahvin ja sämpylän ja pulitan siitä reilut kolme euroa. Se on todella vähän ihmiselle, joka on tottunut luuhaamaan Helsingin keskustan kahviloissa. 

 

Cafe Kryptan sisustusratkaisuille ei voi kuin nostaa hattua. Paikka voisi jäädä kolkoksikin. Nyt punatiilien keskelle on luotu toimiva ja kodikas kokonaisuus. Kynttilät tekevät paljon, eikä paikka jää edes turhan pimeäksi. Pullan tuoksu kruunaa kokonaisuuden.

Tuomiokirkon kirkkotapulissa on myös Cathedral Shop Tapuli, josta saa kahvia ja erinäistä turisteille tarkoitettua sälää. Muun muassa sateenvarjoja, magneetteja ja heijastimia.

 Cathedral Shop Tapulista avautuu näkymä sateisen Helsingin kadulle

Paavalinkirkon kahvista saa maksaa omantunnon mukaan

Etsin Paavalinkirkon kahvilaa sen sisäpihalta, kun huomaan että kahvikärry onkin siirretty sadevarauksella kirkon aulaan.

"Päivää! Otatko kahvia?" minulle huikataan jo ovensuusta. 

Kahvi tarjoillaan pahvimukista ja sen rinnalle voi napata keksin viereisestä korista. Maksu on vapaaehtoinen ja menee aidsorpojen tukikeskuksille Etiopiaan. Kahvilan myyjät ovat peruskoulunsa päättäneitä nuoria.

Arastelen astua kahvimuki kädessä kirkkosaliin, mutta päivystäjä huitoo minut sisälle: 

"Rohkeasti vaan" 

Kiertelen kirkkosalissa. Siellä ei ole minun ja päivystäjän lisäksi kuin edellisen illan futiskirkon jäljiltä jäänyt suuri valkokangas. Kangas jättää kirkon alttarin peittoonsa muuttaen kirkkotilan jotenkin pelkistetymmäksi. Juttelemme hetken päivystäjän kanssa futiskirkosta, joka jatkuu vielä seuraavan päivän. Iso pehmohevonen katselee meitä huvittuneena kirkkosalin nurkasta. Sadepäivän tunnelma on unelias ja sen haalea valo tunkeutuu sisään isoista ikkunoista. 

Ruskeasuon seurakuntakeskuksessa keräännytään yhteisen pöydän ympärille

Ruskeasuon seurakuntakeskuksen kahvila aukeaa tasan 13.00. Rutinoituneet kahvittelijat ovat kerääntyneet yhteisen pöydän ympärille, joka on varustettu kahvikupein ja lauluvihkoin. Kanttori aloittaa yhteislaulun: "Saimaan saaressa pikkuinen torppa, istuu rannalla Nestori Miikulainen..."

Laulun jälkeen jäämme pohtimaan, että saimaannorpallahan menee jo paremmin. Laulun yksilö ei jäänyt sukunsa viimeiseksi. 

"Nestorista en osaa sanoa", joku lisää.

Kahvin lisäksi tarjolla on teetä ja suklaa- sekä porkkanakakkua. Kahvihetkeä johtaa Mikaelin seurakunnan pappi Isto Peltomäki, joka kertoo luotsaavansa torstain ja keskiviikon kahvihetkiä kesän yli: 

"Meillä on täällä aika vakiintunut porukka, enimmäkseen eläkeläisiä jotka tulevat tapaamaan toisiaan." 

Puolentoista tunnin aikana lauletaan kesäisiä lauluja ja muutamia virsiä ja jutellaan niitä näitä. Lopuksi pidetään hartaus joka päättyy yhteiseen Isä meidän -rukoukseen. Sen voimin ihmiset lähtevät kukin omille teilleen. Seurakuntakeskuksen ruokala, jossa kahvilaa sään vuoksi pidetään, on autio eikä kovin kodikas. Mutta kodikkuus syntyykin yhteisen pöydän ääreen asettumisesta ja tarinoiden jakamisesta.  

Kesäkahviloiden aukioloajat ja sijainnit:

Helsinki
Alppilan kirkolla 1.8. alkaen ma−pe kello 10−15
Cathedral Shop Tapuli Tuomiokirkolla 11.9. saakka ma–pe kello 10–17, la kello 10–15 ja su kello 11-15
Huopalahden kirkolla 31.8. saakka ke kello 12−14
Kallion kirkolla 17.8. saakka ke kello 13−14
Kulosaaren kirkolla to 21.7. ja 18.8. kello 13
Käpylän kirkolla 9.8. saakka ti kello 18−20
Laajasalon kirkolla ma−pe kello 10−14. Kahvila on kiinni 18.−29.7. kirkon suursiivouksen vuoksi, muuten auki ympäri vuoden.
Lauttasaaren kirkolla 15.8. saakka ma klo 13−14.30
Maunulan kirkolla ke 27.7. ja 10.8. klo 13−14
Meilahden kirkolla 10.8. saakka ke klo 13−14.30
Mikaelinkirkolla 25.8. saakka to klo 13−14
Munkkiniemen kirkolla 31.8. saakka ke klo 13−15
Munkkivuoren kirkolla 25.8. saakka to klo 17−19
Myllypuron kirkolla 31.8. saakka ke klo 13−14
Oulunkylän kirkolla ke 20.7. ja 3.8. klo 13−14
Paavalinkirkolla 15.7. saakka ma−to klo 11−14
Pitäjänmäen kirkolla 31.8. saakka ma−pe klo 12−15
Ruskeasuon seurakuntakeskuksella 11.8. saakka to klo 13−14.30
Temppeliaukion kirkolla 31.8. saakka ma−la klo 9−17 ja su 19.6. klo 9−13
Tuomiokirkon kryptassa 4.9. saakka ma−la klo 11−17 ja su klo 12−17
Töölön kirkolla 23.8. asti ti klo 11−14
Espoo  
Leppävaaran kirkolla Leppävaaran seurakunnan Soiva kesäkahvila -konserttisarja 17.8. saakka ke kello 12
Olarin kirkonmäellä ke 17-18
Kauniainen 
Kauniaisten kirkon pihalla ke 10.8. asti kello 14
Vantaa 
Myyrmäen kirkolla 31.7. saakka ke kello 12-14  
Tikkurilan Olotilassa arkisin kello 9.30 - 15.00, 01.08. alkaen

Tarkemmat tiedot kesäkahviloiden sijainnista ja niissä järjestettävistä tapahtumista löydät seurakuntien nettisivuilta.

www.helsinginseurakunnat.fi

www.vantaanseurakunnat.fi

www.espoonseurakunnat.fi

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: