Särkipizza piristää sadepäivää: viisi reseptivinkkiä Suomen suveen

Särkipizza piristää sadepäivää: viisi reseptivinkkiä Suomen suveen

Kun sadepisarat ropisevat kattoon, on hyvä mahdollisuus käyttää aikaa ruuanlaittoon. Uuni lämmittää, jos kesäaurinko ei pilvien takaa loista.

1. Mökkipizzaan jokainen voi valita oman täytteen

Perinteisin pizzan täyte syntyy kinkusta ja ananaksesta. Rutiineja voi kuitenkin aina rikkoa. Mikset kokeilisi kasvispizzaa, joka syntyy parsakaalista ja viime syksynä pakastimeen säilötyistä kanttarelleista? 

Aina pizzaan ei edes tarvitse laittaa tomaattikastiketta, vaan sen voi korvata smetanalla. Päälle voi pilkkoa Rosamunda-perunoita, tuoretta timjamia ja pirskottaa tryffeliöljyä.

Kalapizzaan voi kokeilla tomaattikastikkeeseen säilöttyä särkeä, jota löytyy valmiina kaupan säilykehyllystä. Mukaan sopivat mustat oliivit ja aurinkokuivatut tomaatit. Päälle voi ripsauttaa vielä chiliä ja valkosipulia.

Jäätee maistuu mökkipizzan kanssa. Etualalla on pullo tuoreella mintulla maustettua jääteetä. Taka-alalla on puolestaan tavallista jääteetä siitruunaviipaleiden kera.

Jäätee maistuu mökkipizzan kanssa. Etualalla on pullo tuoreella mintulla maustettua jääteetä. Taka-alalla on puolestaan tavallista jääteetä siitruunaviipaleiden kera.

2. Pizzan kanssa maistuu jäätee

Jäätee syntyy helposti tuoreesta mintusta. Ensin vesi täytyy kiehauttaa kattilassa. Sen jälkeen siihen lisätään pari oksaa minttua. Seoksen annetaan kiehua hetki.

Sitten alkaa haastavin vaihe. Jääteen pitäisi antaa jäähtyä kunnolla. Parasta se on vasta levättyään yön yli. Nauti jäätee jääkuutioiden ja hunajan kera.

Voit myös kokeilla samaa reseptiä vihreällä irtoteellä. Anna teelehtien hautua hetki 70-asteisessa vedessä ja siivilöi ne muutaman minuutin päästä pois. Viilennä jääkaapissa.

3. Ei ole kesäkeiton voittanutta

Kesäkeitossa tuore sato pääsee parhaimmillaan oikeuksiinsa. Keitto syntyy uusista perunoista, porkkanoista, kukkakaaleista ja herneistä. Keitinliemenä toimii vesi, johon lisätään loppuvaiheessa maitoa. Aidoin maku syntyy täysmaidolla ja voinokareella.

Keiton kanssa kannattaa kokeilla vuohenputkipestoa. Se syntyy vuohenputken pienistä lehdistä. Mukaan lisätään tuoretta basilikaa, pinjansiemeniä, raastettua parmesaania ja valkosipulinkynsi. Koko komeus surautetaan tehosekoittimessa.

Vuohenputkipeston voi korvata kaupan valmiilla pestolla.

4. Kesäkurpitsalisäke syntyy vauhdilla pikkurahalla

Nopea kasvislisäke syntyy kesäkurpitsasta ja valkosipulista. Parhaiten tähän tarkoitukseen sopii laiha kurpitsa. Paksu kurpitsa kannattaa puolittaa.

Leikkaa kurpitsa viipaleiksi. Murskaa valkosipuli. Paista kurpitsapaloja voissa pannulla, kunnes ne saavat väriä. Nosta pannu pois levyltä ja lisää valkosipuli kurpitsojen sekaan. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Kesäkurpitsalisäke on syytä nauttia heti. Jos lisäkettä haluaa valmistaa kerralla enemmän, kannattaa kurpitsa paistaa pannulla osissa.

5. Unelmien ananas kruunaa aterian

Kesällä on lupa herkutella. Kevyt jälkiruoka syntyy kokonaisesta ananaksesta. Leikkaa ananaksesta kuoret irti ja poista kova ydin. Leikkaa hedelmä siivuiksi.

Tämän reseptin juju on siinä, että ananasviipaleet jäähdytetään pakastimessa. Niiden ei kuitenkaan anneta jäätyä.

Jääkylmien ananasten kanssa voi nauttia chilisokeria. Se syntyy yksinkertaisimmillaan chilipalosta ja desilitrasta sokeria. Ensin chilistä poistetaan siemenet, ja se pilkotaan paloiksi. Chilin joukkoon lisätään sokeri, ja seos hurautetaan sauvasekoittimella.

Dippaa ananasviipaleita sokeriseoksessa.

Jaa tämä artikkeli:

Kommentoi


Minuutissa mystikoksi

Villi city