null Kirkkoon liittyi viime vuonna paljon nuoria aikuisia

Kirkon rooli heikompiosaisten puolustajana on nuorille aikuisille erityisen tärkeä syy olla mukana. Kuva: Matti Karjanoja / Helsingin tuomiokirkkoseurankunta

Kirkon rooli heikompiosaisten puolustajana on nuorille aikuisille erityisen tärkeä syy olla mukana. Kuva: Matti Karjanoja / Helsingin tuomiokirkkoseurankunta

Ajankohtaista

Kirkkoon liittyi viime vuonna paljon nuoria aikuisia

Eroajien määrä väheni Helsingissä kolmanneksella.

Luterilaiseen kirkkoon liittyi viime vuonna noin 17 500 ihmistä, mikä on enemmän kuin koskaan ennen. Liittyjien määrä kasvoi edellisvuodesta parilla tuhannella.

Kirkkoon liityttiin viime vuonna ennakkotietojen mukaan myös Helsingissä aiempaa vilkkaammin. Tulijoita oli noin 2 380, eli nelisenkymmentä enemmän kuin vuonna 2014 ja noin 170 enemmän kuin vuonna 2013.

Alle kolmikymppiset liittyivät suurimmin joukoin kirkkoon Helsingissä. Heitä on koko maassakin lähes puolet tulijoista. Kirkon tutkimuskeskus kertoo, että kirkon rooli heikompiosaisten auttajana ja puolustajana on 25–34-vuotiaille erityisen tärkeä syy olla mukana.

Evankelis-luterilaiset seurakunnat auttoivat ja majoittivat viime syksynä aktiivisesti turvapaikanhakijoita, mistä moni ilahtui. Kaikki eivät siitä pitäneet, minkä vuoksi myös kirkosta eronneiden määrä nousi syyskuussa.

Kirkosta eroaminen väheni Helsingissä ja koko maassa selvästi viime vuonna. Pääkaupungissa eroajien määrä laski edellisvuoteen verrattuna noin kolmasosalla. Kirkosta lähti silti yli tuplasti helsinkiläisiä tulijoihin verrattuna.

Eroaminen väheni huomattavasti myös koko maassa, mutta lähtijöitä oli silti viime vuonna noin 43 000. Heistä huomattavan moni on nuori aikuinen. Alle 35-vuotiaat kertovat kirkosta eroamisen syyksi tutkimuksissa sen, etteivät ole uskonnollisia tai jos ovatkin, kirkolla ei ole heille merkitystä.

Evankelis-luterilaiseen kirkkoon kuuluu noin 73 prosenttia suomalaisista. Kaikki viime vuoden luvut ovat alustavia. Helsingin osalta lopulliset tiedot saadaan tammikuun loppupuolella.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Nyt jo seitsemän helsinkiläisseurakunnan jäsenyysprosentti on alle 50 – pääkaupunkiseudulta löytyy myös eniten kasvanut seurakunta

Ajankohtaista

Kirkosta eroaminen, maahanmuutto ja kasteiden väheneminen näkyvät jäsenyystilastoissa. Yhä useampi kirkon jäsen jättää lapsensa kastamatta.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.