null Kirkkotietovisan oikeat vastaukset selityksineen

Hengellisyys

Kirkkotietovisan oikeat vastaukset selityksineen

Oikeat vastaukset on kursivoitu.

1. Kuka on säveltänyt Kallion kirkon kellonsoiton sävelmän?

a) Paleface

b) Ahti Kuorikoski

c) Jean Sibelius

Kallion kirkon tornissa on seitsemän pronssista valettua kelloa. Sävelmä niihin tilattiin Jean Sibeliukselta. Vuonna 1912 valmistuneen sävellyksen nimi on Kellokoraali (Opus 65b). Ahti Kuorikoski (1939-2017) oli Kallion kirkon pitkäaikainen kanttori, joka tunnetaan myös säveltäjänä.


2. Kuka on tehnyt Espoon Karakappelin alttarin taideteoksen?

a) Sisäministeri Maria Ohisalon äiti.

b) Opetusministeri Li Anderssonin isä.

c) Pääministeri Sanna Marinin veli.

Kuvataiteilija Jan-Erik Andersson teki Karakappeliin Kuningastie-nimisen taideteoksen, jossa on kuvattu Jeesuksen elämän tärkeimmät vaiheet kirkkosalin lattiaan, alttarikorokkeeseen ja alttariseinään. Taiteilija on ministeri Li Anderssonin isä.


3. Haloo Helsingin Joulun kanssas jaan –biisin video on kuvattu kirkossa. Mutta missä kirkossa?

a) Jakomäen kirkossa

b) Helsingin tuomiokirkossa

c) Hietaniemen hautausmaan vanhassa kappelissa

Haloo Helsingin Joulun kanssas jaan on kuvattu Helsingin tuomiokirkossa. Laulussa on mukana myös tuomiokirkon poikakuoro Cantores Minores.


4. Vantaan keskiaikainen Pyhän Laurin kirkko on pääkaupunkiseudun vanhin rakennus. Kuka sen suunnitteli?

a) Liedon mestari.

b) Pernajan mestari.

c) Backaksen mestari.

Pernajan mestari oli tuntematon keskiaikainen kirkonrakentaja. Hän oli ilmeisesti saksalainen rakennusmestari, joka suunnitteli Helsingin pitäjän kirkon eli Vantaan Pyhän Laurin kirkon lisäksi myös esimerkiksi Pernajan Pyhän Mikaelin kirkon, Porvoon tuomiokirkon sekä Sipoon vanhan kirkon. Liedon mestari puolestaan oli Suomessa keskiajalla vaikuttanut kuvanveistäjä, jonka käsialaa ovat esimerkiksi Vanajan ja Hattulan kirkkojen madonnat. 1600-luvulla rakennettu Backaksen kartano Vantaan Pakkalassa sijaitsee lähellä Pyhän Laurin kirkkoa, mutta tiettävästi siihen ei liity ketään mestariksi nimettyä henkilöä – ellei sellaiseksi lasketa kartanon ratsumestaria, sillä Backaksen kartano oli Ruotsin vallan aikana säteri eli ratsutila.


5. John Irvingin romaanissa Kunnes löydän sinut seikkaillaan myös Helsingissä ja käydään kahdessa kirkossa. Toisen helsinkiläiskirkon penkit tuovat päähenkilön mieleen erään suomalaisnaisen kainalokarvat. Mikä kirkko mahtaa olla kyseessä?

a) Helsingin tuomiokirkko

b) Johanneksenkirkko

c) Temppeliaukion kirkko

”Johanneksen kirkko oli suuri punatiilinen goottilaistyylinen kirkko, jossa oli kaksi tornia; niiden huiput loistivat vihreinä auringossa. Puiset penkit olivat vaaleaa puuta, joka toi Jackin mieleen Hannelen kainalokarvat”, kirjoittaa John Irving. Suomennos on Kristina Rikmanin. Uruilla on tuossa romaanissa merkittävä rooli, ja kirjassa käydään myös Temppeliaukion kirkossa, joka päähenkilön mielestä muistutti ”nurin käännettyä vokkipannua”.


6. Hannu Väisäsen maalaamassa Kontulan Mikaelinkirkon alttaritaulussa on tuotu vanhaa kristillistä symboliikkaa nykyaikaan. Miten?

a) Mooses riisuu jaloistaan siniset Crocsit palavan pensaan juurella.

b) Jeesus ja opetuslapset polttavat ruokasauhut viimeisen ehtoollisen jälkeen, ja Jeesus ojentaa Pietarille askin vihreää Marlboroa.

c) Taivasten valtakunnan avain on suurikokoinen Abloy-avain.

Avain herätti aikanaan pienimuotoisen kohun, vaikka kirkkomaalarit ovat aina käyttäneet oman aikansa esineitä kuvissaan. Hannu Väisänen kuvaa Mikaelinkirkon avaimesta syntynyttä kalabaliikkia romaanissaan Taivaanvartijat.


7. Rekolassa on Pyhän Andreaan kirkko. Kenen mukaan se on nimetty?

a) Valistuspappi Anders Chydeniuksen.

b) Kaupunginvaltuutettu Antero Eerolan.

c) Apostoli Andreaan.

Vuonna 1988 käyttöön vihitty Arkkitehtitoimisto Pirkko ja Pekka Piirtan suunnittelema Pyhän Andreaan kirkko Vantaan Rekolassa on nimetty apostoli Andreaan mukaan. Andreas ja hänen veljensä Pietari olivat kalastajia ja Jeesuksen ensimmäiset oppilaat. Nämä kalastajaveljekset elävät suomalaisessa kansanperinteessä onkijan loitsussa: ”Anna Antti Ahvenia, Pekka pieniä kaloja!” Legendan mukaan Andreas ristiinnaulittiin X:n muotoiselle ristille. Häntä pidetään Skotlannin suojeluspyhimyksenä, ja Skotlannin lipun vinoristi on Andreaan risti.


8. Lauttasaaren kirkon ehtoolliskaluston suunnitteli modernin arkkitehtuurin edelläkävijänä pidetyn Mies van der Rohen toimistossa Chicagossa työskennellyt muotoilija. Eli kuka?

a) Le Corbusier.

b) Ilmari Tapiovaara.

c) Tapio Wirkkala.

Erityisesti Domus Academican opiskelija-asuntolaan suunnittelemistaan Domus-tuoleista tunnettu Ilmari Tapiovaara työskenteli 1950-luvun alussa Mies van der Rohen toimistossa samalla, kun hän toimi sisustustaiteen osaston johtajana arvostetussa IIT:ssa eli Illinois Institute of Technologyssa. Lauttasaaren vuonna 1958 valmistuneen kirkkorakennuksen suunnittelivat arkkitehdit Keijo ja Marja Petäjä. Ilmari Tapiovaara taas suunnitteli kirkon sisustuksen, valaisimet ja ehtoolliskaluston.


9. Mihin Espoon tuomiokirkon urut myytiin vuonna 2009?

a) Vanhoillislestadiolaisten päämajaan Ouluun.

b) Helsingin Musiikkitaloon

c) Finnvox-studiolle Pitäjänmäkeen

Espoon tuomiokirkon nykyiset 42-äänikertaiset urut valmistuivat vuonna 2012. Kirkon edelliset, vuodelta 1967 peräisin olevat 38-äänikertaiset urut myytiin ja siirrettiin Ouluun vanhoillislestadiolaisten Rauhanyhdistyksen toimitaloon. Helsingin Musiikkitaloon valmistuu syksyllä 2022 maailman suurimmat konserttisaliurut, joiden rakentamiseen säveltäjä Kaija Saariaho lahjoitti miljoonan euron alkupääoman. Äänikertoja Musiikkitalon urkuihin tulee 123. Finnvox-studiolla taas luotetaan legendaariseen Hammond-soundiin.


10. Puotilan kappeli on suosittu vihkikirkko. Mikä se oli alun perin?

a) Puotilan kartanon sauna.

b) Ortodoksinen tsasouna.

c) Viljamakasiini.

Vartiokylän seurakunnan käytössä oleva Puotilan kappeli oli alun perin Puotilan kartanon viljamakasiini. Helsingin seurakunnat ostivat rappiotilassa olleen makasiinin Helsingin kaupungilta vuonna 1959, ja arkkitehti Tarja Salmio-Toiviainen suunnitteli siitä kappelin. Kappeli valmistui vuonna 1963.


11. Mitä tapahtui Eliel Saarisen vuonna 1920 suunnittelemalle Huopalahden kirkolle?

a) Se jäi rakentamatta seurakunnan rahapulan takia.

b) Se remontoitiin vuosina 2013-2014 sillä seurauksella, että kirkon sisäilman laatu heikkeni, ja kirkko jouduttiin purkamaan vuonna 2016.

c) Se muutettiin nuorisoseurantaloksi vuonna 1947.

Huopalahden vuonna 1908 valmistunut punainen puukirkko oli alun perin nuorisoseurantalo. Siellä toimi myös alueen ensimmäinen suomenkielinen kansakoulu. Seurakunnalla ei ollut omaa kirkkoa, vaan jumalanpalvelukset pidettiin nuorisoseurantalon juhlasalissa. Kirkoksi talo vihittiin vuonna 1942. Seurakunta oli kyllä tilannut arkkitehti Eliel Saariselta suunnitelman Huopalahden kirkoksi jo vuonna 1920, mutta taloudellisista syistä suunnitelma jäi toteutumatta. Saarisen piirustukset ovat edelleen olemassa. Nykyisen Haagan seurakunnan alueella oli toinenkin kirkko, arkkitehti Eevi Ahon suunnittelema Hakavuoren kirkko, joka vihittiin käyttöön vuonna 1963. Hakavuoren kirkon talotekniikkaa uusittiin vuosina 2013-2016. Uusi tehokkaampi ilmanvaihto sai vipinää kirkon rakenteisiin pesiytyneisiin sädesieniin niin, että kirkko jouduttiin sulkemaan vuonna 2016.


12. Mikä on Helsingin tuomiokirkon alkuperäinen nimi?

a) Suurkirkko.

b) Nikolainkirkko.

c) Pyhän Marian katedraali.

Carl Ludvig Engelin suunnittelema Helsingin tuomiokirkko vihittiin käyttöönsä vuonna 1852. Suomi kuului silloin Venäjän keisarikuntaan. Kivenheiton päässä meren rannasta sijaitseva kirkko nimettiin merenkulkijoiden suojeluspyhimyksen pyhän Nikolauksen ja keisari Nikolai I:n mukaan Nikolainkirkoksi. Suomen itsenäistyessä vuonna 1917 kirkko nimettiin uudelleen, nyt Suurkirkoksi. Kun Helsingin hiippakunta perustettiin vuonna 1959, tuli Suurkirkosta katedraali eli hiippakunnan pääkirkko. Sen nimi vaihdettiin Helsingin tuomiokirkoksi. Sana ”tuomio” katedraalin nimessä perustuu käännösvirheeseen: se tulee latinan kotia ja taloa merkitsevästä sanasta domus.


13. Vapaaehtoisvoimin rakennettu Perkkaan kappeli on Espoon toiseksi vanhin kirkkorakennus. Mistä sen rakentamiseen käytetyt hirret ovat peräisin?

a) Leppävaaran kartanon metsistä.

b) Velskolan kartanon metsistä.

c) Puretusta helsinkiläishotellista.

Hirret ja muuta puutavaraa Perkkaan kappelin rakentamiseen saatiin Helsingin Suomalaiselta Säästöpankilta. Pankki lahjoitti kirkkoa rakentavalle yhdistykselle hotellin, joka purettiin Kluuvikadun ja Yliopistonkadun kulmasta nykyisen Hotelli Helsingin tieltä. Kierrätyshirsistä rakennettu Perkkaan kappeli vihittiin käyttöönsä ensimmäisenä adventtisunnuntaina vuonna 1929.


14. Kenen mukaan on nimetty Auroran kappeli Espoon Lippajärvellä?

a) Aurora Karamzinin

b) Mikko Kuustosen

c) Aurora Borealisin

Saaren kartanossa Ulvilassa aatelissukuun vuonna 1808 syntynyt ja Helsingissä vuonna 1902 kuollut Aurora Karamzin on suomalaisen sosiaali- ja diakoniatyön uranuurtaja. Hovineitinä Pietarin Talvipalatsissa työskennellyt Karamzin perusti pietarilaisten ja saksalaisten esikuvien innostamana Helsingin Diakonissalaitoksen vuonna 1867. Hän rahoitti myös naisten työtupia, kouluja, päiväkoteja ja orpokoteja. Jäätyään leskeksi ensimmäisestä avioliitostaan 31-vuotiaana vuonna 1840 Aurora Karamzin osti espoolaisen Träskendan kartanon. Siellä hän vietti kesänsä seuraavat 55 vuotta. Viimeiset elinvuotensa Aurora Karamzin asui omistamassaan Hakasalmen huvilassa Helsingissä. Entisillä Träskendan kartanon mailla sijaitsevan Auroran kappelin lisäksi Aurora Karamzinin mukaan on nimetty esimerkiksi Aurorankatu ja Auroran sairaala Helsingissä, Karamzininkatu Helsingissä, Auroranportti ja Aurora Karamzinin puisto Espoossa sekä espoolainen lasten kulttuurikeskus Aurora.


15. Missä on Suomen suurin kirkonkello?

a) Suomenlinnan kirkossa.

b) Honkanummen hautausmaan kappelissa.

c) Tapiolan kirkossa.

Suomenlinnan kirkko rakennettiin ortodoksiseksi varuskuntakirkoksi tsaarin armeijan tarpeisiin. Pyhälle Aleksanteri Nevskille omistettu viisikupolinen kirkko vihittiin käyttöönsä vuonna 1854. Venäläisen varuskunnan jätettyä Suomenlinnan ortodoksinen kirkko muutettiin paremmin luterilaisiin silmiin sopivaksi: ikonit poistettiin, ortodoksiset kupolit purettiin ja kirkko rapattiin harmaaksi vuonna 1929. Kello sai jäädä. Suomenlinnan kirkon Moskovassa valettu kello on Suomen suurin, se painaa 6,7 tonnia.


16. Arkkitehtuuriltaan maailmankuulu, Heikki ja Kaija Sirenin suunnittelema Otaniemen kappeli valmistui 1957. Se rakennettiin uudestaan ja otettiin käyttöön taas 1978. Mitä kappelille siinä välissä tapahtui?

a) Kappeli paloi tuhopolton seurauksena.

b) Kappelin rakentamisessa käytetyt tiilet eivät kestäneet meri-ilmastoa, ja se piti purkaa.

c) Syysmyrsky kaatoi puita kappelin päälle, ja koska kappelissa on niin paljon lasia, se piti käytännössä rakentaa kokonaan uusiksi.

Otaniemen kappeli joutui tuhopolttajan kohteeksi kesäkuussa 1976. Se rakennettiin uudestaan muuten alkuperäisillä piirustuksilla, mutta kappeliin lisättiin sakasti.


17. Korson kirkon yhteydessä on tuhkahautausmaa. Siellä on kaksi kivistä muistomerkkiä. Mitkä niiden nimet ovat?

a) Levolle lasken Luojani ja Murheellisten ilokivi

b) Armias ole suojani ja Kaipauksen kivi

c) Taivaaseen ota tykösi ja Tyhjän sylin muistokivi

Korson kirkon hautausmaalla ei ole hautakiviä eikä yksittäisiä hautamuistomerkkejä. Vainajan nimilaatta voidaan kiinnittää hautausmaan yhteiseen nimiseinään. Hautausmaalla on kaksi yhteistä muistomerkkiä, joista Taivaaseen ota tykösi paljastettiin hautausmaan vihkimisen yhteydessä vuonna 2002 ja Tyhjän sylin muistokivi vuonna 2008.


18. Esplanadin puiston itäpäässä on ravintola Kappeli. Se on yksi Helsingin vanhimpia ravintoloita. Miksi sen nimi on Kappeli?

a) Rakennus oli alun perin ruotsinkielisen metodistiseurakunnan kappeli.

b) Ravintolan rakentamiseen käytettiin Helsingin tuomiokirkon rakentamisesta yli jääneitä rakennustarvikkeita.

c) Ravintolan paikalla oli alun perin lehmien laidun ja koju, josta paimenpoika myi maitoa. Tätä paimenen kojua nimitettiin kappeliksi, ja nimi periytyi ravintolalle.

Esplanadin Kappeli avattiin vuonna 1867. Aiemmin ravintolan paikalla oli lehmien laidun ja koju, josta paimen myi maitoa. Paimen on latinaksi pastor, ja paimenpojan kojua nimitettiin leikkisästi kappeliksi. Nimi jäi elämään, ja kun kojun paikalle myöhemmin rakennettiin ravintola, siihen haettiin jopa kappelimaista ulkonäköä.


19. Kenen suomalaisen nyrkkeilijän patsas on Paavalinkirkon puistossa?

a) Elis Askin.

b) Gunnar Bärlundin.

c) Sten Suvion.

Paavalinkirkon puistossa lyö oikeaa suoraa Gunnar Bärlund (1911-1982). Vallilan asukkaat pystyttivät patsaan kaupunginosan oman pojan muistoksi vuonna 1991. Raskaan sarjan nyrkkeilijä Gunnar Bärlund edusti amatööriaikanaan Helsingin Jyryä. Ammattilaisena hän eteni parhaimmillaan maailmanmestari Joe Louisin toiseksi haastajaksi arvostetun The Ring -lehden ranking-listalla.


20. Tänä vuonna valmistuvan Tikkurilan kirkon perustuksiin piilotettiin aikakapseli. Mitä seuraavista ei laitettu aikakapseliin?

a) Parkkikiekkoa.

b) Kirkko ja kaupunki -lehteä.

c) Piispa Teemu Laajasalon valokuvaa.

Uuden talon perustuksiin kätketään toisinaan aikakapseliksi kutsuttu kestävä säilytysastia, johon laitetaan esineitä ja viestejä talon rakentamisen aikakaudelta. Tarkoituksena on antaa tietoa tulevaisuuden historioitsijoille. Tikkurilan uuden kirkon aikakapseliin laitettiin muun muassa parkkikiekko, älypuhelin, Kirkko ja kaupunki -lehti, Tikkurilan lukion opiskelijan kirje tulevaisuuteen sekä tieto siitä, kuka oli rakennushetkellä Suomen presidenttinä ja kuka Helsingin hiippakunnan piispana. Piispan ja presidentin kuvia ei kapseliin laitettu.

 

Korjattu 31.7.2020 klo 10. Lauttasaaren kirkon suunnittelivat arkkitehdit Keijo ja Marja Petäjä, ei Perälä.

Kokeili muita hauskoja testejämme täältä!

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Helsingin vanhin kirkko sijaitsee keskellä maalaismaisemaa – Östersundomissa on paljon taidetta ja merkit sekä Ruotsin että Venäjän vallan ajoilta

Hyvä elämä

Östersundomin kirkolle on tultu maitse ja meritse. Aikoinaan siellä kävi ahkerasti myös Zacharias Topelius.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.